پایان استعمار طلبی

(مصاحبه با یورگن گراسمن) 


حضور: در ابتدا خودتان را معرفی کنید و مختصری از فعالیتها، مطالعات و آثار خود بیان بفرمایید.

آقای یورگن گراسمن: نام من یورگن گراسمن است و از کشور آلمان به ایران آمده ام. مطالعات من در زمینۀ تاریخ سیاسی است ولی به هنر، بویژه هنر قدیم روسیه علاقه مند هستم و در این زمینه نیز تجارت می کنم و با پولی که از این راه به دست می آورم برای خانوادۀ خود زندگی خوبی را فراهم کرده ام. دو دختر و یک همسر دارم. . . [با خنده] فقط یک همسر. . . من به خوبی ایرانی ها را می شناسم. آنها برخلاف عربها دوست ندارند دو همسر داشته باشند. . . من در زندگی ام به لحاظ مالی کاملاً مستقل هستم و نیازی به هیچگونه حمایت از طرف دولت ندارم.

 

حضور: از چه زمانی و چگونه با امام خمینی آشنا شدید؟

گراسمن: آشنایی من با امام در سال 1978 و شاید هم 1977 بود. زمانی که دانشجویان ایرانی در برلین به تظاهرات پرداختند. در آن زمان امام خمینی در پاریس بودند و دانشجویان در تظاهرات خود خواستار آن بودند که امام برای تأسیس حکومت اسلامی به ایران برگردد و من در آن زمان بود که با شخصیت امام آشنا شدم و راه ایشان را دنبال کردم.

 

حضور: به نظر شما انقلاب اسلامی ایران چه تأثیری بر تحولات و انقلابهای امروز منطقه خاور میانه گذاشته است؟

گراسمن: در کشورهای دیگر تا به حال انقلابی همانند انقلاب اسلامی ایران  وجود نداشته است. من خودم در مصر بودم. آنچه دیدم بیشتر شبیه به انفجار(تغییر ناگهانی)بود تا انقلاب. وظیفۀ

 

 ما کمک به ملتهای دیگر است تا بتوانند اهداف خود را با الگو گرفتن از انقلاب اسلامی ایران دنبال کنند. به عقیدۀ من انقلاب مردمی ایران به رهبری امام خمینی می تواند تأثیر زیادی بر تحولات اخیر منطقه داشته باشد. امروز مردم دریافته اند که اگر در برابر ظلم ایستادگی کنند و به مبارزه برخیزند به آزادی خواهند رسید.

وقتی من مصر بودم عکسهای زیادی از مردم مصر گرفتم. می توانم عکسهای آن را نیز به شما نشان دهم. مثلاً این تصویر مربوط به یک شهید است که هفتۀ پیش خودم آن را در مصر گرفتم. [عکسی را نشان می دهد]. نکتۀ دیگری که باید متذکر شوم آن است که ما باید میان کشورهای مختلف تفاوت قائل شویم، مثلا تحولات مصر با آنچه که در کشورهایی چون سوریه، تونس و لیبی رخ داده است کاملاً متفاوت است. فراموش نکنیم که مردم به دنبال آزادی هستند اما درک آنها دقیقاً مطابق با آن چه در انقلاب ایران رخ داد، نیست. هر چیزی به زمان نیاز دارد تا به سرانجام رسد. مثلاً در مورد مصر مسلمانان خودشان باید آنچه را در آنجا رخ می دهد ببینند. جوانان مصری به دنبال آزادی هستند. در مجموع می توان گفت ایران یا ایران اسلامی، الهام بخش تمام این انقلابهاست.

 

حضور: به نظر شما علل دخالت کشورهای اروپایی در تحولات فعلی منطقه چیست؟

گراسمن: در این مورد لازم است بگویم که آنها به دنبال منافع زیادی هستند، یعنی هم منافع اقتصادی، هم منافع راهبردی، هم کمک به نجات اسرائیل و هم برپا کردن جنگ. آنها می خواهند میان ملتهای مسلمان جدایی و تفرقه بیاندازند. آنها برآنند تا همه چیز را تحت کنترل خود در بیاورند چراکه اگر خلاف این باشد آنها به خواستۀ خود نمی رسند. در این میان ایران تنها کشوری است که آنها از کنترل و اعمال نفوذ در آن عاجزند. به عقیدۀ من عصر حاضر نقطۀ پایان استعمارطلبی است. اما حکومتهای دیکتاتور این را نمی خواهند. آنها می خواهند مردم در رنج و سختی باشند و فقط وابسته و متکی به آنها باشند. ولی این عصر پایان استعمار و پایانی بر کاپیتالیسم است.

 

حضور: وضعیت مسلمانان در کشور آلمان چگونه است؟

گراسمن: مسلمانان در آلمان آزادانه زندگی می کنند با این حال یک مشکل بزرگ دارند. آنها همانند عربها بیشتر به سبک خودشان زندگی می کنند. یعنی لزوماً از یک الگوی اسلامی پیروی نمی کنند در حالی که اگر زندگی آنها بر اساس الگوی اسلام باشد تأثیر آن به مراتب بیشتر است. امیدورام منظورم را متوجه شده باشید.

 

حضور: نقش ایران را در ایجاد وحدت میان مسلمانان چگونه ارزیابی می کنید؟

گراسمن: می دانیم اختلاف میان شیعه و سنی از بیش از هزار سال پیش وجود داشته است که البته هنوز نیز ادامه دارد. اما به برکت وجود امام خمینی و رهبری ایشان که تا به حال تاریخ نظیر آن را ندیده است ملتهای مسلمان توانسته اند به تدریج به سوی اتحاد پیش بروند که انشاالله در آینده به اتحاد کامل نیز دست خواهند یافت اما باید منتظر بود. . . انشا الله همه چیز تغییر خواهد کرد. اتحاد شیعه و سنی مستلزم گذشت زمان است. اگر خاطرتان باشد این امام خمینی بود که برای اولین بار مردم را دعوت کرد تا با یکدیگر دست به دعا بردارند. برای آنکه بتوانیم در برابر نظام غرب ایستادگی کنیم احتیاج به برنامه های سیاسی و راهبردی داریم و چنانچه توفیق حاصل کنیم مردم خصوصاً در کشورهای اسلامی زندگی خوبی را از نظر اقتصادی خواهند داشت، البته زندگی ای که بر اساس الگوها و معیارهای اسلامی باشد. با این حال، دو مشکل بر سر راه آنها وجود دارد: مشکل نخست مربوط به عربستان سعودی و وهابی ها است و مشکل دوم مربوط به صهیونیسم و اسرائیل است. اگر این دو مشکل برطرف گردد به امید خدا در آینده زندگی خوبی خواهیم داشت.

 

حضور: آیا از برنامه های مراسم سالگرد امام خمینی رضایت خاطر دارید؟

گراسمن: الحمد لله، بله.

 

حضور: امروز شاهد حضور گسترده مردم در مراسم 14 خرداد بودیم. به نظر شما علت این حضور پرشور پس از گذشت سالها از ارتحال امام خمینی چه علتی دارد؟

گراسمن: امروز افراد زیادی در مراسم شرکت داشتند. اقشار بسیاری از مردم حزب الله و بسیاری از مقامات و مسئولین کشورحضور داشتند. هنگامی که امام خامنه ای آمدند من سعی کردم خود را نزدیک ایشان برسانم. فرزند حاج احمد آقا (سید حسن خمینی) نیز در مراسم حضور داشتند. به علاوه آیت الله رفسنجانی و آقای احمدی نژاد نیز آمده بودند. آنها درست روبروی هم نشسته بودند و من با دقت آنها را تماشا می کردم و دیدم آیت الله رفسنجانی خوشحال به نظر نمی آید.

اجازه دهید بگویم دیدار من با مردم ایران حتی با آقای احمدی نژاد از روی احساس نبوده است. من به دنبال آشنایی با ملیت های مختلف و طرز تفکر آنها بودم. و دیدار ایشان برایم خیلی جذاب بود. از این رو، ما با هم دربارۀ مسائل مختلفی از جمله وهابیت و عربستان سعودی صحبت کردیم. روی هم رفته از کل مراسم راضی بودم.

من از 25 سال پیش دوست داشتم به ایران بیایم. برای من انقلاب ایران حکم اسلام را دارد. و بدون انقلاب، اسلامی هم وجود ندارد.

 

 

منبع: حضور، ش 77، ص 162.

. انتهای پیام /*