
کمکم «میزد» به صورت«میز» و «پان»به صورت «بان»
در زبان فارسی به جا ماند و امروزه به آن«میزبان»میگوییم.
هفتسین
در زمان ساسانیان، ظرفهای زیبا وگرانبهایی از کشور
چین وارد ایران شد که به آنها «چینی» یا «سینی» میگفتند.
بعدها به ظروفی که از فلز بود «سینی» و به آنها که از
«کائولین» ساخته شده بود، چینی گفته میشد.
در آن زمان برای زیباتر شدن سفره نوروزی همه چیز
را در این ظرفهای سینی قرار میدادند و به آن هفتسینی
یا هفت قاب میگفتند.
همین هفت سینی کمکم تبدیل به هفت سین شد،
و اما ببینیم در این هفت سینی چه میگذاشتند.آنچه در
سفرۀ نوروزی قرار میدادند عبارت بود از: سبزه،آتشدان،
کوزۀ آب، نان، شمعدان، شیر، تخممرغ، آینه، سمنو، سنجد،
ماهی، سیب و سکه.
سبزه
ایرانیان رویاندن و سبز کردن دانه را
موجب برکت و فراوانی محصول در
سال نو میدانستند. علاوه بر آن
رنگسبز، رنگ ملی و مذهبی ایرانیان و زینتبخش سفره
نوروزی بود.
همچنین هفت نوع دانه را در هفت ظرف گوناگون
سبز میکردند و اعتقاد داشتند هر دانهای که بهتر بروید و
بهتر رشد کند،آن دانه در آن سال پربارتر خواهد بود.این
هفت دانه با توجه به منطقهای که مراسم درآن اجرا میشد،
عبارت بود از: گندم، جو،برنج، لوبیا، عدس، ارزن، باقلا،
نخود و کنجد؛ ولی بیشتر مردم سه نوع دانه سبز میکردند؛
دانههای جو،گندم و ارزن.
آتشدان
آتشدان را در سفرۀ نوروزی میگذاشتند و در آن چوب
واسپند و دانههای خوشبو میریختند تا نشانهای از پاکی
و گرما باشد.
کوزۀ آب
کوزۀ آب را حتماً باید دختران نوجوان از زیر آسیابها پر
میکردند. گاه بر گردن کوزه مهرههای رنگی یا جواهرهای
گرانقیمت میآویختند؛ چون آب را نشانۀ رویش و زندگی
میدانستند. شاید کوزههایی که امروزه بر آنها انواع دانهها
را سبز میکنند؛ نشانهای از همان کوزههای آب باشد.
مجلات دوست کودکانمجله کودک 27صفحه 44