
امیرمحمّد لاجورد
یک چشم و هزاران گره
در بازار فرش، در کف هر حجرهای، قالیها لایه لایه روی هم خوابیدهاند. اگر مشتری باشید صاحب مغازه یکی یکی آنها را مانند صفحات یک کتاب برایتان ورق میزند. هر صفحه رنگی دارد و نقشی، یکی از یکی زیباتر. برای مشتریانی که اطلاعی از یک فرش ندارند انتخاب هر یک از آنها، بستگی به سلیقه و میزان بودجهی آنها دارد. برای صاحبان حجرهها فرش تنها یک کالاست که باید آنرا با چند درصد سود به مشتری فروخت. آنها هر قالی را به سرعت از نظر محل بافت و نوع گره و نقشه و میزان ریزبافت بودن و .. شناسایی میکنند و آنها را در طبقهبندیهایی مانند: قالینو، قالی از خانه در آمده، افتاده، دوبر، کم جان، ذرتی، سابیده، قالی سوت و... قرار میدهند. در بازار فرش که قدم بزنید واژههایی مانند اسکنت، انگ، کمیسیون و حق دلالی و ... کلماتی رایج هستند که بین آنها ردوبدل میشود. اما قالی، بیننده دیگری هم
غیر از فروشندهها و مشتریها دارد: خودِ قالیباف. کسی که در تمام مدت بافته شدن فرش، برایش زحمت کشیده و هر روز شاهد بالا آمدن تدریجیاش بوده است. او از زمانی که بر دارِ قالی، فقط خطهای عمودی نخ چله بود تا زمانی که قیچی برمیدارد و قالی تمام شده را از دار پایین میآورد، نشسته است و گره پشت گره زده است. گره پشت گره و رج بعد از رج. و در هر رج آن، مدتی از عمر خود و مقداری از نور چشم خود را صرف کرده است.
دیدار این هفته دوست در یک کارگاه قالیبافی است. جایی که تعدادی از خانمها مشغول بافتن قالیاند. خانم «فاطمه کاظمی» استادکار این کارگاه هستند. با او دیدار میکنیم.
نام هواپیما: G55
کشور سازنده: ایتالیا
موتور: دایملر- بنز 12 سیلندر
مجلات دوست کودکانمجله کودک 222صفحه 10