در این نوشتار سعی بر این است که به اهم وقایع و رخدادهای حیات پربرکت حضرت امام خمینی (س) اشاره گردد. ضمنا در ادامه مناسبتهای ملی و مذهبی روز را در سیره و اندیشه امام جستجو می کنیم.
استقبال بى مانند ملت ایران از امام و برپایى جشن باشکوه در مدرسه فیضیه، رژیم شاه را تا آن پایه نگران و بیمناک ساخت، که برخى از مقامات این پرسش را مطرح کردند که: «... نظر ساواک درباره تشکیل مجالس جشنى که قرار است بعد از ظهر امروز در مدرسه فیضیه قم و مدرسه عبداللّه خان واقع در بازار تهران برگزار گردد و به طور کلى درباره تظاهراتى که در چند روز اخیر به مناسبت مراجعت آیت اللّه خمینى صورت مى گیرد چیست...»
ما مى دانیم با هجرت مراجع و علماى اعلام مرکز بزرگ تشیع در پرتگاه هلاکت افتاده و به دامن کفر و زندقه کشیده خواهد شد، و برادران ایمانى عزیز ما در شکنجه و عذاب الیم واقع خواهند شد. ما مى دانیم با این هجرت، تغییرات و تحولات عظیمى روى خواهد داد که ما از آن بیمناکیم. ما عجالتاً در این آتش سوزان به سر برده و با خطرهاى جانى صبر نموده، از حقوق اسلام و مسلمین و از حریم قرآن و استقلال مملکت اسلام دفاع مى کنیم.
بانو خدیجه ثقفی پس از ازدواج با امام دروس حوزوی را از صرف و نحو ومنطق و معانی و بیان و بخشی از شرح لمعه نزد امام فرا گرفت. این بانو در ایام تبعید و اقامت در نجف اشرف با کمک نوه اش حاج سید حسین آقا که در مدارس جدید نجف درس می خواند، سعی کرد زبان عربی روز را فرا بگیرد و برای تکمیل آن به مطالعه رمان های عربی و ترجمه آنها روی آورد. از ویژگی های همسر امام کثرت مطالعه بود. هرکتابی به دستش می رسید با دقت آن را می خواند.
امام خمینی از آغاز نهضت اسلامی و احیای دین در عصر حاضر زنان را از غرب زدگی و تجددمآبی و تقلید از فرهنگ وارداتی برحذر می داشت و از طرف دیگر بر خلاف سنت رایج زنان را به عرصه اجتماع وارد کرد و در طول مبارزه با رژیم پهلوی و در جریان دفاع مقدس از حضور جدّی آنان در عرصه های سیاسی ـ اجتماعی، نه تنها دفاع کرد بلکه از زنان جامعه به دلیل این حضور و احساس مسئولیت تقدیر و تشکر می کرد؛ البته ایشان همواره بر حفظ شئون اسلامی تأکید داشتند.
شاه کوشید که با سم پاشى ها و دورغ پردازى ها در سطح جراید و روزنامه ها اذهان توده ها را مشوب سازد و تا آنجا که ممکن است به ملت ایران بباوراند که امام با رژیم تفاهم کرده و «انقلاب سفید» را پذیرفته است و در نتیجه هم خمینى را طبق آرزوى دیرینۀ خود در میان مردم ساقط کند و هم نهضت را در هم بشکند.
خداوند متعال میفرماید: «من عمل صالحاً من ذکر أو أنثی و هو مؤمن فلنحیینّه حیاة طیبة ولنجزیّنهم أجرهمبأحسن ما کانوا یعملون» نحل/97 اگر بخواهیم از توسعۀ اجتماعی تعریفی عام ارائه کنیم؛ میتوانیم بگوییم توسعۀاجتماعی عبارت است از تحرّک آگاهانه، منظم و هماهنگ در عرصه های مختلف مادی و معنوی که به سوی حیات انسانی برتر گام برمیدارد. در این تعریف چندعنصر وجود دارد:
دبیر همایش بانوی انقلاب گفت: از اهداف مهم برگزاری این همایش در هفته بزرگداشت مقام زن و مادر عطف توجه مسئولان و دستگاه های فرهنگی و متولیان امور بانوان و خانواده است که به طور جدی تر به معرفی چهره های موفق زنان و بانوان جامعه اسلامی بپردازد.
ایشان در این پیام با اذعان به حساس بودن مقطع مورد نظر، ایجاد نظام عدل اسلامی را در سرلوحه ی برنامه ها قرار داده و ریشه کن کردن فقر و استضعاف و مبارزه علیه فقر و محرومیت را از اولویتهای انقلاب اسلامی بر شمردند و در ادامه با مطرح کردن مسئله ی مسکن، در عمل نقطه ی شروع تحقق عدالت و مبارزه با فقر و محرومیت درحوزه ی اقتصاد را ترسیم کرده و تأمین مسکن محرومان را در اولویت اول برنامه های اقتصادی انقلاب قرار می دهند.
مسئول مؤسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (س) در خمین گفت: از ابتدای تعطیلات نوروزی امسال بیت قدیمی امام راحل در خمین پذیرای ۲۲ هزار گردشگر بوده که ۱۲۰ نفر آن ها گردشگران خارجی است.
کتاب «بانوی انقلاب به روایت اسناد» که با مشارکت سازمان اسناد و کتابخانه ملی و مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) تدوین و منتشر شده است، در محل اجلاس سران رونمایی می شود.
حضرت امام خمینی در دیداری در روز 19 فروردین 63 فرمودند: همان طورى که علم مخصوص یک طبقه نیست. همان طورى که مردها باید در امور سیاسى دخالت کنند و جامعه خودشان را حفظ کنند، زنها هم باید دخالت کنند و جامعه را حفظ کنند. زنها هم باید در فعالیتهاى اجتماعى و سیاسى همدوش مردها باشند، البته با حفظ آن چیزى که اسلام فرموده است، که بحمد اللَّه امروز در ایران جارى است.
حجت الاسلام و المسلمین محتشمی پور گفت: آداب خانه امام(س) الگو گرفته از زندگی امیرالمونین و بانو فاطمه(س) بود. همان گونه که مولای متقیان به بانو فاطمه(س) در کارهای خانه کمک می کردند، امام(س) نیز به محض فراغت از مسئولیت خطیرشان، به کمک بانوی انقلاب می رفتند و با مهربانی ایشان را در انجام امور خانه یاری می کردند.
حضرت امام خمینی(س) که به واقع منادی وحدت و همدلی و مرویج راستین اخوت و برادری چه در جامعه ایران و چه در بین الملل اسلام به حساب می آید، با نگاه ارزشمدارانه خود به ماهیت و ضرورت و وجوه مختلف آن پرداخته و با درایت و تدبیر مثال زدنی روش های عملی ایجاد آن را نشان داده و با نکته سنجی و تیز بینی آثار و نتایج آن را بر شمرده و با مآل اندیشی استادانه آسیب ها و خطرات فقدان این حبل المتین محکم الهی را گوشزد کرده است.
نکتۀ در خور اهمیت آنکه امام در این اعلامیه پیش از آنکه به افشاگری در مورد گویندگان شعار الکفر ملة واحدة بپردازد، بشدت علیه همکاری شاه با رژیم صهیونیستی و نفوذ و سلطۀ روزافزون آن در ایران موضع گرفت.
معاون فرهنگی و هنری موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی گفت: بیش از هفتاد هزار گردشگر داخلی و خارجی در ایام نوروز 94 از اماکن منتسب به حضرت امام در قم، جماران و خمین بازدید کردند.
دیرى نپایید که خانه و کوچه امام از جمعیت آکنده شد و براى تازه واردین دیگر جایى و راهى نبود. علماى قم همان شب خود را به منزل امام رسانیدند و با او ملاقات کردند. اساتید، فضلا و پاسداران و رهروان راه خمینى بسیارى شان بى عمامه و عبا و خیلى ها پابرهنه، در آن هواى اوایل بهار که تقریباً سرد است، در کوچه و حیاط منزل امام بهت زده به هر سو در حرکت بودند. زنگ تلفن منزل براى لحظه اى قطع نمى شد.
امام خمینی بیانات زیادی دارد که در آنها به نقش کارآمدی مردم اشاره می کند عموم صحبتهایشان در بیان لزوم توجه مسئولان به جایگاه حمایت مردمی در بقای حکومت بوده است ولی اینگونه عبارتها در مقام بیان حداکثر نقش شرعی مردم در حکومت نبوده است که برخی استنباط کنند که منظور نفی مشروعیت بخشی از ناحیۀ مردم است. به عنوان نمونه می فرماید: توجه دارند آقایان که تا ملت در کار نباشد، نه از دولت و نه از استانداران کاری نمی آید.
در شورای انقلاب بحث داغی در جریان بود که آن کلمه ای که می خواهیم روی کارت بنویسیم و به دست مردم بدهیم، چه باشد؟ به امام اطلاع رسید، فرمودند: «فقط یک سؤال از مردم بکنید که جمهوری اسلامی می خواهید یا نمی خواهید؟ اینکه بیایید و گول بزنید و یک کلمه دموکراتیک بیاورید که اکثر این مردم نمی دانند این دموکراتیک چیست؟ و بعداً براساس آن بشود انحرافی به وجود آورد، این نمی شود، صاف بپرسید مردم اسلام را می خواهند یا خیر!»
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.