پرتال امام خمینی(س): یادداشت ۷۲۹/ به قلم سردبیر

سیدعلی اکبر محتشمی پور یکی از چهره‌های شاخص حمایت از انتفاضه ملت فلسطین به شمار می‌رود و به سبب فعالیت‌های ضد صهیونیستی سالهای متمادی به عنوان دبیرکل کنفرانس بین‌المللی حمایت از قدس فعالیت می کرد. دبیرکل کنفرانس بین‌المللی حمایت از قدس و حمایت از حقوق مردم فلسطین (ایران)، دبیرکل مجمع بین المللی پارلمانی های مدافع مسأله فلسطین (أمین عام الرابطة الدولیة للبرلمانیین المدافعین عن القضیة الفلسطینیة «بیروت)، همکاری در بنیانگذاری حزب‌الله لبنان، و هسته های مقاومت فلسطینی از مناسبی بود که همواره به آنها می بالید. بنده در مصاحبه های متعدد با ایشان شاهد بودم که چگونه به این آرمان افتخار می کرد و در اعتلای آن می کوشید. 

خشم صهیونیست ها از محتشمی پور

 مرحوم محتشمی پور عمر خویش را سراسر در راه اعتلای اسلام و انقلاب، آزادی قدس شریف و دفاع از مظلومان وقف کرده و همانگونه که پیش تر گفته شد از بنیانگذاران حزب‌الله لبنان بود، در این راه از اهدای جسم و جان خویش هیچگاه دریغ نکرد. محتشمی پور از ۱۳۶۰ خورشیدی به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه فعالیت می کرد.  او در دوران سفارتش گروه های اسلامی به ویژه حزب الله لبنان و نیز هسته های مقاومت را تشکیل داد، این عامل سبب شد در بهمن ۱۳۶۲ خورشیدی، صهیونیست ها برای او، بسته ای انفجاری ارسال کردند و به این صورت او مورد هدف یک حادثه تروریستی قرار گرفت و در اثر آن از ناحیه چشم، گوش و هر ۲ دست آسیب دید و یک دست او از مچ قطع شد. بعد از این واقعه امام(ره) در پیامی خطاب به وی گفت از حادثه ناگوار که توسط ایادی استکبار جهانی برایتان اتفاق افتاد، متأثر گردیدم، انشاءالله هرچه زودتر سلامتتان را بازیافته و در سنگر اسلام و انقلاب به نفع مستضعفان و مظلومان جهان به مبارزات سخت خود ادامه دهید

کتاب خاطرات محتشمی پور

کتاب خاطرات حجت الاسلام والمسلمین مرحوم سید علی ­اکبر محتشمی ­پور در موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) در حال تدوین و انتشار است. به لطف مجاهدت های مرحوم سید علی ­اکبر محتشمی ­پور در موضوع فلسطین بخشی از خاطرات منتشر نشده ایشان بمناسبت عملیات طوفان الاقصی انتخاب شده و از نظر می گذرد:  

«یکی از مسائل مهم و موضوعات راهبردی برای جمهوری اسلامی ایران، قضیه فلسطین است. مسئله فلسطین برای نظام ما به عنوان یک موضوع حیاتی به شمار می‌رود به طوری که در همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی شعار سراسری و میلیونی مردم ایران این بود که "امروز ایران، فردا فلسطین".

این شعار به عنوان یک راهبرد و یکی از اهداف مهم انقلاب، نظام و مردم در آمده است. قضیه فلسطین به عنوان یک قضیه صددرصد اسلامی ‌است که تکلیف و وظیفه همه آحاد امت اسلامی ‌به خصوص ملتی که با قدرت پیروز شده، به شمار می‌آید.

از آن زمان تلاش برای بسیج امکانات کشورهای اسلامی و ملت های مسلمان به منظور آزادسازی قدس و فلسطین جزء اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی قرار داشت. درست نقطه مقابل سیاست خارجی رژیم شاه که به تبع آمریکا، بقای رژیم اشغالگر فلسطین در صدر اولویت‌های سیاست خارجی کشور قرار داشت.

برنامه و سیاست خارجی رژیم شاه اعم از وزارت امور خارجه، ساواک و همچنین سیستم اطلاعاتی ارتش، در چهارچوب تقویت رژیم اشغالگر قدس بود، لذا کمترین اطلاعات و امکانات در رابطه با قضیه فلسطین در سفارت دمشق بود.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، دولت موقت هم تحت تأثیر جنبش امل تمایلات مناسبی راجع به قضیه فلسطین نداشت و آن گونه که باید در این زمینه از خود تلاش و کوشش به عمل نیاورد.

البته خود سازمان آزادی‌بخش فلسطین هم زیاد متمایل نبود که صبغه و رنگ عربی خود را با نزدیکی مفرط به جمهوری اسلامی ایران از دست بدهد. علاوه بر این، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران آثار منفی و دور کننده‌ای را بر روابط نظام جمهوری اسلامی ایران و ساف گذاشته بود و با جانبداری عرفات و رهبری ساف از صدام مقداری بین ایران و ساف کدورت ایجاد شده بود.

ولی سیاست جمهوری اسلامی ایران نه تنها چنین اقتضایی نداشت، بلکه متقابلاً بر اساس همان اصول و معیارهای اولیه‌اش در سیاست خارجی می‌بایست در عرصه آزادسازی فلسطین فعال باشد و این وضعیت موجب شده بود که در ارتباط با فلسطینی‌ها و سازمان آزادی‌بخش و سایر گروه‌های فلسطینی تحرک بیشتری وجود داشته باشد.

ایران بر اساس معیارهای انقلابی خود پس از ثبات مدیریت وزارت امور خارجه، قضیه فلسطین را به صورت جدی در دستور کار قرار داد، این در حالی بود که وزارت امور خارجه و سیستم اطلاعاتی جمهوری اسلامی ‌از گذشته در رابطه با قضیه فلسطین از نظر شناخت و تحلیل بسیار دستش خالی بود و هیچ شناختی راجع به ‌جریانات فلسطینی نداشت.

با توجه به این که بنده قبل از انقلاب حضور متوالی در منطقه عربی و شناخت نسبتاً خوبی درباره فلسطینی‌ها و جریانات داخل فلسطین داشتم و همچنین ارتباطات اینجانب با جریانات فلسطینی مقیم سوریه، فرصتی شد تا گزارشی از آخرین نقطه نظرات سازمان‌ها و گروه‌های فلسطینی با تحلیل جامع نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در دمشق، به وزارت امور خارجه ایران ارائه کنم».

منبع: خاطرات حجت الاسلام والمسلمین مرحوم سید علی ­اکبر محتشمی ­پور موجود در منابع موسسه

. انتهای پیام /*