پرتال امام خمینی(س): ماه مبارک رمضان، ماه تولد قرآن، ماه انس با قرآن، ماه بهار قرآن، و ماه شناخت و بهره برداری فکری و عملی از قرآن است. بمناسبت فرارسیدن این ماه پربرکت پرتال امام خمینی (س) در سی قسمت مجموعه ای منتخب از مواضع و بهره مندی های بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را در فرازهایی مجزا با عنوان " منزلت قرآن، سرچشمه نور" منتشر می کند که قسمت دوم آن از نظر می گذرد:

* بدان ای عزیز که عظمت هر کلام و کتابی یا به عظمت متکلّم و کاتب آن‏‎ ‎‏است، و یا به عظمت مطالب و مقاصد آن است، و یا به عظمت نتایج و ثمرات‏‎ ‎‏آن است، و یا به عظمت رسول و واسطۀ آن است، و یا به عظمت مُرسَلٌ الیه و‏‎ ‎‏حامل آن است، و یا به عظمت حافظ و نگاهبان آن است، و یا به عظمت‏‎ ‎‏شارح و مبیّن آن است، و یا به عظمت وقت ارسال و کیفیّت آن است. و بعض‏‎ ‎‏از این امور ذاتاً و جوهراً در عظمت دخیل است، و بعضی عَرَضاً و بالواسطه،‏‎ ‎‏و بعضی کاشف از عظمت است. و جمیع این امور که ذکر شد، در این‏‎ ‎‏صحیفۀ نورانیّه به وجه اعلی و اوفی موجود بلکه از مختصّات آن است، که‏‎ ‎‏کتاب دیگری را در آن یا اصلا شرکت نیست و یا به جمیع مراتب نیست.

اما عظمت متکلّم آن و منشی و صاحب آن: پس آن، عظیم مطلق‏‎ ‎‏است که جمیع عظمت های متصوّره در ملک و ملکوت و تمام قدرتهای نازل در‏‎ ‎‏غیب و شهادت رشحه ای از تجلّیات عظمت فعل آن ذات مقدّس است. و‏‎ ‎‏حق تعالی با تجلی به عظمت برای احدی ممکن نیست تجلی کند؛ و از پس‏‎ ‎‏هزاران حجب و سراقادت تجلی کند؛ چنانچه در حدیث است: اِنّ للّه سَبعینَ‏‎ ‎‏اَلف حَجابٍ ‏‏[‏‏مِنْ نورٍ و ظُلْمَةٍ. لو کُشِفَتْ، لاَحْرَقَتْ سُبُحاتُ وَجْهِهِ دُوْنَهُ‏‏]‏‏. (‏«همانا خدا را هفتاد هزار حجاب است از نور و ظلمت؛ اگر آن حجابها کنار روند سبحاتِ روی او ماسوی را خواهد سوخت.» در بحارالانوار، ج ۵۵، ص ۴۵، این حدیث از طریق عامّه نقل شده است.) (آداب الصلاه/ ص۱۸۲)

و ‏پیش اهل معرفت این کتاب شریف از حق تعالی به مبدئیّت جمیع شئون ذاتیّه‏‎ ‎‏و صفاتیّه و فعلیّه و به جمیع تجلّیات جمالیّه و جلالیّه صادر شده، و دیگر کتب‏‎ ‎‏سماویّه را این مرتبت و منزلت نیست.‏

و اما عظمت آن به واسطۀ محتویات و مقاصد و مطالب آن: پس آن،‏‎ ‎‏عقد فصلی علی حدّه بلکه فصول و ابوابی و رساله و کتابی جداگانه لازم دارد‏‎ ‎‏تا شمّه ای از آن در رشتۀ بیان و تحریر درآید. و ما به طریق اجمال در فصلی‏‎ ‎‏مستقلّ به کلّیّات آن اشاره می کنیم؛ و در آن فصل ان شاءاللّه اشاره به عظمت‏‎ ‎‏آن از حیث نتایج و ثمرات می نمائیم.‏

و اما عظمت رسول وحی و واسطۀ ایصال: پس آن، جبرئیل امین و‏‎ ‎‏روح اعظم است که پس از خروج رسول اکرم صلّی اللّه علیه و آله و سلّم از‏‎ ‎‏جلباب بشریّت و توجّه دادن شطر قلب را به حضرت جبروت، متّصل به آن‏‎ ‎‏روح اعظم شود. و آن یکی از ارکان اربعۀ دار تحقق، بلکه اعظم ارکان و‏‎ ‎‏اشرف انواع آن است؛ چه که آن ذات شریف نورانی مَلَک موکَّل علم و‏‎ ‎‏حکمت و صاحب ارزاق معنویّه و اطعمۀ روحانیّه است. و از کتاب خدا و‏‎ ‎‏احادیث شریفه تعظیم جبرئیل و تقدّم او بر دیگر ملائکه استفاده شود.‏ (شعراء / ۱۹۳، نجم / ۵ ـ ۹، تکویر / ۱۹ ـ ۲۴) و بحارالانوار، ج ۵۶، ص ۲۵۸، «کتاب السماء و العالم»، «ابواب الملائکة»، «باب آخر فی وصف الملائکة المقربین»، حدیث ۲۳ و ۲۴.

و اما عظمت مرسل الیه و متحمّل آن: پس آن، قلب تقیّ نقیّ احمدی‏‎ ‎‏احدی جمعی محمّدی است که حق تعالی به جمیع شئون ذاتیّه و صفاتیّه و‏‎ ‎‏اسمائیّه و افعالیّه بر آن تجلّی نموده؛ و دارای ختم نبوّت و ولایت مطلقه‏‎ ‎‏است؛ و اکرم بریّه و اعظم خلیقه و خلاصۀ کون و جوهرۀ وجود و عصارۀ دار‏‎ ‎‏تحقّق و لبنۀ اخیره و صاحب برزخیّت کبری و خلافت عظمی است. ‏

‏و اما حافظ و نگاهبان آن، ذات مقدس حق جل جلاله است؛ چنانچه‏‎ فرماید در کریمۀ مبارکه: ‏‏اِنّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَ ِانّا لَهُ لَحٰافِظُون.«همانا ما ذکر (قرآن) را فرو فرستادیم و هر آینه ما آن را محفوظ نگاه می داریم.» (حجر/۹)

و اما شارح و مبیّن آن، ذوات مطهّرۀ معصومین از رسول خدا تا حجت‏‎ ‎‏عصر عجّل اللّه فرجه، که مفاتیح وجود و مخازن کبریا و معادن حکمت و وحی‏‎ ‎‏و اصول معارف و عوارف و صاحبان مقام جمع و تفصیلند.‏

و اما وقت وحی، لیلة القدر است، که اعظم لیالی و «خیر من الف شهر»‏‎ ‎‏و نورانی ترین ازمنه و فی الحقیقه وقت وصول ولیّ مطلق و رسول ختمی صلّی‏‎ ‎‏اللّه علیه و آله است.‏ (همان/ ص۱۸۳)



. انتهای پیام /*