امام در ادامه اعلام مواضع روشنگرانه  متعدد  خود در فرانسه در مصاحبه ای با روزنامه لوس ‏آنجلس تایمز درباره دولت اسلامى شرکت کرد. این مصاحبه در تاریخ زمان: 16 آذر 1357انجام شد که موضوع آن کیفیت دولت اسلامى- نفى سازش با کمونیسم- رابطه با امریکا بود. نکته قابل توجه در این مصاحبه سوال جالب  خانم جورجى گایر از روزنامه لوس ‏آنجلس تایمز در باره فروش نفت ایران پس از انقلاب به آمریکا بود که با پاسخ دور اندیشانه و مبتنی بر برداشت صحیح اقتصادی امام مواجه شد. خلاصه این مصاحبه از نظر می گذرد:

برداشت اول:

سؤال ابتدایی خانم جورجى گایر این بود : حضرت آیت اللَّه از اینکه به من این فرصت را براى مصاحبه داده‏اید تشکر مى‏کنم. شکل دولت اسلامى، که شما براى آینده در نظر دارید چگونه است و آیا این یک شکلى است در سوسیالیزم اسلامى و آیا دولت اسلامى شما، چگونه مى‏خواهد یک کشور صنعتى نوین را اداره بکند؟ که امام در پاسخ وی اینگونه فرمود:

...« شکل حکومت ما، جمهورى اسلامى است. جمهورى به معناى اینکه متکى بر آراى اکثریت است و اسلامى براى اینکه متکى به قانون اسلام است. و دیگر حکومتها این طور نیستند که تکیه بر قانون اسلام داشته باشند. اما اداره مملکت، کارشناسانى هستند که الآن در انزوا هستند و در زمان حکومت شاه، از باب اینکه انسانهایى امین بوده‏اند از صحنه برکنار مانده ‏اند، از باب اینکه با شاه نمى‏خواستند همراهى بکنند. اینها کارشناسانى هستند که کار را انجام خواهند داد».

 برداشت دوم:

خبرنگار در سوال بعدی به موضوع سازگاری مارکسیستها با انقلاب پرداخت و پرسید: آیا شما علاقه‏اى یا اهمیتى به همکارى با عناصر مارکسیستى مى‏دهید و آیا بین هدفهاى جنبش شما و مارکسیستها هیچ سازگارى وجود دارد؟ و آیا نسبت به مقاصد شوروى در ایران نگران هستید؟ که با این جواب امام مواجه شد:

« هدفهاى ما با هدفهاى آنها مختلف است. ما متکى بر اسلام هستیم و بر توحید، و آنها مخالف با هر دو آنها هستند. احکام ما احکام اسلام است و آنها اسلام را نمى‏پذیرند، و لذا ما به آنها نه تنها علاقه‏مند نیستیم که همکارى هم نداریم و نخواهیم داشت. اما راجع به شوروى، نه، ما نگرانى نداریم. براى اینکه، ملتى که خودش سرپاى خودش زندگى مى‏کند کسى نمى‏تواند در امور آن دخالت کند».

برداشت سوم: 

موضوع کمکهای بین المللی به نهضت امام،  موضوع پرسش بعدی خانم جورجى گایر بوده که پرسید: در گزارشهاى مطبوعاتى آمده است که دولتهاى لیبى و جبهه ملى آزادیبخش فلسطین حرکتهاى ضد شاه را در ایران تقویت مالى مى‏کنند. ممکن است حضرت عالى بفرمایید که سازمان آزادیبخش فلسطین و لیبى و سایر کشورها و احزاب کمونیست تا چه مقدار جنبش شما راکمک مى‏کنند؟پاسخ امام اینگونه بود:

« ما به کمک مالى آنان احتیاجى نداریم و به کمکهاى دیگر از قبیل کمکهاى تبلیغاتى هم که احتیاج هست، هیچ کس کمکى نکرده است. و اما احزاب کمونیست و کشورهاى دیگر چون آن دو، هیچ کارى براى ما نکرده‏اند. این است استقلال به معناى عالى کلمه».

برداشت چهارم:

سوال بعدی خبرنگار روزنامه لوس ‏آنجلس تایمز این بود:  به نظر حضرت عالى، حکومت اسلامى شما با مسائل بانکى و مسئله بهره چگونه برخورد خواهد کرد؟ با مسئله صنایع چگونه برخورد خواهد کرد؟ آیا حضرت عالى در افکار خودتان با عربستان سعودى نزدیکتر هستید یا لیبى؟ یا تصور مى‏فرمایید که یک چیزى است متفاوت از همه اینها؟ که با این پاسخ امام همراه بود:

« راجع به بهره بانکى، ما بانکهایى که بى‏بهره باشد باید تأسیس کنیم. ما بهره‏ها را جایز نمى‏دانیم. اما راجع به صنایع، صنایع را در ایران به بهترین وجه پایه گذارى خواهیم کرد. و اما آنچه که امروز به عنوان صنایع است در ایران، مونتاژى بیش نیست و اصولًا به درد نمى‏خورد».

 خبرنگار روزنامه لوس‏آنجلس تایمز که انگار پاسخ خود را دریافت نکرد سوال خود در باره لیبی را مجدد تکرار می کند که امام  با اینگونه به او پاسخ می دهد:  «آن مسئله دیگرى است. ما در مسائل اسلامى که آنان به آنها عمل مى‏کنند موافقت داریم».

برداشت آخر:

سوال جالب خبرنگار روزنامه لوس ‏آنجلس تایمز در باره فروش نفت به آمریکا بود با این مضمون: روابط دولت اسلامى حضرت آیت اللَّه با امریکا چگونه خواهد بود؟ آیا شما فروش نفت را به غرب ادامه مى‏دهید، و روابط شما با شوروى چگونه خواهد بود؟ پاسخ امام که در بردارنده بینش و دوراندیشی اقتصادی شان بود به شرح ذیل است:

« ما با تمام دولتها، در صورتى که دخالت در امور داخلى ما نکنند و براى ما احترام متقابل قائل باشند، با احترام رفتار مى‏کنیم و نفت را هم هر کس مشترى است به او مى‏فروشیم. ما از زیاده‏روى و غلطرویهایى که راجع به نفت بوده است و چیزهایى که خلاف مصلحت ملت بوده است، جلوگیرى مى‏کنیم، و الّا نفت را مى‏فروشیم».

سوال بعدی خبرنگار در باره روابط نهضت پس از پیروزی با شوروى  بود که با پاسخ کوتاه امام همراه بود: «همان طور که با امریکا، فرقى ندارد. روابط مثل هم است».

 در ادامه خبرنگار روزنامه لوس‏آنجلس تایمز درباره مسائل اجتماعى، حضور زنان در دانشگاه و یا کار کردن آنان در جامعه و موارد دیگر سوالاتی را مطرح نمودند که خواندن این مصاحبه و مرور مواضع امام در باره کشور در سه دهه پیش از نکات  جالب این گفتگو است.صحیفه امام ،ج‏5 ،ص184   

. انتهای پیام /*