مجله نوجوان 120 صفحه 6
نسخه چاپی | ارسال به دوستان
برو به صفحه: برو

مترجم : زهرا سادات موسوی محسنی

ویراستار : سپیده اسلامی

ناشر مجله : موسسه چاپ و نشر عروج

نویسنده : افشین علاء، محسن وطنی

موضوع : نوجوان

مجله نوجوان 120 صفحه 6

حبیب بابایی کشاورزی در تاریخ ایران در طول تاریخ ایران همواره کشاورزی مهمترین منبع درآمد دولت بوده است. از دیرترین روزگاران گندم و جو محصول عمدۀ ایران بوده و نان غذای اصلی مردم به شمار می‏رفته است. به نظر می‏رسد حبوبات در روزگاران کهن در ایران ناشناخته بوده و در دوران هخامنشیان رواج یافته است. در آغاز عصر اسلامی برنج در خوزستان و در بخشهایی از فارس، گیلان و مازندران و...کاشته می‏شد. دانه‏های روغنی مثل کنجد را از قدیم کاشته‏اند چرا که عامل مهمی در تغذیه مردم بوده است. پنبه کاری در صنعت بافندگی پیش و پس از اسلام رونق داشت. جغرافیدانان قدیم اسلامی از گیاهان علوفه‏ای مانند یونجه و شبدر و... یاد کرده‏اند. گویا تنباکو را هم نخست در سدۀ هفدهم میلادی در ایران کاشته باشند که این کار را به پرتغالی‏ها نسبت می‏دهند. احتمالاً پرورش کرم ابریشم در اواخر دوران ساسانیان در ایران گسترش پیدا کرد و در دوران اسلامی هم به ویژه در خراسان و گیلان معمول بود. درخت توت که برگ آن غذای کرم ابریشم است در سراسر کشور وجود دارد. گیاهان و سبزیهای رنگارنگ از روزگار باستان معروف بودند به طوری که در کتیبه‏های هخامنشی از گشنیز و زیره یاد شده است. گیاهان ویژۀ رنگرزی بیشتر در ناحیه زاگرس و کرمان می‏روید. کشاورزان با کاشت زعفران و روناس و کتان از دوران باستان آشنایی داشتند. گیاهان صمغی مثل کتیرا کشت می‏شد و مصرف پزشکی هم داشت. به احتمال زیاد فلفل در عصر ساسانی از هندوستان به ایران وارد شده است. گلهای متنوع و نوعی بید را به سبب خوشبویی و کمک به زنبورداری می‏کاشتند. از گذشته تاکنون ایران در کاشت میوه شهرت داشته است. انواع بسیاری از خرما در جنوب ایران و در دشتهای ساحلی خلیج فارس کاشته می‏شد. در ایران باستان مُوکاری (کاشت درخت انگور) پیشرفت زیادی

مجلات دوست نوجوانانمجله نوجوان 120صفحه 6