فصل دوم تشریف فرمایی امام به جماران
رژیم غذایی امام
نسخه چاپی | ارسال به دوستان
برو به صفحه: برو

نوع ماده: کتاب فارسی

پدیدآورنده : عارفی، حسن

محل نشر : تهران

ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)

زمان (شمسی) : 1376

زبان اثر : فارسی

رژیم غذایی امام

 رژیم غذایی حضرت امام:

‏رژیمی که حضرت امام خمینی سالهای سال یعنی در طوله 87 سال عمر‏‎ ‎‏پربرکت خود داشته‌اند تقریباً یک رژیم غذائی حساب شده و دقیق، متناسب با وزن، ‏‎ ‎‏قد و فعالیتهای روزمره معظم له بوده است.‏

‏رژیم غذایی حضرت امام بر مبنای رعایت اصول زیر بود:‏

‏1 - مصرف مواد غذائی با کیفیت و کمیت‌های متناسب با وزن و قد و‏‎ ‎‏سن.‏

‏2 - حضرت امام از خوردن غذای زیاد و پر حجم پرهیز می‌کردند.‏

‏3 - حضرت امام از خوردن غذاهای پرچربی و پرانرژی پرهیز می‌کردند.‏

‏4 - حضرت امام کم غذایی نداشتند و متناسب با اشتهای خود غذا میل‏‎ ‎‏می کردند.‏

‏ذکر این توضیح لازم است که بارها توسط خانواده و اطرافیان تذکر داده‏‎ ‎‏می شد که حضرت امام غذا کم میل می‌کنند. اینجانب هم برای بررسی و‏‎ ‎‏توصیه‌های پزشکی مکرراً از ایشان راجع به اشتهایشان سئوال می‌کردم. در جواب‏‎ ‎‏می فرمودند که اشتهایم متناسب با سن و فعالیت جسمانی‌ام بد نیست و آنچه‏‎ ‎‏دوست داشته باشم میل می‌کنم.‏

‏5 - حضرت امام از سالها پیش تمایلی به خوردن گوشت نداشتند‏‎ ‎‏و با اصرار و گاهی اوقات بعنوان تجویز پزشک گوشت میل می‏‎ ‎‏کردند.‏


‏6ـ گوشت مصرفی در غذای روزمره ایشان معمولاً گوشت گوسفند‏‎ ‎‏بود. (حضرت امام بهیچ وجه از گوشت ماهی استفاده نمی‌کردند و گویا از بوی آن‏‎ ‎‏خوششان نمی‌آمد.)‏

‏7 - از لبنیات فقط از پنیر به مقدار کم در صبحها و شبها و گاهی ماست‏‎ ‎‏بصورت دوغ استفاده می‌کردند.‏

‏8ـ تمایل به مصرف شیر، کره و خامه نداشتند.‏

‏9 - گاهگاهی تخم مرغ میل می‌کردند (باید گفت دوست داشتند.)‏

‏10 - از انواع خورشت‌ها خوششان می‌آمد. ولی از گوشت داخل خورشت‏‎ ‎‏استفاده زیادی نمی‌شد.‏

‏11 - آب گوشت جز غذاهای مورد‏‎ ‎‏علاقه ایشان بود. ولی حاوی چربی و‏‎ ‎‏ادویه نبود و معمولاً ساده بود.‏

‏12 - غذای شب را در اکثر موارد غذای ساده تشکیل می‌داد. منظور از غذای‏‎ ‎‏ساده ایشان نان، پنیر، ماست، دوغ، انواع میوه‌های فصل مثل خربزه، انگور و‏‎ ‎‏سبزیجات.‏

‏13 - صبحها بین ساعت 30 / 9 تا 10 و عصرها بین 5 تا 6 بعدازظهر اکثراً از‏‎ ‎‏انواع میوه‌های فصل استفاده می‌کردند.‏

‏14 - متناسب تقاضای ایشان از انواع ترشی جات استفاده می‌شد. مطابق‏‎ ‎‏دستور پزشک غذا بی نمک طبخ می‌شد و نمک اضافی نیز روی غذا ریخته‏‎ ‎‏نمی شد.‏

‏15 - روزانه در ساعتهای مختلف چندین چای با استکانهای کوچک و کم‏‎ ‎‏رنگ با مقدار بسیار ناچیز قند مصرف می‌کردند.‏

‏16 - در سالهای اخیر مقداری از مغز گردو، بادام، پسته استفاده می‌کردند و‏‎ ‎‏ایشان مطابق میل خود در ساعتهای مختلف روز بمقدار کم میل می‌کردند.‏


‏17 - چربی مصرفی در آشپزخانه برای طبخ غذاها چربی گیاهی بود.‏

‏18 - حبوبات در آب گوشت و در خورشتها مورد استفاده قرار می‌گرفت.‏

‏19 - مصرف مواد قندی تصفیه شده مثل شیرینی جات، قند و شکر ناچیز‏‎ ‎‏بود.‏

‏20 - غذا در هر دفعه طبخ یا آماده می‌شد. از غذای قبلی استفاده نمی‌شد.‏‎ ‎‏21 - از غذای کنسرو شده استفاده نمی‌شد.‏

‏22 - از انواع شکلاتها بمقدار کمی مصرف می‌شد.‏

‏23 - از کمپوت‌ها در بعضی موارد به مقدار بسیار کم استفاده می‌شد.‏

‏رژیم غذایی مورد استفادۀ حضرت امام مطابق آنچه که در فوق ذکر شد، ‏‎ ‎‏دارای کیفیت خوب و تقریباً فاقد موادی بود که احتمال ایجاد بیماریها را در انسان‏‎ ‎‏افزایش دهد.‏

‏رژیم غذایی فوق، رژیمی بود که حضرت امام از سالها پیش به مورد اجرا‏‎ ‎‏می گذاشتند و اصول آن را از دیدگاههای مختلف، مطالعه و با رعایت آداب و رسوم‏‎ ‎‏زندگی و رژیم غذائی ائمه اطهار و از پزشکان آموخته و به کار گرفته بودند.‏

‏آنچه در رژیم غذائی حضرت امام جلب توجه می‌کرد، رعایت رژیمی است‏‎ ‎‏که آخرین تحقیقات و تجربیات و مطالعات رشتۀ تغذیه و علم پزشکی به آن‏‎ ‎‏رسیده‌ایم و رعایت هزاران نکته مهم ‏‏د‏‏ر رژیم غذایی ایشان باعث شد که وزن ایشان‏‎ ‎‏در حد متعادل (نه لاغر و نه چاق) قرار داشته و دستگاه گوارش طبیعی و بدون سوء‏‎ ‎‏هضم داشته باشند.‏

‏رعایت نکات مهم رژیم غذائی خوب و متناسب باعث شد که تقریباً قبل از‏‎ ‎‏سن 80 سالگی مبتلی به بیماری قلبی و عروقی نشوند.‏

‏«دادلی وایت» که پدر طب پیشگیری قلب و عروق است می‌گوید: «در مبتلا‏‎ ‎‏شدن به بیماری قلب و عروق قبل از سن 80 سالگی، مقصر خود شخص است نه‏‎ ‎‏عوامل دیگر.»‏

‎ ‎