پرتال امام خمینی(س): ۲۳ تیرماه سالروز آغاز به کار نخستین دوره مجلس خبرگان رهبری است.
فرمان بنیان گذار کبیر جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۲ تشکیل شد. می توان گفت که مهمترین اقدام در کارنامه مجلس اول خبرگان رهبری، تلاش به موقع آن پس از ارتحال حضرت امام خمینی(س) در تعیین آیت الله خامنهای به عنوان رهبر انقلاب اسلامی است.
اولین اقدام ضروری پس از انتخاب رئیسجمهور و نمایندگان اولین دوره مجلس شورای ملی (اسلامی) تعیین خبرگان رهبری بود، زیرا خبرگان جانشین رهبری را تعیین میکند و نقش مهمی در مواقع خطیر و حساس به عهده دارد.
شهید دکتر بهشتی در جلسه شصت و دوم این مجلس به هنگام شور در مورد اصل ۱۱۱ قانون اساسی میگوید: «اصولاً اگر بخواهید این جامعه در این مسیری که در قانون اساسی تعیین شده است پیش برود... از اولین اقدامات تعیین خبرگان است برای اینکه شما اینجا نوشتهاید: جانشین رهبر را خبرگان باید معین کند.
مجلس خبرگان، نهادی است که به موجب قانون اساسی، سه مسئولیتِ مهم درباره رهبری نظام دارد: انتخاب، برکناری و نظارت.
به طور کلی وظایف خبرگان ملت در ۶ کمیسیون تعریف شده که در ادامه می خوانید:
۱)کمیسیون تحقیق موضوع اصل یکصدویازده قانون اساسی: به منظور اجرای اصل یکصد و یازدهم قانون اساسی و برای نظارت بر استمرار شرایطی که در اصل پنجم و یکصدونهم قانون اساسی برای رهبری ذکر شده است و تصمیمگیری در موارد فقدان آن، تشکیل میشود.
۲)کمیسیون آئیننامه، موضوع اصل ۱۰۸ قانون اساسی: به منظور بررسی و تدوین قوانین مربوط به خبرگان، از جمله انتخابات و آییننامه داخلی مجلس خبرگان، تشکیل میگردد.
۳)کمیسیون اصل ۱۰۷ و ۱۰۹ قانون اساسی: درباره همه موارد مربوط به شرایط و صفات رهبر و درباره همه کسانی که در مظانّ رهبری قرار دارند، تحقیق و بررسی به عمل آورد و نتایج آن را به هیئت رئیسه ارائه میکند. گزارش این کمیسیون، سرّی تلقی میشود و به صورت اسناد طبقهبندی شده، حفاظت میگردد و بدون تصویب مجلس خبرگان، در اختیار دیگری قرار نمیگیرد، مگر رهبری، که در صورت لزوم به اطلاع وی میرسد.
۴)کمیسیون بررسی راههای پاسداری و حراست از ولایت فقیه: تحقیق، معرفی و تدریس و ترویج اندیشه حکومت اسلامی و ولایت فقیه.
۵)کمیسیون سیاسی ـ اجتماعی: بررسی و اطلاع رسانی مسایل سیاسی اجتماعی در ارتباط با وظایف خبرگان.
۶)کمیسیون امور مالی و اداری: بررسی امور مالی و اداری مجلس خبرگان
امام خمینی(س) در بیانات و فرمایشات متعددی که در دیدار با اقشار مختلف داشتند به اهمیت این مجلس در سرنوشت نظام جمهوری اسلامی پرداخته اند.
ایشان در خصوص اهمیت تشکیل مجلس خبرگان می فرمایند: (...الآن ما احتیاج داریم که قانون اساسیمان را بررسی بکنند و تصویب بکنند یک عدّه آدم مطّلع، خبیر، مجلس خُبرگان پیدا بشود. باید همه افکار را متوجه این بکنید که یکاشخاص صحیحی، یک اشخاص مسلمانی، یک اشخاص متعهد به اسلام، یک اشخاص معتقد به اینکه این مکتب است که میتواند ما را مستقل قرار بدهد، یک همچو اشخاصی را تعیین بکنید. تا بروند به مجلس و ان شاء اللَّه قانون اساسی را آنها چه بکنند و بعد هم رفراندم گذاشته بشود و این مرحله را ما طی بکنیم. در همین مرحلهای که ما هستیم الآن ما مخالف داریم. الآن همین حرفهایی که شما میزنید من احتمال میدهم که یک کسی بیخ گوشتان [گفته] خودتان هم متوجه نیستید. گفتید که ببین طب ما از بین رفته؛ بیایید برویم آنجا طرحش بکنیم، وقت طرح نیست الآن، الآن وقت این نیست که ما بنشینیم بگوییم طب ما چه جور است؛ دانشگاه ما چه جور است. همه اینها اشکال دارد. دادگستری ما چه جور است. همه اینها باید متحول بشود، اما موقعش وقتی است که ما یک حکومت صحیح پیدا بکنیم؛ ما بتوانیم در دنیا بگوییم که این مملکت ما، این رژیم ما، این قانون ما، این رئیس جمهور ما، این مجلس ما، که مردم، که دنیا ما را بپذیرد به اینکه ما یک رژیم تام العیاری هستیم. بعد از اینکه این طور شد، آن وقت بیاییم سراغ این خرده ریزهایی که چه شده است. چه عقب افتادگیهایی داریم، چه گرفتاریهایی برای ما این رژیم منحوس سابق درست کرده است؛ همه چیزها را به هم ریختند و رفتند. ان شاء اللَّه خداوند همهتان را تأیید بکند و به وظیفه فعلیتان توجه پیدا کنید. و شمای دانشگاهی و آن طب سنتی و دیگران، همه این خواهرهای محترم، و شما برادرها و همه ایران، همه با هم الآن باید توجه به همین مسیری داشته باشیم که نهضتمان در راه هست. این نهضت را باید همه زنده نگه دارید تا این مسائل بگذرد. اگر یک سستی بکنید و بروید سراغ کارهای دیگر، آن بگوید من خانه ندارم و آن بگوید طب من چه طور است و آن بگوید دانشگاه من چه طور، در بین راه، ما میترسیم که یک وقتی یک حایلی پیدا بشود، یک مانعی پیدا بشود، و همه این حرفهای شما بشود دیگر هیچ! و تمام بشود و تا آخر دیگر باز ما زیر بار همان مسائل باشیم. خدا همهتان را ان شاء اللَّه حفظ کند...)
(صحیفه امام، ج۹، ص: ۱۰)
.
انتهای پیام /*