
آشی که با عروسک
پختن انواع آشهای نذری، یکی از مراسمی است که
بین ایرانیان مسلمان بسیار رواج داشته و دارد. یکی از این
آشها، آش ابودَردا نام دارد؛ و اما این که این آش،چه آشی
است و چرا به این نام معروف شده است.
ابوالدردا حکیمی بود که در زمان حضرت پیامبر(ص)
زندگی میکرد. او در آن دوران به طبابت و شفای بیماران
مشغول بود و یکی از یاران نزدیک پیامبر به شمار میرفت.
اعتقاد به توانایی او در مداوای بیماران باعث شد که رفته
رفته در میان مردم، این اعتقاد شکل بگیرد که برای شفای
بیماران خود نیت کنند تا در آخرین چهارشنبه ماه صفر،
آشی بپزند به نام آش ابودَردا.
در خراسان، مراسم پختن آش به این ترتیب است:
بنشن یا حبوبات این آش باید از هفت خانه که در آنها زنی
با نام فاطمه زندگی میکند، جمعآوری شود. بعد مقداری
آرد و سبزی مخصوص آش نیز تهیه میشود. معمولاً این
سبزی را از مغازهای که رو به قبله است، میخرند؛ آردها
را از الک میگذرانند تا نرم و یکدست شود و
سبزیها را پاک میکنند. بعد از آن که حبوبات
را در دیگی پختند، سفره سفید و تمیزی در اتاق
پهن میکنند و با آردی که قبلاً خریده شده
است، خمیری درست میکنند که به هفت
قسمت تقسیم میشود. سپس هفت دختر
بچه، در کنار سفره مینشینند و هر کدام
یک قسمت از خمیرها را رشته رشته میبُرنَد.
مجلات دوست کودکانمجله کودک 33صفحه 14