پرتال امام خمینی(س): یادداشت ۷۹۱/مهدی حاضری

شورای انقلاب، اولین نهادی است که در جریان پیروزی انقلاب اسلامی در ایران تأسیس گردیده و ظاهرا تنها نهادی است که با پایان یافتن مأموریتش، انحلال یافت و از مدیریت کشور حذف شد. اولین دستور مکتوب حضرت امام برای تشکیل شورای انقلاب در تاریخ ۱۴/۸/۵۷ خطاب به شهید آیه الله دکتر سیدمحمد حسینی بهشتی صادر شده است. ایشان در این نامه از وی می خواهند بر طبق دستوری که قبلاً به آیه الله مرتضی مطهری داده هرچه سریعتر نسبت به معرفی افراد مطمئن و متدین برای عضویت در این شورا اقدام کند.

ایشان می فرمایند:

وقت دارد سپری می‏شود و من خوف آن دارم که با عدم معرفی اشخاص، مفسده پیش آید.(صحیفه امام؛ ج‏۴؛ ص۳۰۷) بر طبق آنچه در خاطرات یاران حضرت امام ذکر شده است، در سفر شهید آیت الله مرتضی مطهری همان بدو ورود حضرت امام به پاریس، در مهرماه ۵۷، برای اولین بار موضوع تشکیل شورای انقلاب از سوی حضرت امام مطرح گردید که به احتمال بسیار زیاد از موضوعات پیشنهادی مرحوم مطهری بوده و مورد قبول ایشان هم قرار گرفته است.

حضرت امام در ابتدا وی و آقایان سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، سید محمد حسینی بهشتی، اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد جواد باهنر را به عنوان هسته اصلی این شورا تعیین کرده و از آنان می خواهند افراد دیگری را برای عضویت معرفی کنند.

ایشان در اوایل آذر ۱۳۵۷ نیز طی نامه ای خطاب به آیه الله حاج شیخ حسین نوری همدانی، علاوه بر تدین، شرایط ذیل را برای انتخاب اعضای شورای انقلاب تعیین می کنند:

۱.  نداشتن افکار مکاتب انحرافی بلکه عدم تمایل به آن مکاتب؛ فقط افکار اسلامی‏‎ ‎‏داشته باشند.

‏۲.  لیاقت ادارۀ یک وزارتخانه داشته باشند؛ یعنی مطلع و مدیر باشند.‏

۳.  معروف به ملیت و خوشنام باشند.

۴.  ‏در دولتهای فاسد و مجلسیْن معروف به فساد، عضویت نداشته باشند.‏

۵.  از سرمایه داران و معروف به سرمایه داری نباشند.

‏۶.  از طبقۀ روحانیون نباشند. ( صحیفه امام، ج۵، ص۱۵۱)

حضرت امام در تاریخ ۲۲دیماه ۵۷ چهار روز قبل از فرار شاه از کشور، طی پیامی تشکیل شورای انقلاب اسلامی را اعلام فرمودند: «به موجب حق شرعی و بر اساس رأی اعتماد اکثریت قاطع مردم ایران که نسبت به اینجانب ابراز شده است، در جهت تحقق اهداف اسلامی ملت، شورایی به نام «شورای انقلاب اسلامی» مرکب از افراد با صلاحیت و مسلمان و متعهد و مورد وثوق موقتاً تعیین شده و شروع به کار خواهند کرد.

اعضای این شورا در اولین فرصت مناسب معرفی خواهند شد. این شورا موظف به انجام امور معین و مشخصی شده است؛ از آن جمله مأموریت دارد تا شرایط تأسیس دولت انتقالی را مورد بررسی و مطالعه قرار داده و مقدمات اولیه آن را فراهم سازد.

دولت موقت در اولین فرصت که مناسب و صلاح دانسته شود به ملت معرفی و شروع به کار خواهد نمود.» (صحیفه امام؛ ج ۵، ص ۴۲۶) این شورا طبق اساسنامه مرکب از ۱۱نفر بود که می توانست تا ۱۵نفر اضافه شود و سه نفر نیز به عنوان اعضای علی البدل انتخاب شدند.

افراد براساس پیشنهاد هیئت پنج نفره منصوب امام و تایید ایشان انتخاب شده بودند که به استثنای چند نفر که تا پایان عضو بودند برحسب شرایط و حوادث پیش آمده و وظایف محوله و تغییر مسئولیت اعضا، طی چند مرحله تغییر کردند. 

شورای انقلاب از بدو تاسیس تا پایان، سه مقطع را پشت سر گذاشت.

مقطع اول: دوران قبل از پیروزی انقلاب از ۲۲/۱۰/۵۷ الی ۲۲/۱۱/۵۷ که مهمترین تصمیم آن انتخاب مهندس مهدی بازرگان به سمت نخست وزیری دولت موقت بود.

مقطع دوم: دوران حاکمیت دولت موقت از ۲۳/۱۱/۵۷ الی۱۳/۸/۵۸ این مقطع، خود به دو بخش شش ماهه تقسیم می شود.

در مقطع اول از بهمن۵۷ تا تیر ۵۸ شورای انقلاب به مثابه مجلس قانونگذاری بوده و هیچ نقشی در اداره کشور ندارد و اعضایی که مسئولیتی در دولت می پذیرند از شورا خارج شده و افراد جدید جایگزین آن ها می شدند.

و در مقطع دوم، یعنی از تیر ۵۸ تا آبان ۵۸ پس از اظهار نارضایتی مهندس مهدی بازرگان، نخست وزیر دولت موقت، از ناهماهنگی تا تمایل به استعفا، در جلسه ای مشترک بین هیئت دولت و شورای انقلاب در محضر حضرت امام، تصمیم به ادغام شورای انقلاب و دولت گرفته می شود لذا آقایان محمد رضا مهدوی کنی و اکبر هاشمی رفسنجانی، به عنوان معاونین وزارت کشور، آقای سیدعلی خامنه ای به عنوان معاون وزارت دفاع و آقای محمد جواد باهنر به عنوان معاون وزارت آموزش و پرورش با حفظ سمت در شورای انقلاب و داشتن حق رای در هیئت دولت، مسئولیت می پذیرند و برخی از وزرا  نیز در شورای انقلاب شرکت می کنند.

مقطع سوم: دوران استعفای دولت موقت تا تشکیل دولت شهید رجایی از ۱۴/۸/۵۷  الی ۱۹/۶/۵۹

در این مقطع شورای انقلاب در کنار قانون گذاری، رسما مدیریت اجرایی کشور را نیز برعهده گرفت و با برگزاری همه پرسی قانون اساسی و انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی، با اعلام رسمیت یافتن اعتبار قانون گذاری مجلس در تاریخ ۲۹/۴/۵۹ رسماً به کار قانون گذاری پایان داد و با رای اعتماد مجلس به ۱۴وزیر دولت محمد علی رجایی در تاریخ ۱۹/۶/۵۹ هیئت دولت تشکیل جلسه داد و مدیریت اجرایی کشور را تحویل گرفت و شورای انقلاب به طور کامل و رسما  منحل گردید.

البته با توجه به اینکه تعدادی از وزرای دولت به علت مخالفت رئیس جمهور  معرفی نشده بودند، برخی وزرای منصوب شورای انقلاب تا زمان معرفی وزیر جدید به کار خود ادامه داده تا این که با انتخاب مهندس میرحسین موسوی به عنوان وزیر امورخارجه در ۱۴/۴/۱۳۶۰ دولت جدید کامل شد.

اسامی افرادی که مدتی عضو شورای انقلاب بوده اند عبارتست از حضرات آیات و آقایان:

سید محمود طالقانی

مرتضی مطهری

سید محمد حسینی بهشتی

سید عبدالکریم موسوی اردبیلی

محمد جواد باهنر

اکبر هاشمی رفسنجانی

محمد رضا مهدوی کنی

سید علی خامنه ای

مهدی بازرگان

کریم سنجابی

سید احمد صدر

حاج سید جوادی

یدالله سحابی

مصطفی کتیرایی

محمد ولی قرنی

علی اصغر مسعودی

عزت الله سحابی

عباس شیبانی

ابراهیم یزدی

سید ابوالحسن بنی صدر

صادق قطب زاده

حسن حبیبی

میر حسین موسوی

حبیب الله پیمان

احمد جلالیعلی

اکبر معین فر

رضا صدر

البته باید توجه داشت، تعدادی از این افراد از اعضای اصلی و دائم شورا بوده و تعدادی دیگر فقط در مقاطعی به عضویت شورا انتخاب شده، و بعضاً در هیچ جلسه ای نیز شرکت نکرده اند ولی همواره تعداد اعضا در حدود ۱۳ نفر باقیمانده است.

در طول دوران فعالیت شورای انقلاب ابتدا آیه الله مرتضی مطهری ریاست آن را برعهده داشت، با شهادت ایشان آیه الله سید محمود طالقانی به ریاست شورا انتخاب شد و با انتخاب دکتر سید ابوالحسن بنی صدر به ریاست جمهوری، ریاست شورای انقلاب نیز به وی واگذار گردید.

البته مسئولیت دبیری شورای انقلاب از آغاز تا انتها بر عهده آیه الله دکتر سید محمد حسینی بهشتی بوده است. و آقایان مهندس مصطفی کتیرایی و دکتر عباس شیبانی نیز منشی های شورای انقلاب بوده اند.

. انتهای پیام /*