آب باران

آب باران و احکام آن از دیدگاه امام خمینی (س)

اقسام آب

آب یا مطلق است یا مضاف. آب مضاف: مانند فشرده اجسام مثل آب هندوانه و انار و مانند آبی که با چیز دیگری ممزوج شود، به طوری که به آن آب گفته نشود مثل آب شکر (شربت) و آب نمک.(۱) و آب مطلق آبی است که فشرده اجسام مثل آب هندوانه و انار نبوده و یا ممزوج با چیز دیگر به طوری نشده باشد که به آن آب (بدون قید) گفته نشود.

اقسام آب مطلق

در تحریرالوسیله در بیان اقسام آب مطلق آمده است: «المطلق أقسام: «الجاری، و النابع بغیر جریان، و البئر، و المطر، و الواقف، و یقال له: الراکد.»(۲) یعنی آب مطلق بر چند قسم است: آب جاری و آبی که (از زمین) می جوشد ولی جریان ندارد و آب چاه و آب باران و آب ایستاده، که به آن «آب راکد|راکد» می گویند.

احکام آب باران

امام خمینی (س) در این باره می فرمایند: «آب باران در حالی که از آسمان می بارد مانند جاری است، بنابراین تا وقتی که تغییر نکرده نجس نمی شود، ولی احتیاط مستحب|احتیاط (استحبابی) آن است که آب باران به قدری باشد که روی زمین سخت جاری شود؛ اگرچه کفایت مقداری که باران بر آن صدق کند خالی از قوت نیست.»(۳)

ویژگی ها و احکام تطهیر با آب باران

آب باران به هر چیز نجسی که قابل پاک شدن است برسد آن را پاک می کند مانند آب، زمین، فرش و ظرف|ظروف. و اقوی آن است که برای پاک شدن آب نجس باید آب باران با آن ممزوج شود. و برای پاک شدن فرش و مانند آن نیازی به فشار و تعدد نیست، بلکه برای پاک شدن ظرف ها نیز احتیاجی به تعدد نیست. البته اگر ظرف با ولوغ سگ، نجس شده باشد اقوی آن است که باید اول خاک مالی شده سپس زیر باران قرار داده شود که در این صورت اگر باران بر آن ببارد بدون نیاز به تعدد پاک می شود.(۴)

و «اگر آب باران به همه جای تشک و مانند آن، که نجس شده برسد و در همه آن نفوذ کند، ظاهر و باطن آن پاک می شود و اگر به قسمتی از آن برسد همان قسمت پاک می شود و اگر باران به ظاهر آن برسد و به داخل آن نفوذ نکند فقط ظاهر آن پاک می گردد.»(۵)

و «اگر پشت بام نجس باشد و آب باران در سقف نفوذ کرده و در حال بارش باران چکّه کند این چکّه پاک است اگرچه عین نجاست هم بر روی پشت بام باشد و آبی که چکّه می کند از آن عبور کرده باشد و نیز آبی که پس از قطع باران چکّه می کند اگر احتمال داده شود که از بقایای آبی است که داخل سقف باقی مانده یا احتمال داده شود که از عین نجاست یا از قسمت هایی که پس از قطع شدن باران به وسیله عین نجاست متنجس شده عبور نکرده، پاک است اما اگر بداند که چکّه ها از آبی است که پس از قطع شدن باران بر یکی از آن دو گذشته، این چکّه ها نجس است.»(۶)

(۱) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۱، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه. مطلق

(۲) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۱، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه. المطلق اقسام

(۳) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۷، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه، مسألة ۱۷. ماء المطر

(۳) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۴، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه، مسألة ۱۷. ماء المطر

(۴) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۵، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه، المسألة ۱۹. یطهر

(۵) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۵، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه، المسألة ۲۰. الفرش

(۶) موسوعة الإمام الخمینی، ج۲۲، تحریرالوسیلة، ج۱، ص۱۵، کتاب الطهارة، فصل فی المیاه، المسألة ۲۱. السطح

. انتهای پیام /*