پرتال امام خمینی(س)؛ یادداشت ۵۰۰/ حسن هانی زاده *

علیرغم گذشت ۳۴  سال از پایان جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران نقش راهبردی و استراتژیک امام خمینی (س) در فرماندهی و مدیریت جنگ برای نسلهای سوم و چهارم انقلاب به خوبی ترسیم نشده است.

امام راحل همزمان با اغاز بحران های داخلی در سالهای اول پیروزی انقلاب با تدبیر، هوشمندی و مدیریت فرا انسانی خود توانستند کشور را از این بحران های نفس گیر نجات دهند. صلابت، تسلط امام بر رموز پیچیده مدیریتی کلان، قاطعیت در تصمیم گیری های حساس و قرار دادن مصلحت عامه مردم و مسلمین در اولویت سیاست های کشورراه را برای رسیدن ایران به قله های ترقی وپیشرفت هموار ساخت.

پس از مدیریت خارق العاده امام در هدایت نیروهای مسلح برای مقابله با توطئه های درون مرزی و فرامرزی و پایان دادن به بحران های نفس گیر داخلی، جمهوری اسلامی با یک هجوم سازمان یافته رژیم صدام مواجه شد. تحلیل کارشناسان نظامی در اوائل جنگ تحمیلی این بود که ایران بیش از دو هفته قادر به مقاومت در برابر نیروهای ارتش عراق نخواهد بود و جمهوری اسلامی از درون دچار فروپاشی خواهد شد.

 اگر چه این تحلیل ها بر اساس داده های سیاسی ،اجتماعی ومیدانی موجود در ایران استوار بود وتا اندازه ای نیزبا واقعیت های ان زمان همخوانی داشت اما تحلیلگران از توان وقدرت مدیریتی امام غافل بودند. هیچیک از تحلیل گران نظامی تصور نمی کردند که یک رهبردینی  بدون طی کردن دوره های پیچیده نظامی وفرماندهی جنگ بتواند مدیریت یک جنگ ۸ ساله ای را با درایت و توانمندی غیر قابل تصور بعهده بگیرند.

نا بسامانی ها و سر در گمی نیروهای مسلح ،جنگ مسلحانه گروهک های تروریستی، شورش های داخلی در غرب وجنوب کشور ،ترورهای سنگین علیه شخصیت های تاثیرگذار انقلاب ومحاصره اقتصادی این تلقی را ایجاد کرده بود که کشور به سوی سرا شیبی سقوط حرکت می کند. رژیم بعث عراق که بر اساس ارزیابی های سیاسی ومیدانی کارشناسان نظامی داخلی و خارجی از وضعیت نا بسامان ایران، هجوم خود را در ۳۱ شهریور۱۳۵۹ آغاز کرد تنها حد اکثر یک ماه برای سر نگونی جمهوری اسلامی برنامه ریزی کرده بود.

البته صدام حسین دیکتاتور معدوم عراق که در حمله به ایران دچار اشتباه محاسباتی شد در سال ۱۹۹۰ بار دیگر دچار خطای محاسباتی شد وبه کویت حمله کرد و همین «پر کاهی بود که کمر شتر را شکست».  برای امام کاملا اشکار بود که دیکتاتور سابق عراق پس از پایان جنگ با ایران به کشورهای حوزه خلیج فارس حمله خواهد کرد وایشان بارها در سخنرانی های خود این موضوع را به سران کشورهای عرب خلیج فارس گوشزد می کرد.

 هیچکس تا کنون نتوانسته راز ورمز قدرت پیش بینی های امام در خصوص رخدادهای منطقه و جهان را کشف کند وگمانه زنی ها این است که بنیانگذار جمهوری اسلامی به مدد قدرت خارق العاده خود توانست بر مشکلات فائق شود. در ابتدای جنگ تحمیلی مدیریت میدانی جنگ بشدت نسبت به برتری نظامی ارتش عراق و پیشروی سریع نیروهای عراقی در عمق خاک ایران ابراز نگرانی می کردند اما در عین حال امام راحل با تدبیر ودرایت خود این اطمینان را به فرماندهان می داد که سر انجام ایران پیروز خواهد شد.

امام خمینی (رض) در دیدار های عمومی وخصوصی خود با فرماندهان میدانی در جریان اخرین وضعیت جبهه های جنگ قرار می گرفتند وراهکارهای غلبه بر دشمن را برای فرماندهان تشریح می کردند.

اعتقاد امام راحل این بود که همدلی کلیه نیروهای مسلح، تقویت روحیه ایمان در هماوردی با نیروهای متجاوز صدامی، پرهیز از گزافه گوئی در انتقال واقعیت های جبهه ،تکیه بر عنصر غافلگیری در میدان های نبرد، استفاده از نیروهای جوان و مومن برای مدیریت میدانی جنگ و بسیج عمومی برای تقویت جبهه ها سر انجام به شکست دشمن منجر خواهد شد.

 پس ار سلسله عملیات ثامن الائمه در ابادان ،طریق القدس در بستان، فتح المبین در غرب دزفول و بیت المقدس که منجر به ازاد سازی خرمشهر شد جهان از قدرت فرماندهی و بی نظیر امام خمینی درمدیریت مستقیم جنگ شگفت زده شد. لذا دشمنان ملت ایران برای جبران شکست های ارتش عراق به صدام پیشنهاد کردند از سلاح شیمائی و جنگ شهرها به عنوان دو اهرم فشار در جنگ علیه ایران استفاده کند.

اما بار دیگر امام به عنوان فرمانده کل قوا با رهنمودهای پیامبرگونه خود راه را برای تشویق جوانان مومن در راستای تولید سلاح های باز دارنده از جمله موشکهای دور برد هموار ساختند. با تولید موشک های دور برد واغاز عملیات مقابله به مثل در جنگ شهرها توطئه رژیم بعث برای استفاده از اهرم فشار جنگ شهرها با شکست مواجه شد.

 تصور این موضوع برای نسلی که دوران طلائی و معجزه آسای حضور امام راحل در راس هرم فرماندهی نیروهای مسلح را درک نکرده اند دشوار به نظر می رسد زیرا رسانه های داخلی ابعاد مدیریتی امام را در جنگ تحمیلی به خوبی برای نسلهای جدید تبیین نکردند.

یکی از نمونه های مدیریتی هوشمندانه امام موضوع فتح خرمشهر در سوم خرداد ۱۳۶۱ بود که به عنوان یکی از درخشان ترین واقعه تاریخ جنگ تحمیلی رژیم سابق عراق علیه ایران تلقی می شود. اندکی پس از فتح خرمشهرمیان فرماندهان برخی واحدهای عمل کننده اختلافاتی بروز کرد زیرا هر یک از این فرماندهان مدعی بودند که واحد تحت امر خود اولین واحدی بود که وارد خرمشهر شد.

اما با هوشمندی و دقت نظری که در مدیریت جنگ داشتند با صدور بیانیه ای اعلام کردند که «خرمشهر را خدا ازاد کرد». هدف امام این بود که به نیروهای مسلح وملت ایران وانمود سازند که مساله فتح خرمشهر فراتر از توان و اراده بشری است بلکه اراده ربانی در پشت این فتح بزرگ قرار داشت.

با این عبارت طلائی و استراتژیک امام توانستند یک وحدت سازمانی میان همه نیروهای مسلح ایجاد کنند و از ان تاریخ به بعد بود که راه برای پیروزی های بعدی هموار شد. امام راحل حتی در مسائل مربوط به تبلیغات جنگ که یک موضوع کاملا تخصصی است ورود پیدا می کردند و رهنمودهائی ارائه می دادند که برای مسئولان تبلیغات بسیار اموزنده و تاثیر گذار بود.

ایشان در دیدار با مسولان تبلیغات جنگ و جبهه که معمولا پس از هر پیروزی صورت می گرفت به مسائل کاملا حساس وراهبردی اشاره می کردند وتاکید داشتند که در تبلیغات جنگ نباید دقت وصحت اخبار جنگ فدای  سرعت انتقال خبر شود.

اعتقاد امام این بود که گزافه گوئی در انتقال اخبارجنگ که نوعا برای تقویت روحیه رزمندگان ومردم صورت می گرفت به تدریج از اعتماد مردم نسبت به اخبار جنگ می کاهد و لذا نقل اخبار با حفظ جنبه های امنیتی جبهه ها باید بدون مبالغه وبا دقت کامل صورت گیرد. این امر نشان میدهد که امام راحل در کلیه حوزه های مربوط به جنگ چه مسائل اطلاعات و عملیات و چه مسائل لجستیکی و تاکتیکی وتبلیغات اشراف فوق العاده ای داشتند.

*مسئول سابق دفتر تبلیغات جنگ قرارگاه خاتم الانبیاء در مناطق عملیاتی جنوب

. انتهای پیام /*