
دارکشی دارند تا صاف شوند.
*مراحل شستشوی فرش را توضیح دهید.
بعد از رسیدن یک فرش به اینجا اولین کار، خاکگیری است که به وسیله دستگاه خاکگیری انجام میشود. کار این دستگاه این است که فرش را کم کم از داخل خود عبور میدهد و چیزی مانند شلاق به طور مداوم بر آن میکوبد تا خاک فرش گرفته شود. بعد از این مرحله آنرا به داخل سالن میآوریم و با بیلهای مخصوصی بنام کجبیل، دوبار فرش را با آب و شامپو و پودرهای شوینده میشوییم.
ریشههای فرش را نیز با استفاده از فرچه میشوییم. سپس آنرا داخل حوضی پر از کُلُر میاندازیم تا ضدعفونی شود. کُلُر خاصیت دیگری هم دارد که باعث میشود رنگهای قالی در اثر خیس شدن در هم نروند و به هم رنگ ندهند چرا که در غیر این صورت رنگهای تند قالی مانند قرمز و یا سرمهای، رنگهای روشن قالی را خراب خواهند کرد، مخصوصاً در بسیاری از قالیهای دستباف امروزی که در آنها به جای رنگهای طبیعی و گیاهی از رنگهای شیمیائی استفاده شده است. بعد مرحله آبگیری است که قالی را برای مدت حدود یک ربع داخل دستگاه آبگیری قرار میدهیم تا آب آن گرفته شود. این مرحله بیشتر شبیه خشک کردن لباسها در ماشینهای لباسشوئی است. بعد هم آنرا لول میکنیم و به پشت بام میبریم و میخ میکنیم و میگذاریم جلوی آفتاب تا کاملاً خشک شود. جهت خواب فرش را هم با فرچه شانه می-کنیم تا صاف و یکنواخت خشک شود.
*گفتید که از 64 سال پیش تا به حال در این کار هستید، زمانی که این دستگاهها نبود چطوری فرش را میشستید؟
به جای دستگاه خاکگیری خودمان چند نفری با چوب به جان فرش میافتادم و آنقدر روی آن میکوبیدیم تا خاکش تا حد امکان بیرون بیاید. بعد اینقدر روی آن آب میریختیم تا هر چه خاک در آن باقی مانده است گل شود و بیرون بیاید. مواد شوینده امروزی هم نبود و از نوعی گیاه صحرایی برای این کار استفاده میکردیم که شبیه خاک اره بود و مقداری هم کف میکرد. دستگاه آبگیری هم که نبود
طول بال: 8 متر و 67 سانتیمتر
اسلحه: دو مسلسل 20 میلیمتری کانن- 8 راکت 20/8 سانتیمتری یا 150 کیلوگرم بمب
مجلات دوست کودکانمجله کودک 223صفحه 12