امام به طرز نشستن در مجالس سوگواری اهل بیت و گوش دادن به وعظ واعظ یا روضه روضه خوان، و گریستن به هنگام شنیدن مصایب شهدای کربلا به همه نشان دادند که «فرهنگ عاشورا» را باید پاس داشت و حریم آن را نگاه داشت.
موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) با تأسیس پرتال جامع امام خمینی به زبان های غیرفارسی، دسترسی مخاطبان مختلف را به آثار ترجمه شده و جهانی ایشان در قالب کتابخانه دیجیتالی فراهم کرده است.
نشست علمی «تجلی خشم ملی در تسخیر لانه جاسوسی» به مناسبت سالگرد 13 آبان در پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی برگزار شد.
در پی درگذشت پدر گرامی حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ اکبر احسانی پیام تسلیتی از سوی دکتر علی کمساری رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) صادر شد.
امین عارف نیا معاون فرهنگی هنری و ارتباطات موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) لازمه تحقق انجام کار فرهنگی موثر را توجه به ذائقه و نیازهای فرهنگی هنری جامعه دانست و گفت ما متولی ترویج فرهنگ و اندیشه امام خمینی هستیم و در این راستا باید از آفرینشهای هنری، محصولات فرهنگی و تولیدات چند رسانه ای استفاده کنیم.
در جمع بندی تعاریفی که از مشارکت عمومی که معمولاً بعد از وحدت و هم بستگی ملّی پدید می آید، ارائه شده، مشارکت عمومی را شرکت فعّال و آگاهانه افراد یک جامعه برای رسیدن به هدف خاص در قالب تعامل، همکاری و تعاون می دانند. اگر مردم، در این تعاون و همکاری شرکت نکنند و صرفاً تماشاگر حوادث اجتماعی و سیاسی باشند، هیچ پیشرفت و رشدی نصیب کشور و نظام نمی شود.
آموزه های قرآن، اهداف شریعت، معیارهای جهانی حقوق بشر، حقوق اساسی، ضمانت های مبتنی بر قانون اساسی کشورها، و واقعیت های زندگی انسان ها در سَدة کنونی، بایسته و شایسته آنند که بر پیوند و روابط میان مسلمانان در حوزه های فردی و اجتماعی، عمومی و خصوصی، قوانین، اصول و سنت های مبتنی بر انصاف، مساوات و مواسات حکم فرما شوند. اینها اصول و ارزش هایی هستند که مسلمانان دربارة آنها اتفاق نظر دارند و فقهای مسلمان آنها را از اهداف انکارناپذیر شریعت می دانند. اینک، زمان تلفیق ارزش های مذکور با قوانین، و تحقّق آنها در زندگی روزمرّه ، فرا رسیده است.
ما امام را در حاکمیت ندیدم، من امام را در عرفان و اخلاق و یک قسمت روحانیت بزرگ دیدم، بعد ایشان آمده و انقلاب اسلامی را رقم زد؛ زمانی نسل ما به سمت امام رفتند که امام حاکم نبود، امام در آن زمان تبعید بوده یعنی اصلا دور بوده برای همین است که یک نوشته امام یا نوار کاست امام اینقدر ارزش داشت. به قطعیت می گویم که نوجوانان ما با این شروط حضرت امام آشنایی ندارند و این وظیفه ی موسسه را بسیار در این دوره تشدید می کند.
پسرم! ما که عاجز از شکر او و نعمت های بی منتهای اوییم، پس چه بهتر که از خدمت به بندگان او غفلت نکنیم که خدمت به آنان خدمت به حق است؛ چه که همه از اویند. هیچ گاه در خدمت به خلق اللَّه خود را طلبکار مدان که آنان به حقّ منّت بر ما دارند، که وسیله خدمت به او- جلّ و علا- هستند. و در خدمت به آنان دنبال کسب شهرت و محبوبیت مباش که این خود حیله شیطان است که ما را در کام خود فرو برد.
یکی از آثار مهم امام خمینی در موضوع فقه فتوائی تعلیقه ایشان بر کتاب مهم و معروف «العروه الوثقی» آیت الله سید محمد کاظم یزدی است. ایشان این حواشی و تعلیقه ها را که تعدادش بیش از سه هزار می باشد در مدت سه سال نوشتند و موارد متعددی از این نظرات نسبتاً مفصل و حتی با اشاره به ادله نظرشان می باشد.
حضرت امام خمینی(س) در ۲۶ آبان ۱۳۵۸ طی پیامی با آزادی گروگان های زن و سیاهپوست آمریکایی موافقت نمود. امام در این پیام با عنوان آقای سید محمد موسوی خوئینی ها و دانشجویان پیرو خط امام دستور آزادی گروگان های زن و سیاهپوست و تحویل آنها به وزارت خارجه را صادر فرمودند.
مؤمنین از هر طبقه موظفند که با کمال حفظ احترام آنها به کمک و پشتیبانی آنها قیام کنند، و حاضر نشوند به خانواده برادران غیرت مند خود سخت بگذرد
«کتابخانه» ها یک گنجینه مهم محسوب می شوند و در دوره وزارت ما هم موضوع کتاب و کتابخوانی بسط پیدا کرد؛ و بعد از انقلاب اسلامی کتابخوانی گسترش پیدا کرده است. کتاب یک وجه آموزشی دارد و برخی از این آموزش ها مربوط به زندگی است. واقعیت این است که در طول این سال ها کتابخوانی رشد داشته ولی فزاینده نبوده است.
مراسم گرامیداشت هفته کتاب و کتابخوانی پیش از ظهر امروز(سه شنبه ۲۴ آبان ماه) در حسینیه جماران برگزار شد.
امام خمینی که خود صاحب تألیفات گرانسنگ و ماندگاری در حوزه های مختلف قرآنی، فقهی، اصولی، فلسفی، اخلاق و عرفان بود، نسبت به کتاب هایی که انتشار می یافت، حساسیت بالایی داشت. البته ایشان به صورت کلی و از نگاه تأثیر تربیتی، معتقد بود کتاب مطلوب و مناسب آن است که به تزکیه و تهذیب نفس منجر شود و برای خواننده، سازندگی داشته باشد
پس از سخنرانی امام در چهارم آبان ماه سال ۴۳ علیه تصویب لایحه کاپیتولاسیون که تبعید امام به ترکیه و سپس عراق را در پی داشت، هیچ بستری برای رسیدن سخنان امام به مردم مبارز ایران فراهم نشده بود تا اینکه این وقفه با سخنان ایشان در مسجد شیخ انصاری در بیست و سوم آبان ماه سال۴۴ به پایان رسید.
به همت پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی(وابسته به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) کتاب« چالش های حقوق بشری ایران: چیستی، چرایی و راهکارهای برون رفت از آن» به چاپ رسید
یکی از اشتغالات و سرگرمی های حضرت امام، چه پیش از انقلاب و چه پس از آن، به ویژه در دورۀ حضور دائمی در جماران، مطالعه بوده است. مطالعۀ آثار و کتب با موضوعات گوناگون سیاسی، اجتماعی، تاریخی، ادبیات و رمان و مجلات و روزنامه های جریانات و گروه ها سیاسی.
آیت الله سیدمرتضی پسندیده برادر بزرگ امام خمینی (س) در سال ۱۲۷۵ در خمین متولد شد، او مبارزه را از زمان سلطنت رضاخان آغاز کرد و زمانی را نیز در تبعید به سر برد، او همچنین به دلیل مخالفت با طرح کشف حجاب محاکمه شد. در جریان نهضت اسلامی نیز بارها به دادگاه نظامی احضار شده و مورد محاکمه قرار گرفت. سرانجام پس از سال ها مجاهدت در ۲۲ آبان ماه سال ۱۳۷۵ دعوت حق را لبیک گفت.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.