وقف یکی از موضوعاتی هست که هم بخش حقوقی و فقهی دارد و هم بخش اقتصادی دارد و هم آثار تربیتی و اخلاقی دارد و لذا دارای ابعاد مختلف و گوناگون فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است.
تغییر جنسیت از مسائل جدید و از پدیده های پزشکی صد سال اخیر است. در فقه نیز که عهده دار استنباط و بیان حکم شرعی موضوعات است نه تنها از حرام بودن و نبودن آن بلکه از واجب بودن و نبودن آن در بعض موارد نیز بحث به میان آمده است.
فقهاء برای اثبات ولایت فقیه به دلایل نقلی و دلایل عقلی متعددی تمسک جسته اند.
مالی که به صورت کلی ثابت بر ذمه شخص هست و ذمه شخص به آن مشغول می باشد را دَین گویند. دین، عنوان بابی مستقل در فقه است که فقها در این باب به تفصیل از احکام آن سخن گفته اند. برخی نیز احکام آن را تحت عنوان قرض مطرح کرده و برخی هر دو را باهم عنوان یک باب قرار داده اند.
بسته بودن راه آمیزش زن را رَتَق گویند.
رجوع در دو معنای مراجعه کردن به کسی و برگشتن به حالت قبلی استعمال شده که در فقه در ابواب مختلف به آن پرداخته شده است.
رجوع مجتهد به غیر به معنی تقلید مجتهد از مجتهد دیگر با قدرت بر استنباط است.
زکات صدقه مقدر به اصل شرع می باشد. زکات عنوان بابی مستقل در فقه است که مباحث و مسائل آن به تفصیل در این باب آمده است.
زنا با کودک، از مباحث فقهی است، که در باب زنا از آن بحث می شود. به اتفاق فقها اگر انسان بالغی که شریط زنای محصنه را ندارد، با دختر غیر بالغ زنا کند به صد ضربه شلاق محکوم، و اگر شرایط محصنه را دارا باشد اختلاف نظر وجود دارد، برخی معتقدند حدّ رجم جاری می شود، برخی دیگر معتقدند محکوم به صد ضربه تازیانه می شود.
زنا زاده فرزندی که از راه غیر شرعی متولد بشود.
پیوند برآمده از عقد نکاح که بین زن و شوهر ایجاد می شود را زوجیّت گویند. از احکام آن به تفصیل در باب نکاح و به مناسبت در دیگر بابها همچون طهارت، صوم، حج، تجارت، هبه، طلاق، یمین، نذر، ارث و قضاء سخن گفته اند.
در اینجا به حق سرپرستی و نگهداری کودک بعد از فروپاشی خانواده ناز دیدگاه امام خمینی (س) پرداخته شده است.
آب کر مقدار آبی است که اگر در ظرفی که هر یک از درازا، پهنا و گودی آن سه وجب و نیم معمولی است بریزند آن را پر کند. از آب کر در باب طهارت بحث شده است.
آب لوله به آبی که در لوله های آب جریان دارد اطلاق می شود و از آن به مناسبت در باب طهارت سخن گفته شده است.
آبی که استفاده از آن در اموری که مشروط به طهارت است همچون آشامیدن، وضو و غسل، جایز و صحیح نیست، آب نجس یا ناپاک بوده و از آن در باب طهارت و به مناسبت در باب طهارت، اطعمه و اشربه و تجارت بحث شده است.
منظور از آب مشتبه، آب مورد اشتباه از حیث اطلاق و اضافه، کر ّ و قلیل بودن، طهارت و نجاست یا اباحه و حرمت می باشد که از این عنوان در باب طهارت سخن گفته شده است.
یکی از انواع آب هایی که در فقه اسلامی مورد بحث واقع شده آب مشکوک می باشد و فقیهان از آن در باب طهارت بحث کرده اند.
آب در یک تقسیم بندی به آب مطلق و آب مضاف تقسیم می شود. آب مضاف مایعی است که اطلاق کلمه آب بر آن به تنهایی صحیح نباشد؛ اعمّ از این که از چیزی گرفته شده باشد یا با چیزی مخلوط شده باشد به طوری که دیگر به آن آب نمی گویند.
آبی که اطلاق کلمه آب بر آن بدون هیچ اضافه و قیدی صحیح باشد آب مطلق گفته می شود. از این عنوان در باب طهارت سخن گفته شده است.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.