پرتال امام خمینی؛ یادداشت ۳۰۳ / محمدعلی سبحانی
در سالروز ارسال پیام تاریخی امام خمینی به گورباچف مراسمی در حسینیه جماران برگزار شد. در این مراسم محمدعلی سبحانی طی سخنانی با بیان به اینکه سعی می کنم یک تحلیل واقعی از تحولات سیاسی و بین المللی ارائه بدهم و معتقدم باید به تحولات سیاسی یک نگاه واقع بینانه داشته باشیم، اظهار کرد: امام در نامه خود به بازنگری گورباچف و جسارتش اشاره می کند و اینکه این جسارت به تحولات جدیدی در جهان منجر می شود. ایشان به شهامت گورباچف اشاره و نقد می کند که کمونیسم فرزندان انقلابی جهان را در حصار آهنی زندانی کرده است. این برای کسانی که روی «دولت خوب» کار می کنند خیلی مورد توجه قرار گرفته است. نگاه امام به مارکسیسم این است که آزادی را نابود می کند و نگاه کمونیستی استعدادها را می کشد. امام گورباچف را تشویق می کند که راهی که شما شروع کرده اید راه درستی است.
این دیپلمات سابق تأکید کرد: این زوایای ریز نامه امام به گورباچف است که هر کدام از آنها نیاز به کار دارد. به خاطر اینکه در توسعه انسانی، فرهنگی، اقتصادی باید نگاههای کمونیستی عوض شود. جالب است که هشدار می دهد به دامن سرمایه داری نیفتید. امام این تفکر را دارد و سیاست خارجی ایشان هم «نه شرقی، نه غربی» است؛ وقتی که شرق و غرب حاکم هستند. من با شرایط امروز می بینم که واقعا امام هوشمندانه سقوط اتحاد شوروی را پیش بینی کرده و مخصوصا داریم که در جایی به چین هم اشاره می کند و امام از تغییراتی که در چین به وجود می آید و خودش را نجات می دهد، می رسد به اینکه شوروی هم خودش را عوض کند تا متلاشی نشود.
وی با اشاره به اینکه مشکل اصلی عدم اعتقاد واقعی به خدا است، افزود: امام به فرستاده گورباچف می گوید می خواستم فضای بزرگتری را برای شما فراهم کنم، اینکه دنیای بدون خدا و معنویت و نظام های بدون خدا دارای نقیصه ای هستند که هرگز حتی نمی توانند به حقیقت نزدیک شوند. امام آنجا «مبارزه با خدا» را مطرح می کند. شاید خیلی ها در دنیا بی خدا بودند ولی کمونیست ها با خدا مبارزه می کردند.
سبحانی اظهار داشت: من قبل از انقلاب دانشجو و از مؤسسین انجمن های اسلامی بودم. ما نظام سرمایه داری و مارکسیستی را نمی پذیرفتیم و دنبال گمشده ای بودیم که مردم آن را در اسلام دیدند، هرچند اما من می خواهم بگویم تا امروز هم نتوانسته ایم مدینه فاضله ای را معرفی کنیم. ولی امام می گوید مبارزه با خدا و مبدأ هستی را بیهوده می دانم و از این پس کمونیسم را در موزه های تاریخ ببینید.
صدور انقلاب در تفکر امام بسیار متفاوت است امام بارها فرمودند منظور از «صدور انقلاب» این است که ما این طرز تفکر را به مردم بدهیم تا آنها خودشان بتوانند سرنوشتشان را تغییر بدهند
وی تأکید کرد: امام بارها فرمودند منظور از «صدور انقلاب» این است که ما این طرز تفکر را به مردم بدهیم تا آنها خودشان بتوانند سرنوشتشان را تغییر بدهند. در قضیه اعزام نیروهای ایرانی به لبنان شخصا به عنوان نماینده وزارت خارجه، با حکم وزیر خارجه، حضور داشتم. تقریبا هر روز گزارش می نوشتم که جنگ تمام شده است. من در اتاق آقای محتشمی بودم که مرحوم حاج احمد آقا زنگ زد و به آقای محتشمی گفت امام می خواهد تو را ببیند. امام گفت، «برگردند و فقط تعدادی از آنها بمانند و مردم را آموزش دهند تا خودشان کشورشان را آزاد کنند». که این اتفاق در سال ۲۰۰۰ رخ داد.
وی تأکید کرد: امام می فهمید که در شوروی چه تحولاتی در جریان است و آنها هم دارند چه بن بستی را تجربه می کنند. یعنی آنها می بینند یک مشت مردم فقیر و بدبخت دارند ولی باید نصف دنیا را اداره کنند. یعنی متعهد شده اند و سفره ای باز کرده اند و باید هزینه نصف دنیا را بدهند. گورباچف و بخشی از رهبران شوروی هم این را فهمیده بود که راه درست این است که مارکسیسم را کنار بگذارد؛ البته کنار گذاشتن آن زمان می برد. من اعتقادم این است که وقایع سال ۶۷(زمان ارسال نامه امام) تا سال ۷۱، که فروپاشی شوروی است، را امام پیش بینی کرده و می فهمیده که شوروی که در بن بست است.
مدیرکل اسبق وزیر امور خارجه افزود: بعدا معلوم شد که امام مبتنی بر داده های مشخصی این وضعیت را پیش بینی کرده است. نامه امام به گورباچف نامه یک رهبر سیاسی و مذهبی است و جواب گورباچف به امام نامه یک رهبر سیاسی است و با این تفاوت ها در طرح و پاسخ مواجه هستیم. امام به گورباچف می گوید، ما نقاط مشترک زیادی داریم و انسان ها باید یاور یکدیگر باشند و جنگ و خونریزی محصول نگاه مارکسیستی و افراط گرایی است که برای انسان ارزش قائل نیست.
نظام دو قطبی برای همه جهان فاجعه بود
معاون اسبق وزیر خارجه اظهار داشت: در جغرافیای آن نامه می توان بیان کرد که نظام دو قطبی برای همه جهان فاجعه بود؛ اما پس از فروپاشی این نظام هنوز ما این گرفتاری را داریم که بعد از نظام دو قطبی، نظام جدیدی شکل نگرفته است. یعنی نظام بین الملل باید به گونه ای باشد که بر اساس تفکر امام انسان ها آزاد بتوانند استعدادهایشان را شکوفا کنند؛ که متأسفانه این جور نیست. کسی نباید دنبال امپراتوری باشد، چون محصولش سقوط درونی خودش خواهد بود.
سبحانی تصریح کرد: همه انقلاب ها دو رهبر دارند؛ یک رهبر، شکل درونی سیستم است. به نظر من شاه ایران عامل اول سقوط حکومت شاهنشاهی می شود. کمونیسم هم به خاطر ناکارآمدی و متناسب نبودن با فطرت انسانی دچار این گرفتاری می شود. طبیعتا رهبران شوروی هم به مرور نسبت به این موضوع توجه پیدا می کند؛ یقین بدانید امام هم در این ادراک تأثیر گذاشته اما باید بدانیم گورباچف با رهبری این تحولات عامل مهمی در تغییرات شوروی بوده است که باعث شد این کشور کاملا از هم نپاشد. او حزب را قانع کرد که ما نمی توانیم با اداره نصف جهان، مردم خود را به فلاکت بیندازیم. امروز می توانیم درک درست تری از تحولات کشورهایی پیدا کنیم که به دنبال محدود کردن آزادی ها، کشتن استعدادها و ایجاد امپراطوری بودند، اما برای مدیریت و پیشرفت ملت ها راه حل مناسبی نبودند.
وی در پایان گفت: امام در نامه به گورباچف آن جایی که می گوید اجازه دهید صدای الله اکبر از مساجد شنیده شود، می بیند که باید به عقاید مردم احترام بگذارید. کمونیست استعدادها را از بین می برد. نظام هایی که گوشه ای از دموکراسی دارند اصلاح پذیرتر هستند ولی ۲۹ سال است که اگر از کسی بپرسید نظام جدید بین المللی چیست، کسی نمی تواند بگوید. یک نظام مبتنی بر آدم ها، تکنولوژی و دولت های خوب است.
.
انتهای پیام /*