ایران و رسانه ها

(مصاحبه با خانم مارلین خلیفه)

حضور: ضمن تشکر و خوشامد گویی، لطفا خودتان را معرفی کنید و در رابطه با زمینه فعالیت هایی که دارید توضیح بفرمایید.

خانم مارلین خلیفه: بنده مارلین خلیفه، مسیحی هستم و روزنامه نگار مجله "السفیر" لبنان که در بخش سیاسی این روزنامه مشغول بکارم و بیش از 20 سال است که در زمینه روزنامه نگاری فعالیت می کنم.

حضور: از چه زمانی با اندیشه های امام خمینی آشنا شدید و تا کنون کدامیک از آثارایشان را مطالعه کرده اید؟

مارلین: نخستین باری که پژوهش هایی را در رابطه با حضرت امام خمینی مطالعه کردم در ابتدای زندگی روزنامه نگاری ام بود، یعنی پژوهش هایی در رابطه با امام و انقلاب ایشان، اما اطلاعاتی که در مورد امام خمینی بدست آوردم بیشتر بواسطه دوستانم بود که از شیعیان لبنان و ایران در حوزه کاری ام بودند که بواسطه آن ها با زندگی و آثار خود امام آشنا گشتم.

حضور: با توجه به شغل و مسئولیت روزنامه نگاری شما اگر بخواهید مهمترین دانسته های خود را در باره امام خمینی و انقلاب اسلامی ایران بگویید چه خواهید گفت؟

مارلین: با نهضت امام خمینی، ایران تبدیل به کشور قدرتمندی شده است که با صهیونیست ها می جنگد و مدافع حقوق مظلومان سراسر جهان است. تفکر امام، ایران را از پوسته قبلی اش خارج کرد و ایران جدیدی ساخت و بعد از انقلاب اسلامی توجه ایران را به تمام مسائل مظلومان و رخدادهای جهان جلب نمود. و نیز می توان به تلاش فراوانی که در رابطه با مسئله فلسطین و همچنین قضایای جنوب لبنان انجام داد اشاره نمود.

حضور: قدرت های استکباری بالاخص امریکا و برخی کشورهای اروپایی ایران را در تحریم اقتصادی و سیاسی و فشارهای گوناگون – خصوصاً هجمه تبلیغاتی و رسانه ای- قرار داده اند. به نظر شما علت اصلی این امر چیست؟ و نتیجه آن تا کنون چه بوده است؟

مارلین: به نظر من این تحریم طولانی مدتی که بر ایران تحمیل گشته، نوعی از رقابت های بین المللی است، چون ایران یک حکومت بزرگ و قدرتمند است و سعی می کند که نقش مهم و اساسی در صحنه بین المللی داشته باشد. کشورهای بزرگ غربی به دلایل سیاسی و اقتصادی شناخته شده، حاضر به پذیرش این مسئله نمی باشند، بویژه به دلایل اقتصادی.

کشورهای غربی خواهان نفوذ در منطقه هستند و ایران یک کشور قویست که بیشترین قدرت را در منطقه دارد و در برابر زیاده خواهی های آنها ایستاده است. همچنین دلیل دوم، مسئله سیاسی است که پشت این تحریم هاست. اما بعد از مدتها که از این تحریم ها و فشارها می گذرد، این مسئله مشخص گردیده که ایران توانایی شکستن تمامی حصارها و تحریم ها را دارد و دلیلش مقاومت و پایداری مردمان ایران در زیر سایه رهبرشان می باشد و این امر بواسطه روحیه میهن پرستی فراگیر مردمان ایران است که با اتحاد، پشت رهبرشان می ایستند و به همین دلیل غرب نمی تواند میان جوانان ایرانی چندان رخنه ای ایجاد کند.

اما نکته بعدی و مهم این است که ایران کشوری بزرگ، صنعتی و پیشرفته و علمی است و می تواند در زمینه های مختلف به خودکفایی برسد. یعنی هر آنچه را که غرب تحریم کرده ایرانی ها در داخل سرزمینشان به آن دست یافتند و این نشان دهنده قدرت این مردم است که فشارهای اقتصادی و سیاسی را از بین بردند.

 امروز شاهد برخی عکس العمل ها از سوی کشورهای غربی هستیم مانند بررسی ها و مذاکراتی حول پرونده هسته ای، ولی ایران به خوبی از پس آن برآمده است. البته ایران از نظر رسانه ای - که تأثیر زیادی در مسایل اقتصادی و سیاسی دارد- مظلوم است.

حضور: به نظر شما وظیفه کشورهای اسلامی و مستقل در باره تحولات و درگیری های منطقه خاورمیانه که با نفوذ و توطئه های گوناگون قدرتهای استکباری تشدید شده است، چیست؟

مارلین: کشورهای اسلامی و کشورهای منطقه باید گفتگوهایی باهم داشته باشند و این گفتگوها به صلاح مردمان منطقه است، مردمانی با مذاهب و مسلک های مختلف، جدا از اینکه عرب هستند یا فارس، و یا کرد، باید باهم گفتگو داشته باشند تا مسائل مورد اختلاف منطقه  را خودشان حل کنند. هرچه ما بیشتر با هم باشیم و دیدگاههای خود را به هم نزدیک تر کنیم نفوذ قدرت ها در منطقه کمتر خواهد شد.

حضور: برای وصول به چنین ایده آلی که اسباب قدرت مسلمانان است چه راههایی وجود دارد؟

مارلین: از نظر من همانطور که مسلمانان از لحاظ مذهبی و مراسم و سنت های گوناگون با یکدیگر مشترکات زیادی دارند مانند رفتن به مکه و اماکن مقدسه، نماز و غیره، در سیاست و امور سیاسی نیز باید متحد شوند و شیوه های مشترکی را بکار گیرند که به صلاح همه مسلمین است.

حضور: با توجه به اینکه شما یک خانم روزنامه نگار هستید بفرمایید از جایگاه زن در اندیشه امام خمینی چه اطلاعی دارید و اندیشه های ایشان را در این زمینه چگونه می بینید؟

مارلین: بنده برای بار دوم است که به تهران می آیم. می توانم بگویم زیبایی های طبیعت این سرزمین و مردمان مهربان اینجا مرا شگفت زده ساخت، اما از تمدن ایران شگفت زده نشدم چون تمدن فارسی معروف و شناخته شده است. با این همه از جایگاه زنان ایرانی غافلگیر شدم و می دانم که این جایگاه را بعد از انقلاب اسلامی به دست آوردند و امام خمینی این منزلت را به زنان ایران عطا فرمود.

شاید گفته شود زنان لبنان از آزادی بیشـتری در زمینه پوشش و رفتار برخوردارند امــا در واقـع آزادی زنـان در ایـران از عمق بیشـتری برخـوردار اسـت که در اداره خانواده و جامعه بیشتربه آنها کمک می کند. بنده معتقدم رمز موفقیت جمهوری اسلامی و بقای آن جایگاه والای زنان می باشد، چون زنان هستند که وظیفه تربیت در خانواده و جامعه را بر عهده دارند.

حضور: درست است. امام خمینی نقش زن را در نهضت اسلامی بالاتر از مردان می دانستند. به نظر شما چه چیز باعث شد تا حضرت امام به این نتیجه برسند و آشکارا آن را اعلام کنند؟

 

 مارلین: چون ایشان یک انسان روشنفکر و فهیم بودند و بخوبی به این مسئله واقف بودند کسی که اساس و پایه های جامعه یعنی خانواده را بنا می کند و می سازد، زن است. زن، مادر است، خواهر است، همسر است، دوست است و نقش مؤثری در جامعه و تحولات آن دارد. البته ما، نقش مرد را در جامعه نادیده نمی گیریم، مرد هم دارای جایگاه مهمی است، اما زن نقش های فراوانی را ایفا می کند و معتقدم که امام خمینی با تفکر و تجربه عمیق شان این لطف را به زنان هدیه دادند.

حضور: وسخن پایانی شما؟

مارلین: ایران دولت بزرگ و قدرتمندی است اما از ناحیه رسانه ای مظلوم واقع شده است، چون پیوسته در رسانه ها فقط بر یک موضوع معین مربوط به ایران تمرکز می شود، اما در رابطه با زیبایی های ایران، تمدن ایران، پیشرفت های ایران و تکنولوژی ایرانی، مردمان ایران و زنان ایرانی سخنی به میان نمی آید.

بنده معتقدم که باید این امور از طریق رسانه های جهانی به دیگر مردمان شناسانده شوند و نقش خود ایرانی ها در این زمینه بیشتر از سایرین است، چون رسانه ها نقش بسزایی را در جنگ های سیاسی و اقتصادی ایفا می کنند و خلاصه اینکه به نظر بنده، ایرانی ها مردمان بزرگی هستند اما از نظر رسانه ای مظلوم واقع شده ند.

 مصاحبه کننده: مهندس زهرا مروی

 منبع: حضور، ش 89، ص 141.

. انتهای پیام /*