تبیان "حقوق در اندیشه امام خمینی (س)" بررسی دیدگاه‌ های ایشان در زمینۀ حقوق شهروندی، اصول و‏‎ ‎‏پایه ‌های آن است. متن ذیل فرازی از مقدمه این کتاب می باشد:

امام(س) در طول مدت زمامداری‎ ‎‏خود در ادارۀ نظام جمهوری اسلامی ایران، با تأکید بر اصل حاکمیت مردم به عنوان مبنای‏‎ ‏فکری و عملی ادارۀ این نظام، نظام جمهوری اسلامی را حکومتی شهروند محور معرفی کرده اند.

واژۀ شهروند‏‏ به معنای کسی است که اهل یک شهر یا کشور باشد و از حقوق ‎‏متعلق به آن برخوردار باشد. شهروندی موقعیتی است شامل مجموعه‌ای ازحقوق، ‎‏وظایف و تعهدات که بر برابری، عدالت و استقلال تکیه دارد و فرد از طریق اعمال حقوق و تعهدات، شرایط ضروری شهروندی را باز‏‏ ‏‏تولید می‌کند‏‎‎‏. حقوق شهروندی ‎ ‎‏ناظر به حقوقی است که شهروندان به اقتضای شهروند بودن در ادارۀ امور کشور دارند. ‎‏این حقوق مقید به مرزهای جغرافیایی و سیاسی و تابعی از تابعیت آنها بوده، دارای ‎‏چهار حوزۀ اساسی مدنی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است و با اجرای آن سلامت ‎‏جسمی، روحی، فکری، اخلاقی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی شهروندان تأمین می‌شود. ‎‏در حقوق شهروندی، همزمان تکالیف شهروندان هم مورد توجه قرار می‌گیرد که لازم و ‎‏ملزوم یکدیگرند و هیچ‌یک را بدون دیگری نمی‌توان تصور کرد. اصل محوری و ایدۀ ‎‏بنیادین حقوق شهروندی برخورداری از حمایت قانون، داشتن حق تعیین سرنوشت و ‎‏تساوی افراد در همۀ ابعاد حقوقی است که روش تحقق آن در همۀ حوزه ‌ها، مشارکت ‎‏شهروندان در فرایند شهروندی است. مبنا و ملاک حقوق شهروندی، حقوق بشر به ‎‏عنوان حقوقی ذاتی و طبیعی برای همۀ شهروندان است که هیچ مقام بشری آن را اعطا ‎‏نکرده و نمی ‌تواند آن را سلب کند و حتی دارندۀ آن هم نمی ‌تواند آن را از خود سلب ‎‏یا به دیگری منتقل کند. حقوق بشر شناسنامۀ شخصیتی فرد در جامعۀ مدنی است که ‎‏چهار اصل اساسی و پایه‌ای دارد و همگی ذاتی، وجودی و طبیعی انسان هستند. به ‎‏موجب مادۀ یک اعلامیۀ جهانی حقوق بشر‏‏ اصول مذکور عبارتند از اصل کرامت ذاتی انسان، اصل آزادی، اصل برابری، اصل برادری و عدالت‏‏.‏

‏‏برای تحقق عملی اصول چهارگانۀ بالا ایجاد یک جامعۀ مبتنی بر دمکراسی با ‎‏ساختارهای منظم و کنترل شده، لازم است. دمکراسی بر پایۀ اصل حاکمیت قانون‏‎ ‎‏مستقر است و حقوق بشر نماد قانون‌ مداری است. بدون حاکمیت قانون و ایجاد دولت‎ ‏مبتنی بر ارادۀ جمعی، تحقق دمکراسی و رعایت حقوق بشر و در نهایت تضمین و ‎‏رعایت حقوق شهروندی غیرممکن است.‏

امام خمینی(س) بشدت ‎‏از سوء استفاده از عنوان حقوق بشر توسط دولت ‌های استعماری نگران و معتقد بودند‏‎ ‎‏این واژه توسط دولت‌ های قدرتمند به منظور غارت ثروت کشورهای تحت سلطه مورد ‎‏استفاده قرار می ‌گیرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر به تبیان "حقوق در اندیشه امام خمینی (س)" مراجعه کنید.

 

 

. انتهای پیام /*