ولیمه تولد کودک

حکم فقهی ولیمه تولد کودک از دیدگاه امام خمینی (س)

امام خمینی (س) در این باره می نویسد: «ولیمه به هنگام تولّد نوزاد مستحب است و این یکی از پنج موردی است که ولیمه در آن مستحب می باشد چنان که یکی از آن پنج مورد به هنگام ختنه است. و معتبر نیست که ولیمه اولی را در روز ولادت واقع سازد، پس تأخیر آن به چند روز اشکالی ندارد. و ظاهر آن است که اگر در روز هفتم یا قبل از آن ختنه شود و در روز ختنه نمودن او به قصد هر دو ولیمه داده شود هر دو سنت ادا شده اند». (۱) و در آداب عقد و نکاح، بعد از بیان استحباب ولیمه در شب یا روز زفاف افزوده اند: فإنّها من سنن المرسلین و عن النبیّ صلی الله علیه و آله و سلم: «لا ولیمة إلّا فی خمس: فی عرس أو خرس أو عذار أو وکار أو رکاز» یعنی للتزویج أو ولادة الولد أو الختان أو شراء الدار أو القدوم من مکّة، و إنّما تستحبّ یوماً أو یومین لا أزید؛ للنبوی: «الولیمة فی الأوّل حقّ، و یومان مکرمة، و ثلاثة أیام ریاء و سمعة». و ینبغی أن یُدعی لها المؤمنون، و یستحبّ لهم الإجابة و الأکل و إن کان المدعوّ صائماً نفلاً، و ینبغی أن یعمّ صاحب الدعوة الأغنیاء و الفقراء، و أن لا یخصّها بالأغنیاء، فعن النبیّ صلی الله علیه و آله و سلم: «شرّ الولائم أن یدعی  لها الأغنیاء و یترک الفقراء». (۲)

یعنی: به درستی که ولیمه  از سنن مرسلین است و از پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم است که: «ولیمه نیست مگر در پنج چیز: در عرس یا خرس یا عذار یا وکار یا رکاز» یعنی در عروسی یا در ولادت فرزند یا در ختنه نمودن او یا در خریدن خانه یا در برگشت از مکه. و فقط یک روز یا دو روز مستحب است، نه بیشتر، برای آن که از پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم روایت است که: «ولیمه در روز اول حق و در دو روز کرامت است و سه روز ولیمه دادن ریا و سمعه است». و سزاوار است که مؤمنین برای ولیمه دعوت شوند و برای آن ها مستحب است که آن را اجابت نمایند و از ولیمه بخورند، اگرچه دعوت شده روزه مستحبی داشته باشد. و سزاوار است که دعوت صاحب دعوت، هم اغنیاء و هم فقرا را شامل شود و دعوت را مخصوص اغنیا قرار ندهد؛ پس از پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم است که: «بدترین ولیمه ها ولیمه ای است که اغنیا به آن دعوت شوند ولی فقرا به آن دعوت نشوند».

(۱) موسوعة الامام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص۳۳۳، کتاب النکاح، القول: فی احکام الولادة و مایلحق بها، مسألة ۳. تستحب

(۲) موسوعة الامام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص۲۵۶، کتاب النکاح، آداب العقد و النکاح، مسألة ۶. ولیمة

. انتهای پیام /*