ارزشهای والای انسانی و نهضت اسلامی امام خمینی(س)

 آغا مرتضیٰ پویا[1]

 ... بنده قصد دارم چند نکته را به اختصار در این محفل علم و عرفان خدمت شما عرض کنم. یاد و خاطرۀ امام خمینی(س) برای همیشه در اذهان عموم باقی خواهد ماند، چرا که ایشان انقلابی عظیم به پا نمودند. قدرت در فرهنگ ایشان به این معنا نبود که ما چقدر می توانیم بکشیم، بلکه به این مفهوم بود که ما چه اندازه شهید داده و از خود ایثار و فداکاری نشان می دهیم. انقلاب امام همیشه زنده و جاوید است. چرا که فیض شهادت و ایثار نصیب کسانی می شود که جوهر اساسی وجودشان بر پایۀ ایمان، تقویٰ و جهاد باشد؛ و این انقلاب از این نظر همیشه جاویدان خواهد ماند.

     دومین نکته اینکه امام تقیه را رها کرده، به سمت قیام پیش رفتند؛ قیامی که نه تنها ملت ایران بلکه تمام جهان اسلام و مستضعفین هم در آن شرکت داشتند.

     سومین نکته اینکه امام علیه هیچ دین و نظریه ای قیام نکردند. نه علیه نصاری، نه علیه یهودیها، بلکه علیه طاغوت قیام کردند و در مبارزات با طاغوت پیغام الهی را برای مردم بیان نمودند. امام خمینی(س) تنها برای نجات ایران قیام نکردند، بلکه برای نجات مستضعفین جهان قد علم کردند و در این راه، ایران، اولین سنگر ایشان بود. امام نه تنها کل نظام ایران، بلکه فرهنگ تمام دنیا را تغییر دادند و فرهنگ شهادت را به مردم دنیا آموختند، فرهنگی که تا به امروز به صورت یک معما باقی مانده است. این فرهنگ نه تنها بیشترین اثر را بر مسلمانان گذاشت، بلکه اولین اثر را بر روسیه و مسکو گذاشت. در اولین کنفرانسی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در مسکو برگزار شد، برژنف گفت: «ما باید دربارۀ تاریخ خودمان تجدید نظر کنیم. مذهب چه نقشی ایفا می کند؟ ایران تظاهرات کرد، اگر مردم با دولت یکی شوند می توانند تاریخ را تغییر دهند.» بنده یکی از مشاهدات خود را خدمت شما عرض می کنم تا عظمت امام و هدف و غایت ایشان بیش از پیش بر شما روشن شود.

     من در سال 1985 به مجارستان رفتم و با دبیر کل حزب کمونیست آن دوران ملاقات نمودم. او خیلی خوب انگلیسی صحبت می کرد. تقریباً دو ساعت و نیم با یکدیگر تبادل نظر کردیم.

     هنگامی که نظام شوروی از هم فرو پاشید، این آقا وزارت آنجا را به عهده گرفتند. ایشان به من گفتند: «شما خیلی طرفدار انقلاب اسلامی هستید، اهدافتان چیست؟» من گفتم: «شما نمی توانید هدف ما را بفهمید و درک کنید چرا که اهداف ما هیچ رابطه ای با این دنیای مادی ندارد. آنها برای آخرت و عاقبت ما هستند و ما به همین دلیل است که حامی و پشتیبان انقلاب هستیم؛ اما شما به واسطۀ جنبه های مادی و دنیوی از کسی حمایت، یا با کسی مخالفت می کنید. اگر می خواهید بدانید، باید بگویم که ما یک هدف کوچکی هم داریم و آن این است که مستضعفین را از چنگال مستکبرین نجات دهیم. خواه آن مستضعف مسلمان باشد، خواه غیرمسلمان. هدف و مقصود ما نجات مستضعفین از زیر سلطۀ مستکبرین است و برای رسیدن به این هدف، مانع کوچکی را باید از سر راهمان برداریم». پرسید: «کدام مانع»؟ گفتم: «نابودی اسرائیل». گفت: «شما اسرائیل را مانع کوچکی می دانید؟ ابرقدرتها، هرگز به شما اجازۀ این کار را نخواهند داد». من عرض کردم: «شما دانشجوی تاریخ هستید، بنده هم کم و بیش از تاریخ می دانم. در تاریخ چندین ابرقدرت آمده اند و رفته اند. شما و من هر دو خواهیم دید که چطور اسرائیل و این دو ابرقدرت دیگر هم نابود خواهند شد». این اتفاق در سال 1985 بود.

     من هیچ پیشگویی نمی کردم، بلکه تنها این را می دیدم که آن ملتی که در آن احساس شهادت و جهاد وجود دارد، به طور یقین با طاغوت هم مبارزه خواهد کرد. شما چنین ملتی را در هیچ رایانه ای نمی توانید بیابید. ملتی که فرهنگ خود را بر اساس ایمان، تقوا و جهاد استوار کرده است، به طور قطع برای نجات مستضعفین جهان هم تلاش خواهد نمود و اینگونه راه و خط امام را به پیش خواهد برد. همان طور که سخنران قبلی هم اشاره کردند، سه نهضت خیلی عزیز و ارزشمند هستند، اول از همه آزادی فلسطین و نابودی اسرائیل که این از نظر ایشان از ارزشمندترین اهداف بود؛ به عقیده ایشان دومین چیز، مسأله افغانستان؛ و سوم، کشمیر است. شما مشاهده کردید که امام خمینی(س) با الهام از نهضت الهی برای نجات مردم فلسطین از اسارت صهیونیستهای غاصب یک انتفاضۀ اسلامی ایجاد کردند. بعد از آن، یک انتفاضۀ اسلامی در کشمیر به وجود آمد. مردم کشمیر هم درس آزادی و شهادت طلبی را از امام خمینی(س) آموختند؛ و این یک فرهنگ جدید است و ان شاءالله  که این فرهنگ و این پیغام در دل همۀ مسلمانان و مستضعفین جهان زنده خواهد ماند؛ و ان شاءالله  که به لطف ایزد منان برای ادای این فریضۀ دینی و الهی خود، قدم به پیش خواهند گذاشت.

 

منبع: بازسازی تفکر اسلامی در اندیشه امام خمینی، ص 57.



[1] )) رئیس مرکز مطالعات استراتژیک، بنیانگذار و رئیس حزب جهاد، بنیانگذار روزنامۀ دی مسلم، و وزیر اسبق کشور در پاکستان.

. انتهای پیام /*