به گزارش پرتال امام خمینی(س) آنچه در ادامه می خوانید حاصل گفت و گوی خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی جماران با سید تقی سهرابی مدیرکل روابط عمومی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است که در حاشیه هفتمین نمایشگاه بین المللی فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال انجام گرفت. این گفت و گو به بحث درباره اظهارات صریح امام خمینی مبنی بر عدم ضرورت انتشار تصویر ایشان و اهمیت دادن به ارزش خبر به جای در رأس گذاشتن اخبار ایشان در  رسانه می پردازد؛ علاوه بر این که ارائه تصویر غیرواقعی از ایشان را در رسانه های امروزی به بحث می گذارد.

امام خمینی در دیدار با برخی از اهالی رسانه به نکته مهمی اشاره می کنند که امروز به اتفاق مورد نظر تأیید کارشناسان خبر و رسانه هم قرار گرفته است. هر چند این بخش از دیدگاه های ایشان برای نسل جدید و حتی نسل معاصر ایشان در حاشیه قرار گرفته است. این دیدگاه البته اجرایی نشد؛ اما امام خمینی بر این که «رادیو ـ تلویزیون و مطبوعات مال عموم است» تأکید می کنند و به صراحت از «حق عموم بر مطبوعات» سخن می گویند. ایشان با تأکید بر محدود کردن انتشار اخبار خویش به اخباری که به تعبیر فنی ارزش خبری دارد، خواستار کاسته شدن از حجم اخبار خود در رسانه می شود و همچنین خواستار آن هستند  کهجای عکس ایشان عکس کشاورز، کارگر موفق و یا دانشمندی که موفق به کشفی شده است؛ منتشر شود. سخن امام در این باره به اندازه ای جدی است که ایشان از این که همواره خبرشان از رادیو پخش شود؛ «اظهار تنفر» می کنند و در ادامه با نگاهی عمیق تر از دولتی و حکومتی شدن رسانه انتقاد می کنند. از این که رسانه متعلق به «طبقه سوم» و محرومین جامعه است سخن می گویند. ارزیابی شما از عملکرد صدا و سیما در این زمینه چیست؟
ما، در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مانند سایر نهاد های دیگر باید بسیار تلاش کنیم تا به مدینه ی فاضله ی مد نظر امام دست پیدا کنیم کما این که خیلی از کار هایی که انجام شده در راستای اندیشه های ناب حضرت امام  بوده. آن فرمایش حضرت امام  در آن زمان و موقعیت خاص با آن تعداد شبکه ی محدود گفته شده که حتما در آن موقعیت و با توجه به ظرافت و موقعیت شناسی امام  درس ها در آن نهفته بوده است و حتما باید آن را کالبد شکافی کنیم.
اما می توانیم امروز ادعا بکنیم در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران آن خط اصلی که مد نظر حضرت امام (س) بود یعنی توجه به آحاد مردم یا به تعبیر ما توجه به مخاطبان در رأس برنامه های صدا و سیما هست.

به نظر شما کدام یک از ابعاد وجودی و اندیشه ای امام مهجور واقع شده است و نیاز به کار بیشتر دارد و در کدام حوزه ها به خوبی کار شده و در معرفی امام  موفق بوده ایم؟

امام مدیری توانمند و توانا بود و کسی در این مورد شکی ندارد. اما در همین سطح امام،  عالمی برجسته بودند. بعد علمی حضرت امام  مقداری مهجور است. حضرت امام در علوم مختلف زمان خودشان سرآمد بودند. در اخلاق در عرفان و در فقه و در سایر علومی که یک عالم زمانه باید داشته باشد عالم بودند. خواص کاملا مطلع اند. اما شاید عامه ی جامعه و نه فقط جامعه ی ایران، کل جامعه ای که دلباخته ی امام  هستند هنوز نیازمند این هستند که این بعد را بیشتر نشان دهیم. قدم هایی برداشته شد. در بعد مراودات و اخلاق خاص حضرت اما و شخصیت امام در خانواده بسیار خوب بود. اما من فکر می کنم به این بعد علمی حضرت امام  کمتر پرداخته شده و باید بیشتر به آن پرداخت. اما چیزی که دنیا به آن معترف است تدبیر و مدیریت امام  است و امام یک عالم روحانی سیاسی بودند که در واقع یک مکتب جدید در علم سیاست را بنیان نهادند چرا که سیاست حضرت امام یک سیاست پاک است. یک سیاست عاری از دغل و دروغ و ریا و حیله گری است. امروز عالَم سیاست را با همین چیز ها می سنجند و برای کسی که سیاسی یا سیاستمدار است این چیز ها عادی ست البته امام  دریایی ست با ابعاد مختلف که باید حالا حالا ها کار بشود و نسل آینده از آنجا که نسل آینده نسل هوشمند تری خواهد بود امام  را بیشتر از این نسل خواهند شناخت.

اما امروز تصویری که در برخی رسانه ها از امام ارائه می شود، تصویری مخدوش است و عده ای منافع خود را در نسبت دادن یک چهره ی خشن به ایشان می بینند. به نظر شما وظیفه ی رسانه های داخلی برای مقابله با این جریانات چیست؟

تعداد زیادی از رسانه های جهان رسانه های وابسته به لابی صهیونیست هستند که تکلیف آن ها با انقلاب امام  و با حق و حقیقت معلوم است. آن ها مخالف این جریان و این تفکر هستند و بر اساس استراتژی باطل خودشان گام بر می دارند. دشمن هم دشمنی می کند. این رویکرد دشمنی صهیونیست هاست.
تکلیف رسانه های داخلی معلوم و وظیفه شان هم مشخص است. ابعاد وجودی حضرت امام از وسعت و گستردگی زیادی برخوردار است. شاید علی رغم سی و چند سالی که تلاش هایی که در این زمینه صورت گرفته است ما همچنان نتوانسته ایم به بسیاری از ابعاد و خصوصیات علمی اخلاقی سیاسی معنوی حضرت امام  آنچنان که باید و شاید بپردازیم. علی رغم این که خیلی کار شده است اما این ابعاد وجودی بسیار گسترده است بنابراین ما همچنان باید تلاش کنیم و با توجه به مخاطب و نسل یعنی نسل امروز که امام را از نزدیک ندیده اند و بیشتر از طریق رسانه ها امام  را شناخته اند امروز باید با ارائه ی برنامه های جذاب و نو ابعاد مختلف وجودی حضرت امام  را معرفی و مشخص کنیم.
اما در بعد خارجی هم نام امام  و انقلاب امام  و نام جمهوری اسلامی ایران مرز ها را درنوردیده و اگر حضرت امام  در روزگاری به درستی فرمودند که ما سنگر های کلیدی جهان را فتح می کنیم بعضی ها فکر کردند که این سنگر های کلیدی قرار است با جنگ و جدل و توپ و تانک اینها فتح بشود. و امروز شما می بینید که به واقع سنگر های کلیدی جهان فتح شد، اندیشه ی امام  این سنگر ها را فتح کرد، راه امام  این سنگر ها را فتح کرد، حرف های منطقی و استدلال های قوی امام  این سنگر ها را فتح کرده و ادامه دهنده ی راه امام  این سنگر ها را فتح کرده که مقام معظم رهبری است که می بینید در کمتر سخنرانی ایشان هست که یادی از امام  و نامی از امام  برده نشود. این تکلیف همه ی ما را در این بعد سنگین می کند. 

ما اولا باید در بُعد رسانه ای خودمان را قوی بکنیم چرا که امروز خیلی از مخاطبان جهانی به دنبال صدایی متفاوت هستند چون صدای رسانه هایی وابسته به این لابی صدای واحدی ست ممکن است به شکل های مختلفی این را بگویند ولی مایه ی آن ها یکی ست. مخاطب امروز از این صدای واحد خسته شده است و به دنبال یک صدای متفاوت می گردد. و انقلاب امام  خمینی در ایران این تفاوت را به همه نشان داده است. خوشبختانه رشد تکنولوژی و فناوری این امکان را هم برای ما به وجود آورده که بتوانیم صدای امام  و صدای انقلاب امام و صدای ملت دلباخته ی امام  را به نحو مطلوبی به جهانیان برسانیم و امروز در صدای و سیمای جمهوری اسلامی ایران بر اساس همین اندیشه است که شبکه های بین المللی ما به زبان های مختلف در حال راه اندازی است که این صدای حق جمهوری اسلامی را به گوش جهانیان برسانیم. و اتفاقا آن ها هم خوب درک کرده اند می بینید مدام شبکه های ما را از روی ماهواره قطع می کنند برای این است که می دانند حرف امام  حرفی ست که بر دلها می نشیند زیرا حرفی ست از دل برآمده. اما نمی دانند که «چراغی که ایزد بر فروزد...» را کسی نمی تواند خاموش کند. مختلف صدای جمهوری اسلامی ایران و سیمای جمهوری اسلامی ایران الحمد لله در بین آزادی خواهان و آزادی طلبان و آنانی که به دنبال صدای حق هستند به انحای مختلف می رسد. بنابراین یک بعد آن ماییم که باید خودمان را تقویت بکنیم به فناوری روز و تکنولوژی روز و خودمان هم باید امام  را خوب بشناسیم و وقتی خوب شناختیم می توانیم خوب بفهمیم امام  چه می خواست و چه می گفت. از طرف دیگر هم جای خوشبختی است که هرچند کم اما هستند افرادی که شاید در یک مقیاس محدود با رسانه ی خودشان اندیشه های امام را گسترش می دهند. که انشاء الله دوستان خبر های آن را خواهند شنید. 

. انتهای پیام /*