• اخلاق و عرفان
 ژرف نگری، بازشناسـی موضـوعی و بررسی گسترده در اقوال و ادلّه از مزیت های کتاب حکم شرعی دشنام و بهتان است

ژرف نگری، بازشناسـی موضـوعی و بررسی گسترده در اقوال و ادلّه از مزیت های کتاب حکم شرعی دشنام و بهتان است

اگرچه «دین» را مجموعه ای از عقاید، اخلاق و احکام دانسته اند و فقه را دانش فهم قوانین و احکام عملیِ خدای سبحان تعریف نموده اند که فقیهان بر پایه ی روش تحقیقِ اجتهادی، به استنباط آن ها از منابع مشخص، اقدام می کنند، امـا گـوهر دیـن و مقـصود متعالی آن را نمی توان منحصر در فهم و تفهیم احکام عملی دانست؛ چه که حقیقت دین و گوهر درخشان و هدایتگرِ آن، آمیزه ای از سه ساحت عقاید، اخلاق و احکام است . بنابراین، تقلیل دین به اصول و فروع، و وانهادن اخلاق، تحریف آن حقیقـت والا و تعالیبخش، و انحراف از مسیر کمال و سعادت است . چنان کـه تحدیـد تفقّـه، بـه فقـه الأخبار یا فقه کتاب و سنت، یا توسعه ی قلمرو احکام دین به هر آنچه در عالم است، و همچنین متورم ساختن فقه، نیز تحریفی آشکار، زیـان بـار و قطعـاً ابتـر و بـی سـرانجام خواهد بود. و نیز، بی اعتنایی به آموزه های کتاب و سنت و جستن مـسیر سـعادت، از رهیافـت انحصاری عقل و عرف، سرانجام به جمود و شیء گشتگیِ انسان منتهی شده و انسان را از حرکت و پوییدن مسیر تعالی و کمال، باز می دارد. آری، دین و تفقّه در آن را ، اگر از حصار و بند چنین قرائت های افراطی و تفریطـی رها نکنیم، آنچه از حقیقت تعالی بخش دین در اختیار مردم قرار خواهد گرفت، نه تنها پیش برنده و هدایتگر نیست که قرائتی کاریکاتوری و غیر واقع بینانه خواهد بود که در نهایت، به عبور از دین یا غرق شدن در تحجر خواه

برخی از دیدگاه های فقهی امام
آیت الله هاشمی رفسنجانی

برخی از دیدگاه های فقهی امام

امام در اجتهاد، زمان و مکان را مؤثر می‏ دانستند که این برای ما بسیار راهگشاست.

تعریف فقه از نگاه امام خمینی(س)
سید جواد ورعی

تعریف فقه از نگاه امام خمینی(س)

امام خمینی در تعریف خود از علم فقه، جایگاه آن را نیز روشن می کنند. «علم فقه» از نظر رسیدن به مقام قرب الهی و در رتبه بندی علوم -به اعتبار غایتی که دنبال می کنند - در رتبة متأخر از «علم به معارف» قرار دارد. مقصود از علم به معارف، آگاهی از جهان آفرینش، مبدأ نظام هستی و اسماء و صفات او، توحید، معاد و احوال قیامت، نبوت عامه و خاصه و امامت است که از آن ها به اصول اعتقادی یاد می شود و عرفان، حکمت و کلام عهده دار آن هستند.

ره توشه ماه مبارک رمضان (27) / ارتباط با مردم

ره توشه ماه مبارک رمضان (27) / ارتباط با مردم

خبرنگاری در پاریس از امام هنگامی که قصد عزیمت به ایران کرده بودند و فرودگاه ها بسته بود، سؤال کرد: «با توجه به اینکه بازگشت حضرت آیت الله ممکن است باعث خون­ریزی­ های بیشتر شود، آیا باز هم حضرت عالی اصرار به بازگشت خواهید داشت؟» امام فرمودند: «من باید پیش برادرهایم باشم تا اگر بنا باشد که خون من بریزد، در بین رفقای خودم و همراه با جوان­ های ایران بریزد»

ره توشه ماه مبارک رمضان (25) / تهجد و نماز شب

ره توشه ماه مبارک رمضان (25) / تهجد و نماز شب

در فارسی، «تهجد» برابر با شب­ زنده­ داری برای عبادت است و بارزترین مصداق این گونه عبادت، «نماز شب» می­ باشد. حضرت امام(س) در کتاب شرح چهل حدیث واژه «مجافاة» و «تجافی» به معنای شب­ زنده ­داری را از میان سایر معانی برمی­ گزیند و با تمسک به روایت امیر مؤمنان(ع) می­ نویسند: جناب مولی امیرالمؤمنین، بیداری شب و تجافی از فراش را برای عبادت قرار داده است؛ و این دلیل بر کمال فضیلت و اهمیت آن است.

ره توشه ماه مبارک رمضان (24) / همنشینی با قرآن

ره توشه ماه مبارک رمضان (24) / همنشینی با قرآن

شبی «کمیل بن زیاد»، امیر مؤمنان(ع) را به سوی منزل ایشان همراهی می­ کرد. از کنار خانه ­ای گذشتند که از آن صدای تلاوت قرآن بلند بود. صوت او به اندازه­ ای دلنشین و زیبا بود که کمیل به حالش غبطه خورد و در دل خویش بر او آفرین گفت؛ ولی سخنی بر زبان نیاورد. امام (ع) متوجه حالت کمیل شد و بدون مقدمه و پرسشی به او فرمود: «ای کمیل! قرآن خواندن او تو را گول نزند؛ زیرا او اهل دوزخ است. چه بسیارند قرآن‏ خوانانی که قرآن آن‏ها را لعنت می ­کند.

ره توشه ماه مبارک رمضان (21) / دقت در مصرف بیت المال

ره توشه ماه مبارک رمضان (21) / دقت در مصرف بیت المال

زندگی ساده و بی­ آلایش امام گواهی زنده و گویا بر روح مردمی امام است... همیشه مبالغ زیادی از وجوهات اسلامی در خدمت امام است، ولی دقت بسیار عجیبی روی مصارف به کار می رود. بارها امام به افراد دفتر شدیداً اخطار فرموده اند که: «راضی نیستم که حتی از تلفن ­های دفتر برای کارهای شخصی استفاده کنید». ما معمولاً برای کارهای شخصی از تلفن­ های عمومی و بیرون استفاده می­ کنیم.

ره توشه ماه مبارک رمضان (20) / گذشت

ره توشه ماه مبارک رمضان (20) / گذشت

امام علی(ع) بنیان و اساس گذشت و مهرورزی است که اکنون در بستر شهادت آرمیده است. ندا رسید که برای علی (ع) شیر بیاورید تا بهبود یابد. نخستین ظرف شیر را که برای او آوردند، پرسید: «آیا از این شیر به او (ابن ملجم) هم داده ­اید؟» گویا نه این­که ضربتی خورده و دشمنی ­ای بین او و قاتلش بوده است. آیا تاریخ چنین سینه ­ای دریاگون با چنین گذشت و شفقتی نسبت به قاتل دیده است.

ره توشه ماه مبارک رمضان (19) / قناعت

ره توشه ماه مبارک رمضان (19) / قناعت

قناعت، به معنای «دوری از زیاده­ خواهی و پرهیز از تبذیر و اسراف و رضایت به قدر کفاف» می­ باشد. قناعت هرگز به گستردگی مال مربوط نمی­ شود و به این معنا نیست که انسان حتماً باید در هنگام فقر و تنگدستی قناعت ورزد؛ بلکه این ویژگی همواره کارآمد بوده و انسان توانمند نیز باید قانع باشد و در زندگی خود با قناعت، راه میانه روی را پیش گیرد؛ نه اینکه ثروت و توانگری سبب بالا بردن خرج و مخارج زندگی بشود و اسراف و تبذیر نماید.

ره توشه ماه مبارک رمضان (18) / دعا و نیایش

ره توشه ماه مبارک رمضان (18) / دعا و نیایش

فاطمه زهرا(س) برترین الگوی دعا است؛ او که از مردم مدینه بسیار بی ­وفایی و جفا دید، اما همچنان آنان را دعا می ­نمود و زمزمه دعای او برای همسایگان در نیمه ­شب قطع نشد. اسماء بنت عمیس نقل می ­کند که در روزهای پایانی عمر شریف فاطمه(س) روزی مشغول راز و نیاز با خدای خود شد. جلوتر رفتم دیدم که رو به قبله نشسته و با حالت زار و بیمار دست به دعا برداشته می ­گوید: پروردگارا از تو می­ خواهم که از گناهکاران شیعیان من و شیعیان فرزندان من درگذری.

خدای تبارک و تعالی ملت ها را دعوت کرده است به ضیافة اللَّه با همه اسماء

سخنان امام (س) در جمع مسئولان و مردم:

خدای تبارک و تعالی ملت ها را دعوت کرده است به ضیافة اللَّه با همه اسماء

ما مهمان های خوبی نبودیم برای خدای تبارک و تعالی. ما را دعوت کرد به ضیافت، او میزبان بزرگ و ما میهمانان هیچ. چه بگوییم در مقابل این نعمت بزرگ الهی که ملت ها را دعوت کرده است به ضیافة اللَّه، ضیافة اللَّه با همه اسماء. و ما چگونه شکر این نعمت را بجا بیاوریم. ما که خودمان را می‏ شناسیم که هیچ نیستیم و هر چه هست، اوست. لکن او عنایات خاصه خودش را مبذول می‏ کند و ما را میهمان و خودش را می زبان ما قرار می‏ دهد.

مروری بر برخی از دیدگاه های فقهی امام  خمینی(س)

مروری بر برخی از دیدگاه های فقهی امام خمینی(س)

یکی از مسائلی که در حول و حوش فعالیت های مجلس خبرگان مطرح شد شایعه تصویب قوانینی بر ضد زنان در آن مجلس بود. قضیه از این قرار بود که گروهی از عناصر ضد انقلاب به همراه جمعی از گروه های معاند ـ که می‏ کوشیدند از هر وسیله‏ ای، عاملی برای ایجاد آشوب و جنجال درست کنند ـ با انتشار بیانیه‏ ای (در تاریخ 6 آبان 1358)، مجلس خبرگان را متهم کردند که درباره مسائل مربوط به طلاق و ازدواج و حقوق زن و مرد، قوانینی به ضرر زنان تصویب کرده است.

دقت نظر امام در صرف وجوه شرعیه

دقت نظر امام در صرف وجوه شرعیه

تمام وجوهی که نزد خودم و نزد آقای خلخالی است وجوه شرعیه است و یک فلس آن مال شخصی که مربوط به ورثه شود نیست مگر یک پاکت که مختصر وجهی در آن است و پشتش نوشته شده: «مال شخص خودم است». آقایان این وجوه را به طور شهریه، به هر نحو صلاح می ‏دانند، در حوزه ‏های علمیه مصرف نمایند.

هشدار امام به روحانیون نسبت به برداشت های غلط از احکام اسلام

هشدار امام به روحانیون نسبت به برداشت های غلط از احکام اسلام

امام خمینی در این سخنرانی که در مدرسه شیخ انصاری نجف ایراد شده است به روحانیون نسبت به برداشت های غلط از احکام اسلام هشدار دادند و متذکر شدند اسلام دینی چند بعدی است و بین سیاست و دین جدایی نیست. همچنین امام به فحشا در جشن هنر شیراز اشاره کردند.

صفحه 2 از 2 1 | 2