صدقه

صدقه از دیدگاه امام خمینی (س)

تعریف صدقه

چیزی که انسان آن را به قصد قربت از مالش خارج می کند مانند زکات که انسان از مال خود در راه خدا می دهد را صدقه گویند. (۱) ولی در واقع، صدقه هم شامل واجب می شود و هم مستحب. لیکن در محاورات عموم مردم معمولاً به معنای مستحب آن بکار می رود.

معنای فقیر و مسکین

در صدقه مستحبی فقیر بودن گیرنده آن شرط نیست؛ (۲) و فقیر شرعی کسی است که مخارج سال خود و کسانی که عهده دار خرج آنان است را به نحوی که شایسته آن ها است، نه فعلاً و نه تدریجاً ندارد، و مسکین کسی است که وضعیت او بدتر از فقیر است. (۳)

صدقه در روایات

روایات در فضیلت صدقه بسیارند و در تشویق بر آن مخصوصاً در وقت های خاصی مانند جمعه و عرفه و ماه رمضان و بر طوایف مخصوصی مانند همسایه ها و ارحام وارد شده است، حتی در حدیث وارد شده است: «صدقه به دیگران روا نیست درحالی که خویشاوند محتاج باشد». (۴)

از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم است که: «به درستی خدایی که غیر از او خدایی نیست، هرآینه با صدقه، بیماری و ورم و آتش سوزی و غرق شدن و ویرانی و دیوانگی- و هفتاد باب از بدی را شمرد- دفع می کند». و وارد شده است که: «شروع در روز با صدقه، نحوست روز، و شروع شب با آن، نحوست شب را دفع می کند». و «صدقه در شب غضب ربّ را خاموش می کند و گناه بزرگ را نابود می نماید و حساب را آسان می کند. و صدقه در روز، مال و عمر را زیاد می کند». و «بر شیطان چیزی سنگین تر از صدقه بر مؤمن نیست و صدقه قبل از آن که به دست بنده برسد، به دست خدای متعال می رسد».(۵)

(۱) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۹۷، القول فی الصدقة، مسألة ۱

(۲) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۹۸، القول فی الصدقة، مسألة ۵

(۳) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۲، تحریرالوسیلة، ج ۱، ص: ۳۵۱، القول فی أصناف المستحقین للزکاة و مصارفها.

(۴) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۹۸، القول فی الصدقة.

(۵) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۹۸، القول فی الصدقة.

. انتهای پیام /*