آینده و امید
نسخه چاپی | ارسال به دوستان
برو به صفحه: برو

زمان (شمسی) : 1390

ناشر مجله : مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، موسسه چاپ و نشر عروج

نویسنده : طارق ترشیشی

آینده و امید

آیـنــده و امـیـــد

 (مصاحبه با طارق ترشیشی، نویسنده و مفسر سیاسی از لبنان)

 

 

حضور: لطفاً به صورت مختصر، خود و کار خود را معرفی کنید. 

 

آقای طارق ترشیشی: بنده طارق ترشیشی هستم، نویسنده و مفسر سیاسی و مسئول بخشی سیاسی روزنامه "الجمهوریه" در لبنان. 

 

حضور: حوزه فعالیت روزنامه جمهوریت چیست؟

 

طارق ترشیشی:  روزنامه جمهوریت در حوزه سیاسی کار می کند و در واقع یک روزنامه سیاسی است. این روزنامه به توضیح مسایل سیاسی لبنان می پردازد و آراء و عقاید احزاب مختلف را چاپ می کند. مخصوص یک حزب خاص نیست و مستقل عمل می کند. تیراژ روزانه آن به 12 هزار و گاهی تا 15 هزار نسخه هم می رسد. 

روزنامه جمهوریت، اخبار بین المللی را به چاپ می رساند و ایران هم مثل سایر کشورها، اخباری دارد که در آن چاپ می شود. روزنامه به طور خاص به هیچ کشوری نمی پردازد و از کشورهای مختلف مانند ایران، عربستان، آمریکا و غیره اخباری را منتشر می سازد. همه اخبار را منتشر می کنیم و چیزی از قلم نمی افتد. اگر از ایران خبری در خبرگزاریها باشد حتماً در روزنامه ما 


14 (4)

 چاپ می شود. 

 

حضور: به عنوان یک روزنامه نگار چگونه با مبارزات و اندیشه های امام خمینی آشنا شدید؟

 

طارق ترشیشی: از وقتی امام خمینی در راه پیروزی انقلاب اسلامی ایران فعالیت می کردند با شخصیت ایشان آشنا شدم. ما اخبار مبارزات ایشان را از نجف دنبال می کردیم و اینکه چطور به عراق تبعید شده بودند و سپس به فرانسه رفتند. ایشان از هر جا که بودند فعالیتهای خود را علیه نظام شاه صورت می دادند. من شخصیت ایشان را از طریق اندیشه های ایشان و مبارزات جهادی ایشان می شناختم. همین طور بعضی از کتابهایی را که در باره ایشان نوشته شده است خوانده ام. از آن زمان که امام در نجف ساکن بودند و تا زمانی که در پاریس فعالیت می کردند و بعد از آن، اخبار مربوط به ایشان را پی گیری می کردیم. 

 

حضور: چه کتابهایی را از امام خمینی مطالعه کرده اید و کدامیک از آثار و سخنان ایشان برای شما 


مهم و آموزنده بوده است؟

 

طارق ترشیشی: من مجموعه ای از کتابهای امام خمینی را در منزل دارم. رحلت امام خیلی مرا غمگین کرد. بعضی از سخنان ایشان همچنان در ذهن من است. ایشان سخن مشهوری دارند که می فرمایند: بکشید ما را، ملت ما بیدارتر می شود، مصمم تر می شود. 

اسرائیل هرقدر فلسطینی ها را بمباران کرده و کشت و کشتار کند مردم در راه مقاومت مصمم تر می شوند. در لبنان چقدر بمباران کردند و چقدر خرابی ببار آوردند ولیکن صلابت و عظمت مقاومت افزون تر شد. آنها چه در گذشته و چه حالا علیه ایران کارشکنی های بسیار کرده و می کنند اما قدرت و صلابت ایران روز به روز بیشتر شده است. این سخن امام یک موضوع عرفانی و ربانی 

بود، کلامی بی نظیر و تاریخی بود. من خیلی از این کلام تحت تأثیر قرار گرفتم. 

 

حضور: در باره تحولات اخیر منطقه خاور میانه چه تفسیر و تحلیلی دارید؟خصوصاً در رابطه با وضعیت اسرائیل. 

 

طارق ترشیشی: اگر این انقلابها به معنای واقعی تحقق یابد، اسرائیل در موقعیت بسیار ضعیف تری قرار خواهد گرفت و حتماً منتهی به زوال آن خواهد شد. این طبیعی است که اسرائیل، بقای خود را در بقای برخی از حکومتهای منطقه می داند و در صورت نبودن و شکست آنها اسرائیل هم از بین خواهد رفت. به قول سید حسن نصرالله، اسرائیل شبیه تار عنکبوتی است که بسیار سست و ناپایدار است. اگر ملت های منطقه از دست حاکمان جبار رهایی یابند اسرائیل در مشکلات بسیار سختی قرار خواهد گرفت. 

 

حضور: انقلابهای امروز منطقه چه نسبتی با انقلاب اسلامی ایران دارد؟


طارق ترشیشی: این انقلاب ها با تأخیر زیادی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران رخ داده است. 

شرایط این کشورها اجازه بروز این انقلاب ها را تا به حال نداده بود. اما هنگامی که حزب الله لبنان در سال 2000 و حماس در سال 2006 در مقابل اسرائیل ایستادند و هیمنه رویایی او را شکستند، دیوار ترس ملل منطقه فرو ریخت. انقلاب اسلامی ایران خیلی پیش از اینها پوشالی بودن قدرتهای استکباری را ثابت کرده بود ولی شکست سال 2000 و 2006 اسرائیل از لبنان و حماس، جسارت مردم منطقه را بیشتر کرد و استعمار را زبون تر ساخت. به همین خاطر دیدیم که اسرائیل دچار بحران شد و ترس از سقوط و فروپاشی اسرائیل را فراگرفت. 

چون انقلابهای عربی در منطقه، از جانب مردم در اعتراض به حاکمان وابسته و مزدور صورت می گیرد، اسرائیل را دچار ترس و وحشت کرده است. انقلاب اسلامی ایران وقتی پیروز شد و رهبری بلند مرتبه  چون امام خمینی در رأس آن، سکان امور را بدست گرفت، اسرائیل احساس تزلزل و وحشت کرد و در بیشتر مواقع نسبت به انقلاب اسلامی ایران مواضعی انفعالی داشت

 

حضور: آینده این تحولات را بویژه با توجه به دخالتهای آمریکا و اسرائیل و اینکه آنها در پی منافع دراز مدت خود هستند، چگونه می بینید؟

 

طارق ترشیشی: اگر این انقلابها بتوانند بدون وابستگی و دخالت بیگانگان و غربیان، اهداف خود را 


به ثمر برسانند حتماً می شود به آینده آنها امیدوار بود. اما آنچه ما امروز شاهد آن هستیم، تلاشهای بی وقفه آمریکا برای رسوخ و نفوذ در جریان این انقلابها و هدایت آنها در مسیر دلخواه خویش است. وقتی آمریکا احساس می کند که این انقلابها به زیانش ختم می شود مسلم است که دست بکار خواهد شد. اما اگر این انقلابها بتوانند خود را از دخالتهای آمریکا در امان نگه دارند، کار بسیار بزرگی کرده اند و من مطمئنم که به نتیجه دلخواه خواهند رسید. 

البته به نظر من دورنمای  این جریانات، درگیریهای دراز مدت است. آمریکایی ها بسادگی پای خود را از ماجرا عقب نمی کشند و اسرائیل هم تمام تلاش خود را برای بازپس گیری آنچه از دست داده خواهد کرد. ولی به یاری خداوند از بین خواهد رفت و بدست مردم سقوط خواهد کرد. 

 

حضور: امام خمینی، نابودی اسرائیل را یک از اهداف مهم مسلمانان و حتی آزادیخواهان جهان می دانستند. به نظر شما این مسئله مهم تا چه حدی پیش رفته است. 

 

طارق ترشیشی: امام خمینی هیچ وقت حرفی را بی جهت به زبان نمی آوردند. امام خمینی، بطن بسیاری از امور را خوب می فهمیدند. این است که با درایت فرمودند اسرائیل یک غده سرطانی است. اسرائیل می خواهد بین خود اعراب و همه مسلمانان اختلاف ایجاد کند. پلیس حکام ستمگر نیز هر کسی را که در برابر این دیدگاه سر بر آورد سرکوب می کند. امام، خوب می دانست که اسرائیل غده سرطانی است و راه خلاص از آن، نابودی و محو آن است. هرچند تا به حـال این کار محقق نشده ولی پیروزیهای مقاومت ما را در رهایی از دست این غده، امیدوار کرده است. 

 

حضور: جایگاه امام در جهان امروز چگونه تعریف می شود؟


طارق ترشیشی: امام خمینی تنها،امام ایرانیان و شیعیان نبود.ایشان امام تمام مستضعفان عالم بود.تمام مستضعفان دنیا احساس می کردند که یک حامی به نام امام خمینی دارند. همه به شخصیت امام احترام می گذاشتند. اندیشه های ایشان راهنمای همه است.

 

حضور: البته همین طور است.گروههای مقاومت در لبنان از مهمترین گروههای اسلامی است که مسئولانشان بارها بر الگو بودن اندیشه ها و مبارزات امام خمینی تأکید کرده اند. بفرمایید وضعیت امروزی گروههای مقاومت در لبنان- بخصوص از نظر عامه مردم- چگونه است؟

 

طارق ترشیشی: در لبنان برخی اتفاقات می افتد که باعث می شود مردم در آن خصوص اتفاق رأی نداشته باشند اما در میان تمام لبنانی ها- چه شیعه و چه غیر شیعه- همه به مقاومت حزب الله به دید احترام می نگرند و این مسئله را خوب می دانند که مقاومت منحصر به یک گروه یا طایقه نیست. شیعیان افتخار می کنند که فرزندشان در راه مقاومت به شهادت رسیده است ولی مقاومت لبنان حس خودخواهی و دیکتاتوری ندارد و خود را متعلق به همه می داند و با همه مردم در ارتباط 


بسیار خوبی بسر می برد. همه مردم، مقاومت را از آن سرزمین خود و امت خود می دانند. 

البته احتیاج به زمان زیادی هست تا حقایق به صورت آشکار مشخص شود و موانع برطرف گردد. خیلی ها تصور می کنند مقاومت در لبنان یک مقاومت ایرانی است و می خواهند وانمود کنند که ایران رابطه ای با مسلمانان و اعراب ندارد و ویژگیهای خود را دارد و از رابطه با اعراب پرهیز می کند. من فکر می کنم هرکس این طور فکر کند اصلاً مسلمان نیست. چرا که اسلام دین امم است. انقلاب اسلامی ایران مختص به ایران اسلامی نیست بلکه متعلق به تمام مستضعفان جهان است. این انقلاب در خدمت بشریت است. اگر کسی فکر کند این انقلاب تنها مخصوص ایران است به نظر من یک عقب مانده عقلی است

 

حضور: در باره فعالیت آمریکا در جهت نفوذ در قیام ها و تحولات منطقه چه نظری دارید؟

 

طارق ترشیشی: ایالات متحده آمریکا در تحولات اخیر منطقه، نقشی مشکوک و شبهه دار بازی می کند. در مصر، لیبی، سوریه، یمن، بحرین، دولت آمریکا به طور مشکوک وارد عمل شده است. آنها از بعضی از انقلابها استقبال می کنند و در برخی دیگر تلاش می کنند انقلاب به ثمر نرسد. در حقیقت منافع آمریکا این جهت گیریها را مشخص می سازد. این مسئله بسیار خطرناک است. آمریکا با این کارها می خواهد از طریق نهادها و سازمانهای وابسته بر انقلابهای منطقه تسلط پیدا کند. مثلاً حالا که حسنی مبارک نیست، حکومتی را بر سر کار بیاورد که شبیه به حکومت او باشد، به طوری که منافع آمریکا را تأمین کند. در لیبی و تونس هم به دنبال منافع خویش است. 

در کشورهای انقلابی بعضی از گروهها در مسیر منافع آمریکا گام بر می دارند و به عناوین مختلف دنبال تخریب هستند و شعارهای عجیب و غریبی مثلاً تحت عنوان "آنارشیسم خلاقانه" بکار می برند. در حالی که هیچ آنارشیسم و هرج و مرج طلبی باعث خلاقیت نمی شود. آمریکائیها با همین بهانه ها وارد عراق شدند و آن کشور را ویران کردند. می گویند ویران می کنیم تا از نو بنا کنیم. البته این بنایی که افراشته می شود خشت خشت آن در جهت منافع آنان است. آنها به بهانه 


سرنگونی صدام حسین و برپایی یک حکومت دموکراتیک به عراق لشکر کشیدند. خوب، ببینید چه بلایی بر سر عراق آوردند، چه جنایتهایی که در حق مردم عراق مرتکب شدند

 

حضور: فکر می کنید ما ایرانی ها نسبت به میراث بزرگ اندیشه های امام خمینی چگونه عمل کرده ایم؟

 

طارق ترشیشی: من مطمئنم که ملت بزرگ ایران دنباله رو راه و مرام امام خمینی هستند و حتماً این کشور را و این جمهوری را در مقابل خطرات حفظ خواهند کرد. ان شاء الله ایران کشوری است که زمینه ساز ظهور امام زمان(عج) خواهد بود. 

‏ ‏

‏ ‏

t2

‏ ‏

‏ ‏

‎ ‎