نگاهی به شعر انقلاب اسلامی

مجتبی جوادی نیا

نگاهی به شعر انقلاب اسلامی

شعر انقلاب اسلامی در میان همۀ مقاطع تاریخ طولانی ایران، این ویژگی را دارد که تقریباً یکدست و کامل در جهت آرمانها و هدفهای والا و سخنگوی احساسات و افکار و جهت گیریهای ملتی است ک شاعر از متن آن برخاسته و بدان وابسته است. شعر دوران انقلاب شعر زر و زور نیست، شعر احساسات سطحی و متوجه به آرزوها و امیال حقیر بشری نیست. زبان یک ملت و شرح حال یک امت است؛ انعکاسی از روح بزرگ جامعه ای است که یکپارچه در جهت هدفها و آرمانهای الهی و انسانی گام برداشته و فداکاری کرده است.

جمعه, ۱۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۹
 روایت امام خمینی: من نه از دولت عراق و نه از دولت کویت گلایه ای ندارم چون آنها ملتزم بودند به قراردادهایشان عمل کنند

روایت امام خمینی: من نه از دولت عراق و نه از دولت کویت گلایه ای ندارم چون آنها ملتزم بودند به ...

«حرکت کردیم طرف کویت و به سرحد کویت که رسیدیم، بعد از یک چند دقیقه ای، که مثل اینکه حالا روابط بود با ایران، چه بود نمی دانم ـ گمانم این است که رابطه با ایران بود ـ آمد آن مأمور و گفت که نه، شما نمی توانید بروید کویت. من گفتم به او بگوئید که خوب، ما می رویم از اینجا به فرودگاه، از آنجا می رویم. گفت خیر، شما از همین جا که آمدید از همین جا باید برگردید. از همانجا برگشتیم ما به عراق.» (صحیفه امام، ج۱۰، ص ۱۹۶)

چهارشنبه, ۱۲ مهر ۱۴۰۲ - ۷:۰
 اهمیت فتح خرمشهر

اهمیت فتح خرمشهر

رهبر فرزانه انقلاب، حضرت آیت الله خامنه ای ـ مدظله العالی ـ حماسه آزادی خرمشهر را حادثه ای بی نظیر قلمداد کرده، چنین فرمودند: «حماسه مقاومت و آزادی خرمشهر، حادثه ای بی نظیر در تاریخ جهان است. خرمشهر، به پرچم سرافرازی و پایداری ملت ایران مبدل شده است. حماسه خرمشهر، باید جای خود را در دنیا پیدا کند. خاطره این روز تاریخی و فراموش نشدنی، همواره بر شما برادران عزیز و دلاورمردان صحنه نبرد گرامی باد.» آن چه حماسه عظیم خرمشهر را مادر حماسه ها ساخت، اوج ایثارها، فداکاریها، شجاعتها، شهادتها، مقاومتها، رنجها و مظلومیتها بوده است و آن چه به خرمشهر قداست کلام مقدس امام خمینی رحمه الله است که فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد کرد.»

جمعه, ۰۳ خرداد ۱۳۹۸ - ۷:۰
آن قدر که اسلام از این مقدسین روحانی نما ضربه خورده است، از هیچ قشر دیگر نخورده است

سالروز صدور پیام امام خمینی(س) موسوم به منشور روحانیت؛

آن قدر که اسلام از این مقدسین روحانی نما ضربه خورده است، از هیچ قشر دیگر نخورده است

این پیام در قالب عباراتی روان با ادبیاتی چنان فاخر و شعف انگیز بیان شده است که خواننده را به نهایت شور و اشتیاق می کشاند و با خود به دنیای علم و حکمت و عرفان و معرفت رهنمون می سازد.

یکشنبه, ۰۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۲
جمــعــه سـیــاه (مروری بر قیام 17 شهریور 1357)
جمعه, ۱۷ شهریور ۱۳۹۶ - ۹:۱۱
قانون مداری و حقوق مردم در حکومت از دیدگاه امام خمینی(س)

قانون مداری و حقوق مردم در حکومت از دیدگاه امام خمینی(س)

رعایت قانون به خودی خود حقوق مردم را تأمین نمی کند. ممکن است قانونی ظالمانه یا با هدف پایمال کردن حقوق همه یا بخشی از مردم در مواردی موجود باشد. اما قانون اگر در جهت عدالت و تأمین حقوق مردم باشد باز هم به رعایت و تأمین این حقوق نمی انجامد. اینجاست که رعایت قانون یا قانون مداری نقش خود را در تأمین حقوق مردم نشان می دهد. پس حقوق مردم وقتی تأمین می شود که اوّلاً قانون، عادلانه باشد و ثانیاً سازمان ادارۀ دولت ـ کشور به آن عمل کند.

یکشنبه, ۱۲ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۴
سه اصل بنیادین انقلاب اسلامی

حمید انصاری

سه اصل بنیادین انقلاب اسلامی

بر آگاهان به تاریخچۀ نهضت امام خمینی پوشیده نیست که بنیادی ترین اصول اندیشه و آراء سیاسی امام خمینی را سه اصل «تفکیک ناپذیری دین از سیاست»، «وجوب تلاش برای تشکیل حکومت اسلامی» و «اصل ولایت فقیه به عنوان تنها وجه مشروعیتِ حکومت در عصر غیبت» تشکیل می دهند. نهضت امام در تمامی اجزاء و ادوار خویش بر این سه اصل استوار بوده است. تلاش امام خمینی برای احیاء و تحقق اصول مذکور به قیام سالهای 41 و 42 منحصر نمی شود. نخستین تألیف سیاسی امام، کتاب کشف الاسرار که به سال 1322 هـ.ش نگارش یافته، و نخستین بیانیۀ سیاسی آن حضرت (1323 هـ. ش) انعکاسی است آشکار از اعتقاد و توجه به همین اصول.

شنبه, ۱۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۹
اگر سپاه نبود، کشور هم نبود

اگر سپاه نبود، کشور هم نبود

این جمله حضرت امام فرمایشی مسئولیت آور بوده است و تاکیدهای مکرر ایشان بر بقا و تقویت سپاه را در امنیت گذشته، حال و آینده ترسیم کرده است و تاکیدهای مکرر ایشان بر بقا و تقویت سپاه، گویای اعتقاد و اعتماد عمیق ایشان به این نهاد انقلابی است.

چهارشنبه, ۲۱ فروردين ۱۳۹۸ - ۷:۳۲
آرمان بسیج و بسیج آرمانی  از منظر امام خمینی

دکتر محمد حسین جمشیدی

آرمان بسیج و بسیج آرمانی از منظر امام خمینی

فرهنگ بسیجی در معنای حقیقی و کامل آن، فرهنگی است فطری و انسانی و به همین دلیل فرهنگی است عقلی و دینی؛ فرهنگی عاری از تعصب، جزمیت، انحصار، گروه گرایی، خاص اندیشی، رهبانیت، تعبد بدون تعقل و مهمتر از همه فرهنگی است اسلامی و جهت گیری آن بسوی فطرت، حنیفیت، توحید، تعقل، حماسه، عرفان، شهادت و ایثار، عدالتخواهی، سعادت طلبی، کمال جویی و در نهایت خداخواهی و طلب جانان است.

جمعه, ۰۵ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۲
فدائیان اسلام و انقلاب اسلامی
یکشنبه, ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۹
مروری بر روند رخداد انقلاب اسلامی

دکتر یحیی فوزی

مروری بر روند رخداد انقلاب اسلامی

همه شهرها و خیابانهای ایران شاهد حضور مردمی در دفاع از حکومت اسلامی بودند. سایروس برام، خبرنگار معروف غربی، که خود شاهد اوضاع بود در توصیف اجتماع و اشتیاق مردمی چنین می نگارد: نمی دانم در کدام کشور و در کدام دوران ملتی این چنین خرم و خندان شده است اما می دانم که ایرانیان دیریست، قرنهاست که چنین یکدل و یکصدا و چنین شاد و سرحال نبوده اند من هرگز ایرانی را این چنین خندان ندیده ام... هرگز مردی یا زنی از این تبار اندوه بی پایان را ندیده بودم که در ملأ عام و سراسر روز خنده از لبهایش از چشمانش و از دستهایش دور شود... هرگز این همه اشک شوق ندیده بودم.

پنجشنبه, ۲۸ دی ۱۳۹۶ - ۸:۱۰
قانون حکومت اسلامی از منظر امام خمینی(س)

جمهوریت به تعریف امام

قانون حکومت اسلامی از منظر امام خمینی(س)

امام خمینی (س) ضمن مطرح نمودن بحث ضرورت تشکیل حکومت اسلامی، بحث ایجاد قانون اساسی را نیز برای اولین بار در اندیشه سیاسی تشیع مطرح می نمایند.

سه شنبه, ۱۲ آذر ۱۳۹۸ - ۷:۰
شعارهای مردمی در مهر ۵۷

شعارهای مردمی در مهر ۵۷

روزهای پایانی مهرماه ۵۷ در حالی سپری می شود که مردم تظاهرکننده در سراسر کشور، در شعارهای خود، فریاد «اللّه اکبر ـ خمینی رهبر» سر می دهند و «استقلال، آزادی ـ جمهوری اسلامی» را طلب می کنند و همین شعارها توسط خبرنگاران اعزامی به خبرگزاریهای بزرگ جهان مخابره می شود.

چهارشنبه, ۳۰ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۰
قیام ۲۹ بهمن تبریز به روایت شاهدان عینی

قیام ۲۹ بهمن تبریز به روایت شاهدان عینی

از همان ساعت اول شروع حرکت مردم نیروهای شهربانی از مقابل مردم گریختند و به داخل کلانتریها پناه بردند. غیر از وحشت حاکم بر این نیروها امکان محاصره شدن تعدادی از کلانتریها توسط مردم، بازگشت نیروهای شهربانی را به مقرهای خود تشدید کرد

سه شنبه, ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ - ۷:۰
تأثیرات عملی پیروزی اندیشه و انقلاب امام خمینی(ره)

استادفضل شرو رو

تأثیرات عملی پیروزی اندیشه و انقلاب امام خمینی(ره)

انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره)، امیدهای از دست رفته را بازگرداند و با به ثمر رساندن انقلاب و پیروزی حقیقی، موجب شد که جوامع عربی و اسلامی، به منظور بهره گیری از درسها، روشها و علل موفقیت انقلاب، با رغبت و علاقه بسیار، به سوی آن روی آورند.

شنبه, ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۲
صـدور انـقـلاب؛ مواضـع پیرامون آن و سـیرۀ  امام خمینی

جواد کلاته عربی

صـدور انـقـلاب؛ مواضـع پیرامون آن و سـیرۀ امام خمینی

همانطوری که پیدایش اصل انقلاب اسلامی با هدایت فکری بود؛ دوام آن نیز با تداوم دعوت فرهنگی خواهد بود؛ و چنانچه بیداری مردم مسلمان ایران با رهبری دینی آغاز شد؛ نهضت مردم خارج از این مرز و بوم نیز با هدایت مذهبی انجام پذیر است؛ و این همان صدور انقلاب اسلامی به خارج از کشورمان می باشد.

شنبه, ۰۷ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۵:۴
ارزش جوانان در منظر امام خمینی(س)

به مناسبت روز انقلاب اسلامی، جوانان، هویت ملی، علم و فناوری

ارزش جوانان در منظر امام خمینی(س)

ویژگی ها و ظرفیت های خاص دوره جوانی و در کنار آن استعداد تغییر و تحول پذیری و گرایش به معنویات و فضیلت های اخلاقی، زمینه ای را فراهم می آورد که با فراهم شدن شرایط مناسب، این همه استعداد به فعلیت برسد و انسان را به صراط مستقیم رشد و تعالی وارد سازد.

سه شنبه, ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۴
 بازخوانی بیانات مقام معظم رهبری «شعارهای انقلاب اسلامی»

بازخوانی بیانات مقام معظم رهبری «شعارهای انقلاب اسلامی»

انقلاب اسلامی با همه ی انقلابهای دیگر متفاوت است؛ نه یک انقلاب صرفاً معنوی و فرهنگی است، نه یک انقلاب صرفاً اقتصادی است، نه یک انقلاب صرفاً سیاسی است؛ یک انقلاب همه جانبه است. مثل خودِ اسلام است. همانطوری که اسلام ابعاد معنوی و اخلاقی دارد، ابعاد الهی دارد، در عین حال ناظر به زندگی مردم است؛ بعد اقتصادی، بعد سیاسی، بعد اجتماعی در اسلام وجود دارد؛ انقلاب اسلامی هم دارای ابعاد مختلف بود و راز ماندگاری انقلاب اسلامی و روزبه روز زنده تر شدن این انقلاب در سطح منطقه و جهان، همین ابعاد گوناگون آن است که با نیازهای بشر متوازن و همراه است.

یکشنبه, ۱۲ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۳:۵۶
انقلاب به روایت دیگران (۲۲ بهمن ۱۳۵۷)

انقلاب به روایت دیگران (۲۲ بهمن ۱۳۵۷)

با توجه به آخرین وضعیت خصوصی یگان ها که فرماندهان نیرو تشریح کردند به عللی که همه می دانیم، ارتش در موقعیت خاصی قرار گرفته است که نیروها قادر به انجام عملی نمی باشند. از طرف دیگر اعلیحضرت تشریف برده اند و بنا به اظهار نخست وزیر مراجعت نمی کنند ... ماه هاست که امور کشور تعطیل است. آیت الله خمینی خواهان جمهوری است. تمام ملت ایران هم عملاً در این مدت نشان داده اند که پشتیبان ایشان و خواستار جمهوری اسلامی هستند. آقای بختیار هم با توجه به اظهاراتش در مجلسین و حتی اظهارات دیروز در مجلس سنا و همچنین در مصاحبه هایش می خواهد جمهوری اعلان کند، ولی طرفداری در بین مردم ندارد. آنچه به نظر می رسد اختلاف در این است که اعلام جمهوری در کشور به وسیله کی و چگونه صورت بگیرد... پیشنهاد من این است که در این مناقشه سیاسی هم ارتش خود را کنار کشیده و مداخله ننماید... [پس از اظهار نظر و بحث چند نفر از فرماندهان، سپهبد حاتم اظهار نمود تیمساران به قدر کافی اظهار نظر کردند، اگر ریاست ستاد اجازه می دهید رأی گرفته شود...رأی گرفته شد و "بی طرفی ارتش" رأی بیشتری آورد. سرانجام پس از دو ساعت و نیم مذاکره "بی طرفی ارتش" به اتفاق آرا مورد تصویب فرماندهان و روسای ادارات و سازمان های نظامی قرار گرفت. سپهبد حاتم صورت جلسه شورای فرماندهان را پس از امضای کلیه شرکت کنندگان به ارتشبد قره باغی داد. ساعت در حدود یک بعد از ظ

سه شنبه, ۲۲ بهمن ۱۳۹۸ - ۷:۰
مبانی فقهی انقلاب اسلامی در اندیشه امام خمینی(س)/بخش اول

مبانی فقهی انقلاب اسلامی در اندیشه امام خمینی(س)/بخش اول

رژیم پهلوی، ایران را در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی به بیگانگان وابسته ساخته بود. امام خمینی(س) با مشاهده عمق وابستگی، مقابله با منشأ تمامی وابستگی ها؛ یعنی سلطنت پهلوی را لازم شمرد.

شنبه, ۲۵ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۲
تجلی معرفت

چمران جمع میان تقوا و تخصص

تجلی معرفت

جان کلام این جا است که حضرت امام که درباره چمران با قطعیت و قاطعیت سخن می راند، با نوعی آرزومندی برای خویش چنین عاقبتی را مطرح می سازد که: «او در پیشگاه خدای بزرگ با آبرو رفت. روانش شاد و یادش بخیر. و اما، ما می‏ توانیم چنین هنری داشته باشیم؟ با خداست که دستمان را بگیرد و از ظلمات جهالت و نفسانیت برهاند»

شنبه, ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۰
صاحبان انقلاب؛ واکاوی مفهومی واژه مستضعف در کلام امام خمینی(س)

صاحبان انقلاب؛ واکاوی مفهومی واژه مستضعف در کلام امام خمینی(س)

امام خمینی(س) جماعت محروم و مستضعف را نقش آفرینان اصلی انقلاب اسلامی و صاحبان حقیقی انقلاب و ولی نعمتان راستین جمهوری اسلامی می دانستند و خدمت به آنان را نخستین و مهمترین وظیفه دولتهای اسلامی بر می شمردند

جمعه, ۲۴ دی ۱۳۹۵ - ۷:۱۵
 مواضع امام خمینی (ره) پس از قیام پانزده خرداد

مواضع امام خمینی (ره) پس از قیام پانزده خرداد

با فرارسیدن ماه محرم در خرداد ماه 1342 امام (ره) سعی نمود از این روز و به خصوص روز عاشورا برای پیشبرد مبارزات اسلامی استفاده کند؛ از این رو پیشنهاد کرد تا در ایام محرم، تعدادی از روحانیون و مبلغان دینی در سراسر کشور برای مردم در باره اقدامات خلاف دینی و ملی رژیم پهلوی سخنرانی نمایند که با استقبال روبه رو شد. شخص امام (ره) هم تصمیم گرفت در عصر عاشورا در فیضیه سخنرانی نماید.

چهارشنبه, ۱۵ خرداد ۱۳۹۸ - ۹:۳۶
در یکشنبه خونین مشهد چه گذشت؟

نگاهی اجمالی به وقایع نهم و دهم دی ماه مشهد

در یکشنبه خونین مشهد چه گذشت؟

درباره تعداد کشته شدگان روزهای نهم و دهم سال 57 در مشهد ارقام صحیحی وجود ندارد. به نقلی در این دو روز دو هزار نفر کشته شده اند. در نقلی دیگری تنها در روز دهم دی سه هزار کشته و دو هزار زخمی و در نهم دی دویست کشته و چهارصد نفر زخمی شده اند

پنجشنبه, ۱۲ دی ۱۳۹۸ - ۷:۰
نقد و تفسیر دموکراسی و آزادی از دیدگاه امام خمینی(س)

برگرفته از ایدئولوژی رهبری و فرآیند انقلاب اسلامی

نقد و تفسیر دموکراسی و آزادی از دیدگاه امام خمینی(س)

به یقین مشخص است که باور امام بر مبنای امتناع تحقق دموکراسی غربی در جامعه دینی است و بارها ایشان برتری حکومت اسلامی را بر دموکراسی یادآور شده و آن را دموکراسی حقیقی و درست، به شمار آورده اند. در این راستا، اندیشه امام سرشار از حس خودباوری جوامع اسلامی و اعتقاد و اتکال به جامعیت و کمال حکومت اسلامی است و حتی انضمام واژۀ دموکراتیک را به نام نظام اسلامی، مایه وهن می دانند. دموکراسی غربی به نظر امام در بهترین شکل و کارآمدترین صورت، تنها تأمین کنندۀ مصالح مادی مردم است. در حالی که حکومت اسلامی علاوه بر این، وظیفه اصلی خود را انسان سازی و بازسازی و ارتقاء امور معنوی مردم به شمار می آورد و خدامداری را جایگزین فردگرایی و انسان محوری می کند.

یکشنبه, ۲۲ مهر ۱۳۹۷ - ۹:۳۰
ماجرای یک دیدار تاریخی

ماجرای یک دیدار تاریخی

یاسر عرفات، روز یکشنبه ۲۹ بهمن ماه ۱۳۵۷ در یک مصاحبۀ رادیو تلویزیونی شرکت کرد و خطاب به امام خمینی و مردم ایران گفت: «آیا هیچ کس می تواند باور کند که ما حالا در ایران هستیم؟ آیا کسی این حرف را باور می کند که انقلاب فلسطین، حالا در ایران است؟ اما حالا هم می توانند باور کنند که روزگاری نو، آغاز شده است».

سه شنبه, ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ - ۷:۰
از زندانی به زندان دیگر

روزنگار آزادی امام خمینی از زندان عشرت آباد در 11 مرداد 42 و انتقال ایشان به خانه ای در داوودیه؛

از زندانی به زندان دیگر

روز 11 مرداد 42، پاکروان، رئیس «سازمان امنیت» به دیدار امام در پادگان عشرت‏ آباد رفت و اظهار داشت: من کوشش فراوانی به منظور به دست ‏آوردن سند و مدرکی بر ارتباط مرجع بزرگ روحانیت با خارج به عمل آوردم و حتی عربی را بدین منظور به محضر حضرتعالی فرستادم ولی کوچکترین نشانه ‏ای بر ارتباط مرجع روحانیت با عوامل بیگانه نیافتم و برایم روشن شد که مرجع روحانیت در این مبارزات خود هیچ‏ گونه ارتباطی با خارج و عمال بیگانه نداشته ‏اند.

یکشنبه, ۱۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۳
فرودگاه ها هنوز بسته اند

فرودگاه ها هنوز بسته اند

فرودگاه مهرآباد همچنان در محاصرۀ تانکها، زره ‏پوشها و اتومبیل های آتش ‏نشانی است. از سوی دیگر، جمعی از روحانیون متعهد و مبارز با تحصن در مسجد دانشگاه تهران خواستار بازشدن فرودگاه و بازگشت امام خمینی به وطن هستند.

سه شنبه, ۰۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۷:۰
خداوند رحمت فرماید این شهید سعید ما را

به مناسبت 32 سالروز شهادت شهید بابایی

خداوند رحمت فرماید این شهید سعید ما را

سلام بر آنهایی که از همه چیز گذشتند تا ما به هر چه می خواهیم برسیم. سلام بر آنهایی که قامت راست کردند تا قامت ما خم نشود. سلام بر آنهایی که به نفس افتادند تا ما از نفس نیافتیم. سلام بر آنهایی که رفتند تا ما بمانیم سلام بر مردان خدا... سلام بر شهدا

سه شنبه, ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۷:۰