در این نوشتار سعی بر این است که به اهم وقایع و رخدادهای حیات پربرکت حضرت امام خمینی (س) اشاره گردد. ضمنا در ادامه مناسبتهای ملی و مذهبی روز را در سیره و اندیشه امام جستجو می کنیم.
دکتر حسینی گفت: روز تولد حضرت علی اکبر(ع) که به عنوان روز جوان نامگذاری شده است در ایام بزرگداشت سالگرد امام خمینی(س) واقع شده است و این به نحوی تکلیف ما را برای برگزاری روز ویژه ای برای جوانان روشن تر می کند.
ارتش اسلام، ارتش هدایت است. سردارهای صدر اسلام اساتید اخلاق بودند، کسانی بودند که مردم را در همان حالی هم که جنگ می کردند، هدایت می کردند، با اسم خدا شروع می کردند، دستور بود که تا آنها، تا آن مقابلهای ما شروع نکنند، شما بایستید؛ شروع هم اینطور نبود که همان طور که آنها می خواستند اینها را مغلوب کنند و یک غنیمتی به دست بیاورند و یک کشوری را بگیرند اینها هم آنطور باشند. خیر، اینها می خواستند قلوب را به دست بیاورند.
«یک قرن زندگی پرماجرا» سال شمار زندگی بانوی انقلاب اسلامی همسر حضرت امام خمینی به قلم سید علی قادری که با مشارکت موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) منتشر شده است.
امام شخص شاه را که در همان روزها طى سخنرانى اى گفته بود که: «ما کهنه پرستى و افکار ارتجاعى را مى کوبیم و...» مورد حمله قرار داد و با فراز زندۀ «مردک باز دست از حرف هایش بر نمى دارد و به افکار اسلامى نسبت کهنه پرستى و ارتجاعیت مى دهد» بار دیگر رسالت خویش را در راه بت شکنى دنبال کرد. این حملۀ صریح و کوبندۀ امام به شاه، بازتاب ژرف و شگفت انگیزى در محافل ملى و مذهبى ایران داشت.
امام خمینی(س) در پیامی در روز 26 فروردین 1358 فرمودند: «روز چهارشنبه 29 فروردین روز ارتش اعلام مى شود. ارتش محترم در این روز در شهرستان هاى بزرگ با ساز و برگ به رژه بپردازند و پشتیبانى خود را از جمهورى اسلامى و ملت بزرگ ایران و حضور خود را براى فداکارى در راه استقلال و حفظ مرزهاى کشور اعلام نمایند.»
یکی از جلوه های این رهبری پس از تبعید، پیام ها و سخنرانی های ایشان برای مردم و نوشتن نامه های سرگشاده خطاب به برخی افراد بود که روح تازه ای در کالبد مبارزات می دمید و خط را روشن می نمود. یکی از آن نامه های سرگشاده، نامه ایشان در تاریخ 26 فروردین 1346 خطاب به نخست وزیر وقت، امیر عباس هویدا، است.
سخن از اصول اخلاقى به میان نمى آید مگر به دو هدف: یکى شناخت که متضمن عوامل ایجاد کننده و بازدارنده و تأثیر آن بر عملکرد انسان است؛ دیگرى عمل به آن اصل که منجر به تغییر رفتار و حرکت مى شود. در نهایت باید تأثیر آن را ارزیابى کرد و براى این ارزیابى باید از معیارهایى که قابلیت سنجش آن اصل را دارد بهره برد. در این امر رهنمودهاى امام راهنماى ماست تا بتوانیم با سنجش به موقع خودمان ظلمت را از خود دور کنیم و وجودمان را به نور الهى مزیّن کنیم.
در نگاه چنین حاکمى ـ یا به تعبیر دیگر، چنین مسافر سالکى ـ همۀ ممکنات، بالاخص انسان، از ارزش و منزلت ویژه اى برخوردارند؛ زیرا چنین مسافرى در سفر اول، وجود حقّانى همۀ موجودات را شهود مى کند و درمى یابد که همۀ موجودات با جنبۀ یلى الحقّى، مرتبط با خالق خویشند. و در این میان، انسان را داراى منزلت و جایگاه خاصى مى بیند که فقط خالق هستى سزاوار حاکمیت بر چنین موجودى است.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام سه کار اساسی و عوامل مهم نهضت امام (س) را شکستن استبداد، بیرون راندن استعمار و به صحنه کشاندن مردم عنوان کرد و اظهارداشت: فکر می کنم جامعه ای که این سه عامل را داشته باشد هرگز شکست نمی خورد، مقهور نمی شود و توسعه خود را روز افزون می کند.
از کتاب « یاد و یادگار »، خاطراتی از دیدار حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدّظلّه العالی) با همسر مکرّمه حضرت امام (قدّس سرّه الشرّیف) در مراسم بزرگداشت بانوی انقلاب در هفته مقام زن رونمایی شد.
صبح امروز، همایش بانوی انقلاب اسلامی با حضور رییس جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی یادگار گرانقدر امام، اعضای بیت امام و مسئولان لشکری و کشوری در محل سالن اجلاس سران آغاز شد.
استقبال بى مانند ملت ایران از امام و برپایى جشن باشکوه در مدرسه فیضیه، رژیم شاه را تا آن پایه نگران و بیمناک ساخت، که برخى از مقامات این پرسش را مطرح کردند که: «... نظر ساواک درباره تشکیل مجالس جشنى که قرار است بعد از ظهر امروز در مدرسه فیضیه قم و مدرسه عبداللّه خان واقع در بازار تهران برگزار گردد و به طور کلى درباره تظاهراتى که در چند روز اخیر به مناسبت مراجعت آیت اللّه خمینى صورت مى گیرد چیست...»
ما مى دانیم با هجرت مراجع و علماى اعلام مرکز بزرگ تشیع در پرتگاه هلاکت افتاده و به دامن کفر و زندقه کشیده خواهد شد، و برادران ایمانى عزیز ما در شکنجه و عذاب الیم واقع خواهند شد. ما مى دانیم با این هجرت، تغییرات و تحولات عظیمى روى خواهد داد که ما از آن بیمناکیم. ما عجالتاً در این آتش سوزان به سر برده و با خطرهاى جانى صبر نموده، از حقوق اسلام و مسلمین و از حریم قرآن و استقلال مملکت اسلام دفاع مى کنیم.
بانو خدیجه ثقفی پس از ازدواج با امام دروس حوزوی را از صرف و نحو ومنطق و معانی و بیان و بخشی از شرح لمعه نزد امام فرا گرفت. این بانو در ایام تبعید و اقامت در نجف اشرف با کمک نوه اش حاج سید حسین آقا که در مدارس جدید نجف درس می خواند، سعی کرد زبان عربی روز را فرا بگیرد و برای تکمیل آن به مطالعه رمان های عربی و ترجمه آنها روی آورد. از ویژگی های همسر امام کثرت مطالعه بود. هرکتابی به دستش می رسید با دقت آن را می خواند.
امام خمینی از آغاز نهضت اسلامی و احیای دین در عصر حاضر زنان را از غرب زدگی و تجددمآبی و تقلید از فرهنگ وارداتی برحذر می داشت و از طرف دیگر بر خلاف سنت رایج زنان را به عرصه اجتماع وارد کرد و در طول مبارزه با رژیم پهلوی و در جریان دفاع مقدس از حضور جدّی آنان در عرصه های سیاسی ـ اجتماعی، نه تنها دفاع کرد بلکه از زنان جامعه به دلیل این حضور و احساس مسئولیت تقدیر و تشکر می کرد؛ البته ایشان همواره بر حفظ شئون اسلامی تأکید داشتند.
شاه کوشید که با سم پاشى ها و دورغ پردازى ها در سطح جراید و روزنامه ها اذهان توده ها را مشوب سازد و تا آنجا که ممکن است به ملت ایران بباوراند که امام با رژیم تفاهم کرده و «انقلاب سفید» را پذیرفته است و در نتیجه هم خمینى را طبق آرزوى دیرینۀ خود در میان مردم ساقط کند و هم نهضت را در هم بشکند.
خداوند متعال میفرماید: «من عمل صالحاً من ذکر أو أنثی و هو مؤمن فلنحیینّه حیاة طیبة ولنجزیّنهم أجرهمبأحسن ما کانوا یعملون» نحل/97 اگر بخواهیم از توسعۀ اجتماعی تعریفی عام ارائه کنیم؛ میتوانیم بگوییم توسعۀاجتماعی عبارت است از تحرّک آگاهانه، منظم و هماهنگ در عرصه های مختلف مادی و معنوی که به سوی حیات انسانی برتر گام برمیدارد. در این تعریف چندعنصر وجود دارد:
دبیر همایش بانوی انقلاب گفت: از اهداف مهم برگزاری این همایش در هفته بزرگداشت مقام زن و مادر عطف توجه مسئولان و دستگاه های فرهنگی و متولیان امور بانوان و خانواده است که به طور جدی تر به معرفی چهره های موفق زنان و بانوان جامعه اسلامی بپردازد.
ایشان در این پیام با اذعان به حساس بودن مقطع مورد نظر، ایجاد نظام عدل اسلامی را در سرلوحه ی برنامه ها قرار داده و ریشه کن کردن فقر و استضعاف و مبارزه علیه فقر و محرومیت را از اولویتهای انقلاب اسلامی بر شمردند و در ادامه با مطرح کردن مسئله ی مسکن، در عمل نقطه ی شروع تحقق عدالت و مبارزه با فقر و محرومیت درحوزه ی اقتصاد را ترسیم کرده و تأمین مسکن محرومان را در اولویت اول برنامه های اقتصادی انقلاب قرار می دهند.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.