عده وفات

عده وفات و وظایف زن در زمان عده وفات از دیدگاه امام خمینی (س)

زن حائل و غیر باردار از زمانی که از مرگ شوهر خویش آگاه می شود. (۱) باید چهار ماه و ده روز عده نگه دارد؛ خواه ازدواج دائم باشد یا موقت؛ شوهرش با او نزدیکی کرده باشد یا نه، حیض بشود یا نه، حیض او مرتب باشد یا نه، حتی زن یائسه و صغیره نیز باید عده وفات نگه دارد و اگر باردار است، دورترین مدت بین زمان وضع حمل و چهار ماه و ده روز را عده وفات نگه می دارد؛ یعنی باید تا هنگام وضع حمل عده نگه دارد. اگر پیش از گذشتن چهار ماه و ده روز، فرزندش به دنیا آید، باید تا چهار ماه و ده روز از وقتی که از مرگ شوهر مطلع شده است، عده را ادامه دهد. (۲) مراد از ماه نیز ماه قمری است نه شمسی؛ لذا اگر زن، هنگام رؤیت هلال ماه از وفات شوهر خود باخبر شود چهار ماه قمری پیش رو با ده روز از ماه پنجم را عده نگه می دارد؛ و اگر بین ماه از وفات شوهر خویش مطلع شود.

اظهر آن است که کسری ماه اول را در ماه پنجم طوری جبران کند که با تلفیق چهار ماه و ده روز شود. (۳)

و اگر شوهری که همسرش را طلاق رجعی داده است قبل از پایان عده طلاق وفات کند، عده طلاق باطل می شود و زن باید چهار ماه و ده روز عده وفات نگه دارد، مگر در مسترابه به حمل، پس در او محل تامل است؛ پس احوط وجوبی در خصوص او رعایت دورترین زمان است از بین عده وفات و وظیفه مسترابه؛ و اگر زن حامله باشد باید بین عده وفات یعنی چهار ماه و ده روز و وضع حمل، دورترین آن ها را عده قرار دهد(۴) و چنانچه زن از مرگ شوهرش باخبر نشده و بعد از پایان عده طلاق و ازدواج بفهمد که شوهر سابقش در بین عده طلاق فوت کرده است، ازدواج او صحیح است و از زمان بلوغ خبر فوت شوهر اول زن باید عده وفات بگیرد. (۵)

وظایف زن در زمان عده وفات

از خانه بیرون رفتن و به دنبال نیازها و حوائج زندگی بودن و شرکت در مجالس و مانند آن، در طول مدت عده وفات، برای زن جایز است و حرام نیست. ولی حداد یعنی ترک زینت بر زن در این دوره واجب است. (۶)

(۱) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۳۶۵، کتاب الطلاق، القول فی عدة الوفاة، مسألة ۸

(۲) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۳۶۳، کتاب الطلاق، القول فی عدة الوفاة، مسألة ۱

(۳) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۳۶۳، کتاب الطلاق، القول فی عدة الوفاة، مسألة ۲

(۴) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۳۶۳، کتاب الطلاق، القول فی عدة الوفاة، مسألة ۳

(۵) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۴۰، استفتائات امام خمینی، ج ۹ ص: ۴۶۳، عده وفات، سؤال ۱۰۹۸۷

(۶) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۳۶۴، کتاب الطلاق، القول فی عدة الوفاة، مسألة ۴

. انتهای پیام /*