در این نوشتار سعی بر این است که به اهم وقایع و رخدادهای حیات پربرکت حضرت امام خمینی (س) اشاره گردد. ضمنا در ادامه مناسبتهای ملی و مذهبی روز را در سیره و اندیشه امام جستجو می کنیم.
انقلاب ایران به دلیل ماهیت دینی اش، در واقع به تعبیری واکنشی بود بر علیه شرایط ناگوار اجتماعی و فرهنگی دوران حکومت پهلوی در ایران. سیاستهای شبه مدرنیزاسیون دولت پهلوی، گروههای اجتماعی گسترده ای از جامعه ایران را دچار وضعیت از خود بیگانگی فرهنگی نمود. طبقه متوسط قدیم و جدید و طبقات پایین جامعه ایران، در اثر سیاستهای جدید رژیم پهلوی، با معضلات و بحران های اجتماعی و فرهنگی گسترده ای مواجه گردیدند.
سید حسن خمینی در مراسم گرامیداشت سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در کراچی گفت: کی از اهداف امام حرکت در جهت بیدار کردن روح و جان ملت های اسلامی از جمله ملت ایران است و از این منظر است که امام به دغدغه های مشترک همه جوامع اسلامی از جمله مسأله اسراییل اشاره می فرمودند و همیشه بر بیداری ملت ها توجه می دادند.
دکتر فاطمه طباطبایی گفت: امام می فرمایند اگر زن انسان ساز از ملت گرفته شود، ملت به شکست و انحطاط دچار می شود. اگر زن نفهمد جایگاه و رسالتش چیست، آن جامعه منحط می شود. وطیفه حاکمان این است که شرایط را برای زنان فراهم کنند تا بتوانند رشد کنند و فرزندان خوبی تربیت کنند و نسل آینده را بسازند. امام در جایی دیگر می گویند باید نقش زنان در تربیت را جدی گرفت. چون فرزندان در دامن مادرانشان بزرگ می شوند.
سران سه قوه، نخست وزیر و نماینده امام در جلسه هماهنگی سران سه قوه طی نامه ای به امام خمینی ضمن برشمردن مراحل تصویب طرح ها و اشکالات موجود در روند تصویب لوایح و ناهماهنگی های میان مجلس، شورای نگهبان و دولت و بلاتکلیف ماندن موارد متعددی از مسائل مهم جامعه و نیز مسکوت بودن شیوه اجرایی اعمال حق حاکم اسلامی در موارد احکام حکومتی، از ایشان درخواست کردند مرجع مورد نظرشان را برای حل این اختلافات مشخص و معرفی نمایند.
بنا به پیشنهاد شوراى انقلاب، بر حَسَب حق شرعى و حق قانونى ناشى از آراى اکثریت قاطع قریب به اتفاق ملت ایران که طى اجتماعات عظیم و تظاهرات وسیع و متعدد در سراسر ایران نسبت به رهبرى جنبش ابراز شده است، و به موجب اعتمادى که به ایمان راسخ شما به مکتب مقدس اسلام و اطلاعى که از سوابقتان در مبارزات اسلامى و ملى دارم، جنابعالى را بدون در نظر گرفتن روابط حزبى و بستگى به گروهى خاص، مأمور تشکیل دولت موقت مى نمایم.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم پایانی سیزدهمین جشنواره کتاب و رسانه برتر گفت: امام خمینی(س) یک کتاب خوان حرفه یی بود که تا به حال به این وجه از شخصیت ایشان کم تر پرداخته شده است.
امام خمینی در دیدار کارکنان و نویسندگان روزنامه اطلاعات در روز 14 بهمن 1357 و در پاسخ به سوالی درباره آزادی مطبوعات در حکومت عدل اسلامی چنین گفتند: اسلام دین آزادی و آزادگی است و بدیهی است مطبوعات اسلامی نیز مطبوعات آزادی خواهند بود.
امام خمینى از همان آغاز نهضت، برداشت غیر اجتماعى و شخصى از مذهب را محکوم مى کرد. یکى از ابعاد روشنگرانه اندیشه امام، افشاگری هاى ایشان در خصوص ژست هاى دروغین رژیم پهلوى در تمسک به مذهب بود. علاوه بر آنکه تظاهر به دین توسط محمدرضا پهلوى به کرات در سخنرانی ها و پیام هاى امام محکوم شده بود، هرگاه مسائل دیگرى نیز با قصد فریب و تزویر از سوى رژیم مطرح مى گردید، فریاد پرخاش و هشدار امام را در پى داشت.
ویژگی ها و ظرفیت های خاص دوره جوانی و در کنار آن استعداد تغییر و تحول پذیری و گرایش به معنویات و فضیلت های اخلاقی، زمینه ای را فراهم می آورد که با فراهم شدن شرایط مناسب، این همه استعداد به فعلیت برسد و انسان را به صراط مستقیم رشد و تعالی وارد سازد.
رسول صدر عاملی فیلمساز برجسته کشور در مراسم رونمایی از نمایشگاه عکس «خلوت خورشید» که دوشنبه 13 بهمن در حسینیه جماران برگزار شد گفت: سه ماه حضور من در نوفل لوشاتو بسیار ارزشمند بود و این فرصت را داشتم که از تمام آن لحظه ها عکس بگیرم. من یک سال و نیم قبل از حضور امام در نوفل لوشاتو در فرانسه مشغول تحصیل بودم و زمانی که امام به فرانسه آمدند، از سوی روزنامه اطلاعات مأمور شدم برای عکس گرفتن از امام به نوفل لوشاتو بروم.
در تفکر خدامحورى، اخلاص، پایه اساسى در کار است و با این نگرش، نتیجه عمل، با خلوص در کار سنجیده مى شود و شکست و پیروزى واقعى بر مدار ناخالصى عمل و خالصانه بودن آن است؛ به عبارت دیگر، اگر کارى توأم با صداقت و پاکى باشد، فرد عمل کننده پیروز، و در غیر این صورت شکست خورده است، اگرچه به ظاهر پیروز شده باشد؛ معمار بزرگ انقلاب، با تذکر این نکته مى خواهند در بین فرهنگها، فرهنگ و اندیشه اى را برگزینند که منحصر به فرد است.
حضرت امام خمینی(س) در روز ۱۲ بهمن سال ۱۳۵۷ پس از ۱۵ سال تبعید در میان استقبال پرشور میلیونها نفر به ایران بازگشت. حضرت امام در ساعت ۹ و ۲۷ دقیقه و ۳۰ ثانیه با پرواز هواپیمایی ایرفرانس در فرودگاه مهرآباد تهران به زمین نشست.
آنقدر فشار جمعیت زیاد بود که من یک لحظه احساس کردم که امام را از دست دادیم ولی عنایت خداوند بود که دوباره ایشان را به جایگاه برگرداند و حتی حدود ۱۰ دقیقه حال امام نامساعد بود. بالاخره امام را سوار آمبولانسی کردیم که برای شرکت نفت شهرری بود و به راننده گفتم هرطوری که هست باید از بهشت زهرا خارج شوی؛ بالاخره هلی کوپتر که ما را تعقیب می کرد در یکی از فرعی ها به زمین نشست و قرار شد دوباره امام را سوار هلی کوپتر کنیم.
امام خمینی در سخنرانی جاویدانشان در بهشت زهرا در روز 12 فرودین 57 در میان انبوه مردمی که از ساعت ها پیش گرد آمده بودند فرمودند: «مى گوید که در یک مملکت که دو تا دولت نمى شود! خوب، واضح است این؛ یک مملکت دو تا دولت ندارد لکن دولت غیر قانونى باید برود. تو غیر قانونى هستى! دولتى که ما مى گوییم، دولتى است که متکى به آراى ملت است؛ متکى به حکم خداست. تو باید یا خدا را انکار کنى یا ملت را! باید سر جایش بنشیند این آدم!»
من از طبقه روحانیون که در این قضایاى گذشته جانفشانى کردند، تحمل زحمات کردند، از طبقه دانشجویان که در این مسائل مصایب دیدند، از طبقه بازرگانان و کسبه که در زحمت واقع شدند، از جوانان بازار و دانشگاه و مدارس علمى که در این مسائل خون دادند، از اساتید دانشگاه، از دادگسترى، قضات دادگسترى، وکلاى دادگسترى، از همه طبقات، از کارمندان، از کارگران، از دهقانان، از همه طبقات ملت تشکر مى کنم.
رییس کمیته مراسم ستاد دهه فجر از برگزاری دهها مراسم در یوم الله 12 بهمن در بهشت زهرا و فرودگاه مهرآباد خبرداد و گفت: 520 خبرنگار داخلی و خارجی مراسم 12 بهمن امسال را پوشش می دهند.
تحلیل شخصیّت امام خمینى به عنوان «مرجع دینى»، «مصلح احیاگر دین» و «رهبر انقلاب پیروز مردمى»، کار آسانى نیست و شخصیّتى که به چنین موقعیّت ممتازى در تاریخ مى رسد طبعاً داراى پیچیدگی هاى ژرف و عظمت هایى است که شناخت همه شئون و خصوصیت هاى آن چیزى در حد ناممکن است. اما به هرحال باید کوشید تا روزنه اى به فضاى بهت انگیز آن شخصیّت گشوده شود.
در این موقع که پس از چهار ماه توقف پر حادثه در خاک فرانسه، برای خدمت به وطنم می خواهم اینجا را ترک کنم، لازم می دانم از دولت فرانسه که وسایل امنیت و آزادی بیان را برای این جانب مهیا نمود، و از اهالی محترم که با حس انسان دوستی علاقه خود را به آزادی و استقلال کشور ایران اظهار داشتند تشکر کنم.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.