مجله نوجوان 68 صفحه 17
نسخه چاپی | ارسال به دوستان
برو به صفحه: برو

مترجم : زهرا سادات موسوی محسنی

ویراستار : سپیده اسلامی

ناشر مجله : موسسه چاپ و نشر عروج

نویسنده : افشین علاء، محسن وطنی

موضوع : نوجوان

مجله نوجوان 68 صفحه 17

مریم شکرانی رستوران دریایی در دهۀ هفتاد محققان متوجّه یک نکتۀ عجیب شدند و آن این بود که اسکیموهای گرینلند با آن همه مصرف چربی ، پروتئین و کلسترول عملاً به بیماری های قلبی دچار نمی شوند . چرا چنین چیزی اتفاق افتاده بود ؟ ! . . . چرا با این سطح بالای مصرف چربی بلایی سر اسکیموها نمی آید ؟ ! . . . قاعدتاً با خوردن این همه غذا های چرب می بایستی آنها دچار تنگی عروق (رگها) شده و بارها حملات قلبی و سکتۀ مغزی گریبانشان را گرفته باشد . ولی چنین نشده بود و اسکیموها کاملاً صحیح و سالم گذران زندگی می کردند ! طولی نکشید که جواب این سؤال پیدا و مکرراً اثبات شد . جواب چیزی نبود جز رژیم غذایی خاص این مردم . یعنی مصرف زیاد ماهی و غذا های دریایی . چنانکه بعدها با یک سری تحقیقات که روی سیستم تغذیه ای جوامع مختلف صورت گرفت مشخص شد علاوه بر اسکیموها صیادان ماهی ساکن در جزیرۀ کیوشوی ژاپن نیز کلسترول خونشان در حداقل سطح ممکن قرار دارد . چطور چنین چیزی ممکن است ؟ ! مگر ماهی و غذا های دریایی چرب نیستند ؟ پس چرا کلسترول خون را افزایش نمی دهند ؟ ! واقعیت این است که چربی ماهی و سایر موجودات دریایی با چربی موجود در غذا های دیگر متفاوت است . یعنی ساختمان این نوع چربی با انواع چربی های حیوانی و حتّی دانه های گیاهی فرق می کند . در ساختار این چربیها که به اسید های چرب اُمگا -3 مشهورند اتم های هیدروژن کمتری وجود دارد و همین امر باعث شده است که چربی های امگا ـ 3 نه تنها مضر نباشد بلکه برای حفظ سلامتی انسان نیز جزو عناصر ضروری به حساب بیایند . امّا خواص غذا های دریایی به همین جا محدود نشده و روز به روز فواید و ارزش غذایی زیادتری از آنها شناسایی می شود . به طوری که امروز از غذاهای دریایی به عنوان غذای پر ارزش یاد شده و معتبرترین مجلات و نشریات پزشکی دنیا در وصف آن مقدار های زیادی مطلب به چاپ می رسانند . تحقیقات اخیر نشان داده است که غذا های دریایی علاوه بر پیشگیری از حملات قلبی می توانند خطر ابتلا به بیماری هایی نظیر دیابت ، ورم مفاصل ، آسم ، فشار خون و حتّی سرطان را کاهش بدهند . به علاوه این غذاها موجب زیاد شدن فعالیت سلول های مغزی و نیز افزایش ضریب هوشی می شوند . غذا های دریایی محتوی انواع متعدد و مقادیر مناسبی از ویتامینها و مواد معدنی بوده و در عین حال مقادیر کمی چربی و کلسترول سدیم دارند . پروتئین موجود در گوشت ماهیها دارای انواع اسید های آمینه مورد نیاز بدن برای رشد و نمو و جایگزینی است . غذاهای دریایی علاوه بر دارا بودن بسیاری از مواد معدنی نظیر آهن ، روی و مس (که به شدّت خون ساز هستند) منبع سرشاری از انواع ویتامین های گروه B به شمار می روند که زندگی ما بدون وجود آنها امکان پذیر نیست . کبد ماهی نیز سرشار از ویتامین های A,D است . غذا های دریایی غنی از کلسیم ، ید ، فسفر و منیزیم اند که از عناصر مهم در رشد و نمو استخوانهاست . همچنین عناصری نظیر فلوئور ، ید و سلنیوم که مقدار کم آنها اثرات بسیار مهمی در فعل و انفعالات زیستی ما دارند در ماهیها و آبزیان به مقدار کافی یافت می شود . ضمن آنکه بررسیها نشان داده است وجود همین سلنیوم موجود در غذاهای دریایی به آنها خاصیت ضد سرطانی داده است .

مجلات دوست نوجوانانمجله نوجوان 68صفحه 17