در این نوشتار سعی بر این است که به اهم وقایع و رخدادهای حیات پربرکت حضرت امام خمینی (س) اشاره گردد. ضمنا در ادامه مناسبتهای ملی و مذهبی روز را در سیره و اندیشه امام جستجو می کنیم.
وجه ذهنی نظام سیاسی سنتی ایران که از لحاظ مقوله بندی در رده سیستم سیاسی غیر مساوات گرای سنتی Traditional Inegalitation قرار داشت، سعی و تلاش در تحریف نرم های اسلامی و جایگزین نمودن فرهنگ غیر پویا به جای آن می نمود.
کتاب «جلوه ای از نور» درباره اخلاقیات حضرت امام خمینی(س) اثر مهدی سلیمان خانی از سوی انتشارت سروش منتشر و راهی بازار نشر شد.
نکته مهمی که در سیره حضرت امام وجود دارد، بحث قانون گرایی حضرت امام است. ایشان کاملا در گفتار و عمل قانون گرا بودند و به هیچ وجه تخطی از قانون را برنمی تافتند. این را از بدو ورود به ایران و پس از انقلاب نشان دادند.
امام خمینی در اواخر آبانماه سال 1357 دیداری و گفتگویی متفاوت با راسل کر نماینده پارلمان انگلیس،مجلس عوام، و عضو حزب کارگر داشت. او که یکی از منتقدین سیاستهای شاه در مورد نقض حقوق بشر و شکنجه زندانیان سیاسی بود، نظرات امام را در باره مسائل ایران و موضوعات بین المللی شامل اوضاع ایران، رابطه با انگلیس و مفهوم آزادى و آزادى از دیدگاه شیعه پرسید...
کتاب «حج و بیداری اسلامی در اندیشه امام خمینی رحمةالله علیه» به همت حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت منتشر شده است. «امام خمینی و احیای تفکر دینی»، «تحول آفرینی امام خمینی در روند بیداری اسلامی»، «ضرورت و اهمیت بیداری اسلامی در اندیشه امام خمینی» و «امام خمینی، حج و بیداری اسلامی» عنوان موضوع هایی است که در بخش نخست این اثر با عنوان «امام خمینی و بیداری اسلامی» بررسی شده اند.
ما در طول تاریخ مظلوم بودیم. از همه جهات مظلوم بودیم. و ما امروز مى خواهیم که مظلوم نباشیم؛ و ظالم هم نباشیم. ما تعدى به هیچ کشورى به واسطۀ دستورى که به ما رسیده است از اسلام، نخواهیم کرد؛ و تجاوز به هیچ فردى نخواهیم کرد، و نباید بکنیم. تجاوز به هیچ کشورى نخواهیم کرد، و نباید بکنیم
همانطور که می دانیم امام خمینی انقلاب اسلامی را در کشور ایران رهبری و به ثمر رساند که از بسیاری جهات با انقلابهای دیگر متفاوت است
مضافا این که با قطع نظر از قابل نقل و انتقال نبودن حق طلاق، باید روشن باشد که بر فرض "خرید و فروش حق طلاق" اثر چنین معامله ای چیست؟ و آیا لوازم قول به صحت آن پذیرفتنی است؟ در پی آن، آیا حق طلاق از مرد به زن منتقل می گردد؟! و در این صورت مرد دیگر حق طلاق نخواهد داشت؟! یا این که به واسطه چنین معامله ای حقی همانند حق طلاقی که برای مرد وجود دارد، برای زن نیز ایجاد می گردد؟! یا این که حق طلاق از مرد ساقط شده و در نتیجه مرد نیز بعد از معامله مانند زن، حق طلاق نخواهند داشت؟!
در نیویورک که بودم یک روز در کتابخانه قدم می زدم و کتاب ها را نگاه می کردم چشمم افتاد به قرآن. کنجکاو شدم که ببینم در قرآن چه چیزی آمده است. آنرا برداشتم و شروع کردم به ورق زدن و آیاتش را به انگلیسی خواندم، احساس کردم که این کلمات، کلمات نورانی است و نمی تواند گفته بشر باشد. خیلی تحت تأثیر قرار گرفتم، آن را امانت گرفتم و بیشتر مطالعه کردم و احساس کردم که آن را می فهمم و قبول دارم
انقلاب ایران و بنیانگذاری جمهوری اسلامی ایران، چالشی غیرقابل پیش بینی برای نظام بین الملل بود و بررسی برخورد سیاسی جمهوری اسلامی ایران با نظم سیاسی بین المللی در دوره ی بیست و یک ساله ی 1357 - 1378 نشان می دهد که برداشت ایران اسلامی از سیاست برون مرزی و تعامل با نظام بین الملل در قبل و بعد از انقلاب، دارای یک سلسله تفاوتهای ظریف بوده است.
رویکرد انسان شناسانه ایشان بر اتخاذ چنین رویکردهایی تاثیری عمیق داشته است . او انسان را به عنوان بنده خدا، آزاد و صاحب اختیار قبول دارد و خواهان نفی سلطه انسان بر انسان است . لذا در عرصه سیاست خارجی هرگونه سلطه گری ابر قدرتهای شرق و غرب را شدیداً نفی می کند و مستضعفان جهان را برای مبارزه با این سلطه گری دعوت به اتحاد و مبارزه می نماید. هرگونه وابستگی اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی را گامی در جهت سلطه پذیری می داند و لذا مسئولین و مردم را به پی گیری سیاستهای خودکفایی و استقلال طلبانه دعوت می نماید.
پس از تغییر نظام شاهنشاهی به جمهوری اسلامی، امام خمینی از وزرای امور خارجه می خواهند تا سفارتخانه را از حالت طاغوتی و شاهنشاهی به حالت اسلامی و مطابق با دین مبین اسلام تغییر دهند به گونه ای که با همه سفارتخانه ها حتی با سفارتخانه های دولت های اسلامی دیگر تفاوت داشته باشند و همه چیزش اسلامی باشد از وزرا گرفته تا کارکنان و دیگر اعضای سفارتخانه، حتی خانواده های آنها مطابق با اسلام عمل کنند زیرا آنها نماینده مردم ایران در کشورهای خارج هستند و عمل آنها، نشان دهنده عمل و کردار مردم ایران است.
بحث های فراوانی درباره پیامبران الهی و شئونات و خصوصیات آنها در قرآن کریم و احایث پیامبر(ص) و سخنان اهل بیت(ع) آمده است. امام خمینی(س) نیز در سخنرانی ها و آثار علمی مکتوب خویش بدین مساله توجه بسیار داشته و از ابعاد مختلف شخصیت و شئونات متعدد پیامبران الهی را به تفصیل مورد بررسی قرار داده اند.
حضرت امام خمینی(س) با بیان شیوه های صحیح عزاداری در لابه لای سخنان سودمند خویش، گاه به آسیب شناسی این مراسم می پرداختند، به نحوی که محمد ناصر عبدی در این باره می نویسد: امام(س) نگاه بلندی به مساله ی عاشورا داشتند، بخشی از آراء و نظرات خودشان را معطوف به مساله ی آسیب شناسی نهضت عاشورا و گاهاً مراسم عزاداری می نمودند و به تبین و بیان آن می پرداختند. یکی از خطرات فراروی نهضت عاشورا، یک بعدی نگری به آن بود که خطری عمده در سر راه نگرش به قیام عاشورا شمرده می شد به نحوی که امام خمینی(س) در این باره بیان می داشتند.
سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای سخنان خود در این آیین نورانی، با اشاره به جایگاه کتاب و تعاریفی که تاکنون از کتاب شده است گفت: کتاب را با تعریف های مختلف ستوده اند و با عناوین مختلف، جایگاه کتاب را برجسته و تعبیرهای فراوانی از کتاب کرده اند. جملاتی مانند کتاب غذای روح، معلم انسان، انیس تنهایی و دهها و شاید صدها واژه دیگر برای توصیف و اهمیت جایگاه کتاب در جامعه به کار برده شده است.
بنا به اظهارمرحوم سید احمدآقا (ره) دفاع از نزدیکان و از جمله خود وی در فرهنگ امام راحل رایج نبوده است، اما حضرت امام(س) آنگاه که مظلومیت ایشان و بی انصافی های تهمت زنان و شبهه افکنان را ملاحظه کردند، به انگیزه دفاع از مظلوم به نوشتن شهادت نامه ای جهت رفع ظلم و رد تهمت های ناروا اقدام کرده اند و در آن از حرکت سید احمدآقا بر مسیر واقعی انقلاب اسلامی و پشتیبانی همه جانیه از آن، سلامت در امور مالی، عدم طرفداری از منافقین و بنی صدر و موافقت جدی با روحانیت از طرف ایشان گواهی داده اند، اما سوای این همه مسائل این نامه خود سندی است بر مظلومیت امام و خانوده اش در انقلابی که خود بنیانگذار و رهبر آن بوده اند.
«الهیات سلبی از دیدگاه قاضی سعید قمی و امام خمینی (ره)» عنوان کتابی است که فاطمه السادات میری آن را به رشته تحریر درآورده است. نویسنده در این اثر با بهره گیری از دیدگاه امام خمینی به رد و نقد دیدگاه مرحوم قاضی سعید پرداخته است.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.