در این نوشتار سعی بر این است که به اهم وقایع و رخدادهای حیات پربرکت حضرت امام خمینی (س) اشاره گردد. ضمنا در ادامه مناسبتهای ملی و مذهبی روز را در سیره و اندیشه امام جستجو می کنیم.
علاوه بر اینکه اخوت اسلامى بین همه قشرها باید باشد، روحانیون یک تکلیف فوق اینها دارند. اگر یک روحانى پایش را کج بگذارد مى گویند «روحانیین این طورند»، نمى گویند فلان آدم... اگر یک روحانى خداى نخواسته، یک خطایى بکند... مى گویند روحانیون این جورى اند، مسئولیت، یک مسئولیت بزرگى است که یکى اگر پایش را غلط بگذارد این طور نیست که پاى خودش حساب بشود، پاى روحانیت اسلام حساب مى شود، شکست روحانیت اسلام است.
کمیته امور جوانان، فرهنگیان و دانشگاهیان شنبه نُه خرداد با عنوان امام، جوانان و دانشگاهیان (فرهنگیان)، ده خرداد با عنوان امام، نهضت علمی و خودباوری، یازده خرداد با عنوان امام، زنان دانشگاهی و تحکیم خانواده، دوازده خرداد با عنوان امام، وحدت اسلامی، همدلی و همزبانی، سیزده خرداد با عنوان امام، مهدویت و حکومت الهی، چهارده خرداد با عنوان امام، رهبری و ولایتمداری و در نهایت روز پانزده خرداد با عنوان امام، مردم و نهضت اسلامی نامگذاری کرد.
امام خمینی(س) پس از نگارش کتابهایی نظیر شرح دعای سحر، مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایة، شرح چهل حدیث، سر الصلاة و آداب الصلاة، در فضای سال های دهه 1320 به نگارش کتاب کشف اسرار پرداختند که ردیه ای بر جزوه اسرار هزار ساله علی اکبر حکمی زاده می باشد.
حضرت امام در کلاس درس با حاج آقا مصطفی مانند سایر شاگردان برخورد می کرد. یادم هست حاج آقا مصطفی اشکال کردند امام پاسخ دادند. باز ایشان چندین مرتبه اشکال را ادامه دادند تا اینکه حضرت امام عصبانی شدند و گفتند: «آقا مطالعه کن، مثل سایر شاگردها مطالعه کن»
در این بیانیه، حضرت امام ضمن بررسی و تحلیل اوضاع گذشته، حال و آینده مردم، قیام برای خدا را تنها راه اصلاح جهان عنوان کرده که آن، فلسفه بعثت همه انبیای الهی بوده است. ایشان در ادامه، دلایل بدبختی مسلمانان و ملت ایران را تشریح می کنند و در قسمت دیگری، مسؤولیت سنگین علما و روحانیان را برشمرده و عواقب زیانبار غفلت سیاسی آنها را متذکر می شوند. در ادامه، ایشان صریحاً علمای اسلام و جامعه اسلامی را به قیام عمومی فراخواندند.
فداکاری و ایثار عقیله بنیهاشم هم در طول تاریخ مثال زدنی است؛ زینب کبری (س) وقتی احساس کرد مسئولیت بزرگ جهاد در راه خدا و پیکار و مبارزه با بی دینان به دوشش آمده است و در این راه باید از مال و منال و شوهر و زندگی و فرزند بگذرد، حتی اگر لازم شود از دادن جان نیز دریغ نکند، با کمال شهامت و فداکاری از خانه و کاشانه و شوهر و زندگی دست می کشد.
این رجل فاجری که خون عزیز ما را به زمین ریخت، تأیید کرد دین خدا را. یعنی خدا دین خودش را به او تأیید کرد. با ریختن خون عزیز ما، تأیید شد انقلاب ما. این انقلاب باید زنده بماند، این نهضت باید زنده بماند، و زنده ماندنش به این خونریزیهاست. بریزید خونها را؛ زندگی ما دوام پیدا می کند. بکُشید ما را؛ ملت ما بیدارتر می شود. ما از مرگ نمی ترسیم؛ و شما هم از مرگ ما صرفه ندارید. دلیل عجز شماست که در سیاهی شب، متفکران ما را می کشید.
مافی اظهار داشت: توسعه شناخت اندیشه منور امام نسبت به جایگاه زن در خانواده و اجتماع از ارکان برنامه ریزی ما در کمیته بانوان به شمار می رود که این هدف از سه محور برخوردار است که تبیین و تفسیر موضوع مهدویت و تقارن بزرگداشت امام خمینی(س) با نیمه شعبان یکی از این محورها محسوب شده و خود به خود ما را به این مسیر رهنمون کرد.
شاید بعضیها که مجلس ختم استاد شهید مطهری را که از طرف امام در مدرسۀ فیضیه برگزار شد از تلویزیون دیده و شاهد برخورد امام بوده اند. در آن زمان چون امام در قم بودند و از این رو خودشان در این مجلس ختم شرکت نمودند. در تمام زمانی که سخنران در کنارشان ایستاده بود و دربارۀ شخصیت استاد مطهری شاگرد برجسته و پارۀ تن امام و نیز شهادت او سخن می گفت، امام در کمال آرامش و وقار گوش می دادند.
ابعاد متفاوت و گوناگون شخصیت امیر المؤمنین (ع) در جنبه های مختلف انسانی، عرفانی و حکمی، حکومت مداری و اجتماعی، پارسائی، فروتنی و تواضع، حشر و نشر با توده مردم و به ویژه محرومین، معرفت ناب و اخلاص در عمل و بسیاری خوبیهای دیگر در منظر امام خمینی (س) از چنان جایگاه و موقعیتی برخوردار است که در حد «اعجوبه معجزه آسا» بروز می کند و به ویژه در بعد عدالت و دادگری، چنان است که «اعجوبه عالم» قلمداد می شود.
حضرت امام خمینی (س) در پیامی به مناسبت نخستین سالگرد شهادت استاد مرتضی مطهری فرمودند: سالروز شهادت شهیدی مطهر است که در عمر کوتاه خود اثرات جاویدی به یادگار گذاشت که پرتوی از وجدان بیدار و روح سرشار از عشق به مکتب بود. او با قلمی روان و فکری توانا در تحلیل مسائل اسلامی و توضیح حقایق فلسفی، با زبان مردم و بیقلق و اضطراب، به تعلیم و تربیت جامعه پرداخت.
سومین جلسه کمیته امور جوانان، فرهنگیان و دانشگاهیان ستاد بزرگداشت امام خمینی(س) با حضور نمایندگان وزارتخانه های علوم، بهداشت و درمان، سازمان جوانان هلال احمر، جهاد دانشگاهی و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد برگزار شد.
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(س) با صدور فرمانی به شورای انقلاب بر تشکیل شوراهای اسلامی و تهیه آیین نامه اجرایی آن تاکید نمودند و به نقش مردم در اداره امور کشور چنان اهمیت داده شد که اصول ششم، هفتم، یکصد و یکم، یکصد و دوم، یکصد و سوم، یکصد و چهارم، یکصد و پنجم، یکصد و ششم قانون اساسی به شوراهای اسلامی اختصاص یافت.
رئیس کمیته بین الملل ستاد بزرگداشت امام خمینی (س) گفت: امام یک شخصیت ملی و متعلق به همه است و کارنامه انقلاب ما است. یعنی محور و کانون انقلاب است. روز بزرگداشت حضرت امام یک روز ملی است که پاسداشت و بزرگداشت آن به شکل آبرومند جزو حیثیت همه ما خواهد بود.
او دنیادوستى، حبّ جاه و مقام و مال اندوزى را کلید دشواری هاى زندگى مى پنداشت و از توجه به آن خود را بى نیاز احساس مى کرد که آرامش همه جانبه و جارى در لحظه لحظه زندگى وى نتیجه طبیعى آن بود. او مروج و مبلغ فقر نبود، بلکه بر ترویج غناى نفس و رشد قناعت همت داشت. رفتار متعادل و مبتنى بر شیوه هاى صحیح اسلامى در تمیزى و آراستگى ظاهر و لباس و وسائل شخصى هرچند اندک وى، به وضوح قابل مشاهده بود.
امام خمینی (س) در جمع مسئولان و نویسندگان انتشارات سپاه پاسداران در روز 8/ 2/ 1361 بیان داشتند: این محبوبیتى که شما الآن در بین مردم دارید این خیلى ارزش دارد؛ این را باید حفظ کنید. مادامى که شما این محبوبیت را دارید در بین مردم و مردم پشتیبان شما هستند، این سپاه به قوّت خودش باقى هست و مى تواند خدمت بکند. و اگر- خداى نخواسته- یک وقتى لغزشهایى پیدا بشود و جلوگیرى نشود آن وقت هم ممکن است سرایت بکند.
مدیر گروه عرفان پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی از مدرسین درس وصیتنامه امام خمینی(س) خواست ابتدا شرایط انتقال مفاهیم این وصیتنامه به دانشجویان را فراهم کنند و پس از چند جلسه همدلی و همراهی با دانشجو، در جلسات بعدی کلاس به متن درس وارد شوند.
محمدجواد مرادی نیا گفت: اینکه چرا امام خمینی تنها خمینی زمان شد اول به این دلیل بود که امام ظرفیتی متفاوت با همه داشت و دیگر اینکه تحت تاثیر اساتید بزرگی مثل آیت الله محمد علی شاه آبادی و مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری بود و دم مسیحایی این افراد در امام اثر کرد. امام را نباید با هیچ کس مقایسه کرد نه با اعضای خانواده خودش و نه با سایر روحانیون و مراجع و نه با هیچ یک از شخصیت های سیاسی یک قرن گذشته.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.