مطهری که در طهارت روح و قوّت ایمان و قدرت بیان کم نظیر بود رفت و به ملاء اعلی پیوست، لکن بدخواهان بدانند که با رفتن او شخصیت اسلامی و علمی و فلسفی اش نمی رود.
حجت الاسلام والمسلمین هادی سروش در نشست "امام خمینی و حکمرانی بر محور نهج البلاغه" گفت: امیرالمومنین فرمود: اینکه بنشینید و فکر کنید و حق را تشخیص دهید تمام دیانت و فقاهت در دین همین است؛ ایشان فرمودند غیر از این استبداد و خیانت است. ایشان می فرمایند بیایید و در مورد حکمرانی ما نظر دهید.
در مورد امام خمینی دو گروه وارد میدان شدند، گروهی از موضع ارادت اما امامی را معرفی کردند که تصویر خودشان در آیینه امام بود! و گروه دیگر با نشر تقطیع شده برخی بیانات امام راحل(ره) بحث نقد امام را مطرح کرده اند.
مدرسه تخصصی فقه امام خمینی(س) در سال تحصیلی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ و در راستای آموزش و تعلیم مبانی عالی فقه و اصول با رویکرد به مبانی فقهی و اصولی امام خمینی(س) دانشجو می پذیرد.
آیت الله سید حسن خمینی در واکنش به قرآن سوزی در کشور سوئد گفت: این امر جز ایجاد یک کینه عمیق و کاشتن بذر نفرت در میان صاحبان و پیروان ادیان هیچ ثمره ای ندارد. البته لطمه ای هم به قرآن نمی زند؛ همان طور که بارها به پیامبر(ص) توهین کرده اند، اما ایشان روز به روز عزیزتر شد.
امام همواره به علمایی که قبل از انقلاب هم با ایشان مخالفت می کردند، احترام می گذاشتند. نشنیدم که امام علیه هیچ یک از آقایان چیزی بگویند. حتی درباره بعضی ها که مسائلی هم داشتند، ندیدم که کوچکترین چیزی در خارج بروز بدهند و چیزی بگویند.
همسر امام رابطه امام و مصطفی را که نه علاقه، بلکه عشق میان آن دو، همانند عشق مولانا و شمس می دانست را چنین توصیف کرده است: «[مصطفی] خیلی هم مرا دوست داشت و هم آقا را، و خیلی مطیع بود و خیلی احترام می کرد و دوست داشت محبتش را اظهار کند... و آقا هم خیلی به مصطفی احترام میگذاشت... به مصطفی احترام خاصی می گذاشت... او [هم] نه فقط خیلی احترام به آقا می گذاشت، [که] خیلی هم مراقبت می کرد... مقید بود که یا هر روز یا یک روز در میان بیاید و با آقا بنشیند و صحبت کند. از سیاست خیلی حرف میزدند، اخبار و مسایل جامعه را به آقا منتقل می کرد، چرا که هم بیشتر در اجتماع بود و هم با ایرانی ها در ارتباط بود. به طور کلی این پدر و پسر با هم رفیق بودند و به هم خیلی علاقه داشتند.»
نده معنقدم ما ملت ایران هنوز قدر امام خمینی را نمی دانیم و امام را کامل نشناخته ایم. من تا در ایران بودم، گمان می کردم که می دانم امام در دنیا چه کرده است، ولی من در این چهار دهه، به بیش از ۳۰ کشور برای تبلیغ رفته ام و هرچه بیشتر، کشورها را دیدم، امام خمینی را بیشتر شناختم و به چند نمونه از مشاهدات خودم اشاره می کنم...
مراسم دعای عرفه در حرم مطهر امام خمینی (س) روز چهارشنبه ۷ تیر ماه از ساعت ۱۷ الی ۱۹ برگزار خواهد شد.
در اسلام دو عید است که به عنوان عید اسلامی به رسمیت شناخته شده است: عید شریف فطر عید است برای ضیافة الله، و عید شریف قربان عید است برای لقاءالله. و آن عید که ضیافة الله است، مقدمه است برای لقاءالله، و اینکه امر شده است به حضرت ابراهیم که فریاد بزن تا بیایند پیش تو، برای اینکه راه راهی است که از طریق ولی الله باید طی بشود.(صحیفه امام، ج ۱۸، ص ۱۱۸)
نمی دانم از کجای آشنایی ام با تو بنویسم. تو یکی از قدیمیترین افرادی هستی که در کنار من بوده ای. هنوز سبزه ای بر رخسار نداشتی که صمیمی ات یافتم. سالها قبل از شروع مبارزات پانزدهم خرداد. تو سرباز گمنام این انقلابی، و خودت می دانی که هیچ چیز بهتر از گمنامی نیست. تو فردی هستی که از گذشته های دور خاطرات تلخ و شیرین مبارزات را با خود دارد. زیرکی و کم حرف، دانایی و محتاط. در گرداب مبارزات همیشه دلسوخته بوده ای. کینه ات را نسبت به شاه در کمتر کسی دیده بودم. در بحرانها و فشارها هیچ گاه نسبت به من تردید نداشتی، گرچه گاهی خسته می شدی و افسرده.
اخوان صانعی، حضرات آیات حاج شیخ حسن و حاج شیخ یوسف را می توان از شایسته ترین خادمان به حضرت امام و اهداف و آرمان های الهی ایشان دانست.
مهمترین دغدغه آیت الله صانعی بعد از فوت امام این بود که تذکرات امام به افراد و دوستان مبنی بر این که مراقب باشید انقلاب در دست نااهلان نیفتد، عمل نمی شود و برای امام اصل این بود که رضایت خدا و مردم جلب شود. لذا می دید که کسی در این وادی ها نیست، به این مسائل اهتمام نمی شود و مسائلی پیش می آید که انقلاب لوث می شود یا امام یا یاران امام به گونۀ دیگری معرفی می شوند؛ یا با یاران امام برخورد می شود و قدرشان دانسته نمی شود، برای ایشان رنج آور بود و تذکراتی می داد که البته خیلی نتیجه بخش نبود. البته با کتوم بودن این مسائل را بروز نمی داد و به اهلش و افراد خاص می گفت، اما اینکه در بوق و کرنا کند یا سرو صدا کند، نبود و کار خود را انجام می داد.
تعبیر امام این است که در این چندین ساله ایشان امین من بوده و هرگز یک ذره از خط امام تکان نخورد. بعد از رحلت امام احساس می کردم که در حسرت از دست رفتن امام تکیده می شود. بعضی از ماجراها را که می دید، خیلی هم غصه می خورد و می گفت اگر امام بود این حوادث پیش نمی آمد. متوجه بود این مسیر توسط بعضی افراد فرصت طلبی که بعد از رحلت امام بروز و ظهور کردند، منحرف می شود.
آنچه در جهان امروز به عنوان دموکراسی مطرح است با شیوع یک اندیشه سیاسی خاصی رواج پیدا کرده و اساس کار این است که در این جهان حقیقتی فراسوی خواسته ها و دریافت های انسان ها نیست و همان طور که تکوینا نظام اجتماعی برساخته، به لحاظ حقیقت مسأله هم چیزی فراسوی خواست مردم نیست. یک نوع انسان گرایی مطلقی که انسان معیار هر امری هست و راه یا واقعیتی صرف نظر از اراده انسان ها وجود ندارد. این مدل اندیشه که بر فرهنگ امروزی مسلط است، یک عقبه چند سده ای دارد که عمومیت پیدا کرده و در نظام آموزشی آمده، یک نوع تقدم اراده بر علم است.
آیت الله سید حسن خمینی در مراسم تجدید میثاق اعضای قوه قضائیه با آرمان های امام خمینی(س) با تأکید بر اینکه یکی از مهمترین عواملی که دشمنان را مأیوس می کند، انتخابات است، گفت: انتخابات وقتی انتخابات است که همه بتوانند در آن به تغییر، حتی اگر خواستند تغییر برخی سیاست ها و قوانین و مدیران، رأی بدهند. این شرط انتخاباتی است که امید آفرین است و برای دشمنان موجب یأس می شود.
عباس عبدی تحلیلگر مسائل سیاسی به جماران گفت: الآن می فهمیم که ارزیابی امام بعد از فتح خرمشهر منصفانه بوده ولی شاید اگر اصرار می کردند بهتر بود؛ و به هر حال اصرار نکردند و پذیرفتند که جنگ ادامه پیدا کند. اما مهم شهامت و موضع اخلاقی ایشان است که مسئولیت همین موضعشان را پذیرفتند و هیچ گاه سرکوفت به آقای هاشمی یا دیگران نزدند. من که نشنیدم و ظاهرا شاید حتی حضوری هم نگفته باشند.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.