به گزارش پرتال امام خمینی(س)، روزنامه آرمان گفتگویی با عبدالله ناصری، عضو شورای مشاورین خاتمی و مدیرعامل سابق خبرگزاری ایرنا درخصوص بحث شنود، جایگاه قانونی و سابقه تاریخی آن در نظام جمهوری اسلامی  انجام داده که بخش هایی از  آن را در ادامه می‌خوانید: 

 نگاه حضرت امام(س) به مساله  شنودچگونه بود؟ قطعا در سال‌های آغازین انقلاب و با توجه به تهدیدات امنیتی که کشور را متوجه خودش کرده بود این مساله بیشتر مورد بحث قرار می‌گرفت. جمع بندی بزرگان نظام در آن زمان چه بود و شنود چگونه انجام می‌گرفت؟

 در دهه اول انقلاب بحث‌های زیادی در این خصوص مطرح شد. آن زمان حضرت امام(س) تاکید و توجه خاصی به این مساله داشتند و هر جا که بحثی در این مورد پیش می‌آمد به احترام به حوزه خصوصی افراد تاکید می‌کردند. امام(س) تاکید داشتند که بحث شنود فقط در مواقع خاص و با دستور قاضی شنود انجام شود . در آن زمان کسی حق نداشت بدون حکم قاضی شنود اقدام به این کار کند و وارد حریم شخصی افراد شود. قاضی شنود هم اجازه این امر را فقط در موارد نادر که نگرانی امنیتی جدی ایجاد می‌شد صادر می‌کرد. اما متاسفانه در سال‌های اخیر و با توجه به تکنولوژی‌های جدید و امکانات وسیعی که در اختیار نهادهای مرتبط قرار دارد، این مساله چندان رعایت نمی‌شود.

 با توجه به حساسیتی که امام(س) به این موضوع داشتند، ایشان چه سازوکاری برای این مساله در نظر گرفته بودند؟

 اگر سوژه امنیتی خاصی پیدا می‌شد، دستگاه امنیتی و اطلاعات نخست‌وزیری دلایل توجیهی خود را به قاضی شنود ارائه می‌داد و اگر قاضی شنود تایید می‌کرد، به وزارت پست و تلگراف و شرکت مخابرات دستور داده می‌شد که اجازه این کار را بدهند. این مساله فقط در موارد نادری که از بعد امنیت ملی دارای توجیه بود رخ می‌داد که در انجام آن هم کاملا مسیر قانونی رعایت می‌شد.

 آیا سخت‌گیری حضرت امام در این رابطه مخالفانی هم داشت؟ نگاه آن‌ها به این مساله چگونه بود؟

 خاطرم هست که آقای مروی به خودم چندین بار گفتند که خیلی‌ها تلاش داشتند که این مسیر قانونی و محکم منحرف شود و جایگاه حساس قاضی شنود کم اهمیت شود و این اختیار در سیستم قضایی توزیع شود. خاطره‌ای هم در این رابطه از حاج احمد‌آقا نقل شده که البته خیلی از مسئولان کشور احتمالا از آن باخبر هستند. در آن دوران آقای ربانی املشی که دادستان کل کشور بودند در یک مورد خاص دستور شنود یکی از قاضیان ارشد کشور را داده بود. این مورد را حاج احمدآقا به حضرت امام گزارش دادند و امام(س) هم بلافاصله به این موضوع واکنش شدید نشان دادند و با تاکید بر لزوم عدم ورود به حیطه خصوصی افراد دستور جلوگیری از این مساله را دادند. این ماجرای معروفی است که اهمیت این مساله را نشان می‌دهد. این وضعیت با آنچه مدنظر امام بود فاصله زیادی دارد. مرحوم مروی هم تاکید داشتند که امام توصیه کرده‌اند که این مساله از این حالت سخت خارج نشود.

. انتهای پیام /*