وقتی که جمهوری اسلامی ایران با رفراندوم عمومی سال 1358 به تصویب ملت ایران رسید و رای دهندگان 16 سال به بالا، نظام حکومتی انقلاب را معین کردند، ناظران مسایل سیاسی و اجتماعی منتظر بودند که قانون اساسی این حکومت بی سابقه در تاریخ جهان چگونه خواهد بود. دومین انتخاب مربوط به خبرگان قانون اساسی بود، که با رای مستقیم و مخفی مردم 73 نفر برای این مهم انتخاب گردیدند. سرانجام کار تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی در آبان‎ماه همان سال به انجام رسید و پس از مدتی مورد تصویب ملت ایران قرارگرفت. قانون اساسی در حقیقت مهم ترین سند مربوط به حقوق عمومی وحقوق اساسی محسوب می شود و البته که سعادت ملتها در گرو صحت در تدوین و اجرای آنست. در سال 1368 به دستور حضرت امام(س) قانون اساسی مورد بازنگری و اصلاح قرارگرفت، چرا که جمهوری اسلامی حکومت بی سابقه ای بود. با گذشت زمان طبیعتا شکل و ساختار آن می بایست پس از آزمودنها و فراز و نشیبها قوام و دوام نهایی خود را پیدا کند. گذشت یک دهه فرصت خوبی برای بازنگری قانون اساسی انقلاب بود و این مهم با موفقیت انجام گردید.

 روز 7 آذر 1358 که مقارن با 8 محرم‌الحرام 1400ه‍.ق بود، حضرت امام خمینی(س) طی پیامی به ملت ایران، ضمن برشمردن نقش حیات بخش قیام حضرت سیدالشهداء، تأثیر خون شهدا در احیاء اسلام در ایران، و توطئه و ترفندهای به‌کار رفته برای دلسرد کردن مردم در رأی دادن به قانون اساسی، بر رفع اشکالات احتمالی و تصویب اصول ضروری در متمم قانون اساسی بر حضور هشیارانه مردم برای تصویب قانون اساسی تأکید ورزیدند:
بسم اللَّه الرحمن الرحیم‏

خواهران و برادران! محرّم ماهى است که به وسیله سید مجاهدان و مظلومان، اسلام زنده شد و از توطئه عناصر فاسد و رژیم بنى امیه که اسلام را تا لب پرتگاه برده بودند رهایى بخشید. اسلام از اول پیدایش با خون شهیدان و مجاهدان آبیارى شد و به ثمر رسید. اسلام در کشور ما مى ‏رفت تا به تباهى کشیده شود که با خون شهیدانِ ملت ما حیات خود را باز یافت.

در این موقع که بحمد اللَّه تعالى قانون اساسى نوشته شد و به تصویب علماى اعلام و روشنفکران رسید، عناصر توطئه ‏گر که با قدم و قلم مى‏ خواستند جمهورى اسلامى تصویب نشود و رأى نیاورد، اینک مى‏ خواهند به ثمر نرسد. قانون اساسى یکى از ثمرات عظیم، بلکه بزرگتر [ین‏] ثمره جمهورى اسلامى است، و رأى ندادن به آن به هدر دادن خون شهیدان ماست. مبادا تحت تأثیر دشمنان اسلام رفته و از رأى دادن و حضور در حوزه ‏هاى رأى‏ گیرى خوددارى کنید. اسلام، بزرگتر از آن است که به واسطه یک اشکال قابل رفع، از اساس آن صرف نظر نمایید. اگر اشکالى باشد ممکن است در متمم- که در نظر گرفته‏ اند- رفع شود. عزیزان کُرد و عرب و بلوچ و ترکمن و سایر قشرهاى محترم! اسلام براى همه و به نفع همه است، و جمهورى اسلامى ان شاء اللَّه تعالى تأمین تمام نابسامانی ها را مى ‏کند. عناصرى که در اطراف- از آن جمله مناطق کردنشین و مناطقى که‏ برادران اهل سنت هستند- تبلیغ مى‏ کنند که مانع از رأى دادن به قانون اساسى شوند، دوستان شما نیستند؛ دلسوز براى شما و کشور شما نیستند. از این تکلیف شرعى شما را بازندارند؛ و شما را باز در مقابل برادران خود قرار ندهند.
این جانب در روز اخذ آرا، رأى مثبت مى ‏دهم و از تمام برادران و خواهران عزیز خود از هر قشرى و در هر مسلکى هستند تقاضا مى‏ کنم که به این قانون سرنوشت‏ ساز رأى مثبت بدهند. عزیزان من! امروز که ما در مقابل یک قدرت شیطانى قرار داریم- که کشور ما را مى‏خواهند به تباهى بکشند- نگذارید اساس جمهورى اسلامى سست شود و دشمنان اسلام دلشاد شوند. از خداوند متعال عظمت اسلام و مسلمین و توفیق همگان را خواستارم. و السلام علیکم و رحمة اللَّه.
روح اللَّه الموسوی الخمینى‏
(صحیفه امام، ج‏11، ص: 137 و 138
)

. انتهای پیام /*