به گزارش پرتال امام خمینی(س) حجت الاسلام و المسلمین محسن غرویان استاد حوزه علمیه و دانشگاه در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع رسانی آستان مقدس حضرت امام خمینی(س)، گفت: تکنولوژی، علم و همه شئون زندگی انسان در حال تحول است. امام نگاهشان این بود که با حفظ اصول دین و شریعت می‌توانیم پدیده‌های نوین علمی را بپذیریم و اسلام را با این شرایط جدید تمدنی تطبیق دهیم، خود امام هم در اداره کشور و مدیریت جامعه و سیاست از اندیشه های نو بهره گرفتند.

 حجت الاسلام و المسلمین غرویان پژوهشگر دینی درباره نقش امام خمینی(س) در آشتی جهان مدرن با دین و همچنین اجتهاد در اندیشه امام اظهار نظر کرده است.
مشروح این مصاحبه را در ادامه می خوانید:
 
نقش امام خمینی(س) در آشتی جهان مدرن با دین چه بود؟
ببینید تکنولوژی، علم و همه شئون زندگی انسان در حال تحول است. امام نگاهشان این بود که با حفظ اصول دین و شریعت می‌توانیم پدیده‌های نوین علمی را بپذیریم و اسلام را با این شرایط جدید تمدنی تطبیق دهیم، خود امام هم در اداره کشور و مدیریت جامعه و سیاست از اندیشه های نو بهره گرفتند.
از طرفی در قرن اخیر، نهضت امام با نگاه عمیقی که به قرآن، سنت پیامبر اکرم(ص)، سیره امیرألمومنین و ائمه معصومین(ع) داشت، اسلام را از انزوا بیرون و به میان جامعه‌ی جهانی آورد و می‌توان گفت ایشان احیاگر همه‌ی سنت‌های از یاد رفته‌ی دین بود که با همت، جهاد و روشنگری، حرکتی انجام داد و اسلام را زنده کرد، اسلامی که به جامعه و مرد و زن نوید حیات طیبه می‌دهد، آن را عملیاتی کرد و به مرحله ظهور و بروز رسانید، زمانی که امام نهضت را شروع کردند اکثر دانشگاه‌ها کمونیست بودند و دین را یک افیون می‌دانستند، اما امام به یاری خدا و همت مردم، این حرکت را به مرحله‌ای رساندند که در جهان ظهور و بروز پیدا کرد.
 
به عقیده شما آیا در زمان کنونی، اجتهاد در اندیشه امام، یک نیاز واقعی است؟
مسلمأ اینطور است، در جریان هستید که در مذهب شیعه اجتهاد آزاد است و مجتهدین مطالعه کرده و درباره امور مختلف نظر می‌دهند، امام نیز باب جدیدی را در اجتهاد و تفکر در دین و همچنین برداشت از احکام باز کردند و زمان و مکان را هم در آن دخالت می‌دادند و می‌فرمودند زمان و مکان در موضوعات و احکام اثرگذار است و فقیه کسی است که زمان‌شناس و مکان‌شناس باشد و بداند در چه زمان و مکانی چه موضوعی را مطرح کند، همانطور که خودشان هم اینطور بودند و در طول 40 سال نهضتی که داشتند در هر زمانی، مناسب با آن موضوع، حرف می‌زدند و بیانیه و اعلامیه می‌دادند، تا نهضتشان به نتیجه رسید.
چرا امام خمینی(س) بر عنصر زمان و مکان تأکید داشتند؟
این یک ضرورت است. به عنوان مثال، ممکن است در فضایی، حدیثی مطرح شده اما در حال حاضر آن فضا دیگر حاکم نیست و به همین دلیل موضوع منتفی می‌شود، مثل موضوع شطرنج که ایشان حرام می‌دانستند، اما امروز از حالت قمار بیرون آمده و به یک ورزش تبدیل شده که برد و باختی هم ندارد.

. انتهای پیام /*