مجله نوجوان 51 صفحه 23
نسخه چاپی | ارسال به دوستان
برو به صفحه: برو

مترجم : زهرا سادات موسوی محسنی

ویراستار : سپیده اسلامی

ناشر مجله : موسسه چاپ و نشر عروج

نویسنده : افشین علاء، محسن وطنی

موضوع : نوجوان

مجله نوجوان 51 صفحه 23

پوسیدگی دندان چیست؟ پوسیدگی دندان، بیماری عفونی قابل انتقالی است که با فعالیت میروبها در سطح دندان آغاز می شود و در ساختمان آن، پیشرفت می کند. برای ایجاد پوسیدگی، مواد قندی هم باید در دسترس میکروبها باشند. تا عامل خراب کننده ساختمان معدنی دندانف یعنی اسید، تولید شود. در واقع پوسیدگی دندان، تخریب بافتهای سخت دندان است. وقتی یک بیماری در اثر فعالیت میکروب ها ایجاد می شود. آن را بیماری عفونی می نامند و اگر بیماری بتواند از محلی به محل دیگر منتقل شود،به آن بیماری قابل انتقال می گویند. با تعریفی که از پوسیدگی دندان شد، می فهمیم که پوسیدگی می تواند از یک دندان به سایر دندانها سرایت کند. نشانه های پوسیدگی: وقتی دندان دچار پوسیدگی می شود ممکن است یک یا چند مورد از علامتهای زیر را داشته باشد: - تغییر رنگ مینای دندان در محل وسیدگی ، مینا قهوه ای یا سیاه رنگ می شود. - سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی ، گاهی میزان این تخریب کم است و فقط با معاینه دقیق مشخص می شود و گاهی مقدار زیادی از دندان از بین می رود، به طوری که شخص فکر می کند دندان او شکسته است. - حساس بودن یا درد گرفتن دندان در موقع خوردن غذاهای سرد، گرم ، ترش و شیرین - حساس بودن یا درد گرفتن دندان، وقتی که آنها را روی هم فشار می دهیم. - بوی بد دهان، می تواند به علل مختلف ایجاد شود که یکی از آن پوسیدگی دندانهاست. - پوسیدگی های بین دندانی، می تواند باعث گیر کردن مواد غذایی بین دندانها و یا پاره شدن یخ دندان، هنگام استفاده بشود. چرا و چگونه پوسیدگی دندان ایجاد می شود؟ علل مختلفی برای ایجاد پوسیدگی مطرح شده است. اما به طور کلی م یتوان 4 عامل اصلی در ایجاد آن نقش دارند. 1- میکروبها 2- مواد قندی 3- مقاومت شخص و دندان 4- زمان این 4 عامل، همراه هم ایجاد پوسیدگی می کنند و اگر هر کدام نباشد، دندان پوسیده نمی شود. بدون میکروب پوسیدگی در دندان اتفاق نمی افتد. اگر میکروبها باشند و مواد قندی نباشد. شدت وقوع پوسیدگی زیاد نخواهد بود. وجود میکروبها و مواد قندی نیز در اشخاصی که مقاومت طبیعی نسبت به بیماری دارند، نمی تواند پوسیدگی ایجاد کند و بالاخر میکروبها و مواد قندی و کمبود مقاومت شخص و دندان نیز در یک لحظه و یک روز سبب خرابی دندان نمی شود. بلکه مدت زمانی لازم است تا اینها بتوانند سطح سخت دندان را خراب کنند. زمان و سرعت پوسیدگی پوسیدگی دندان در یک لحظه و یک روز انجام نمی شود. بعد از خوردن غذا و رسیدن موئاد قندی به میکروبهای غذا و رسیدن مواد قندی به میکروبهای پلاک2 تا 5 دقیقه طول می کشد تا اسید ایجاد شود. در طی مدت 10 دقیقه، میزان اسید به حداکثر مقدار خود می رسد. سپس 20 تا 60 دقیقه در همان حال باقی می ماند و به تدریج به حال عادی برمی گردد. تکرار این عمل باعث پوسیدگی دندان می شود. اگر کودکی 9 مرتبه در روز، آشامیدنی شیرین مصرف کند پس از مدتی شروع پوسیدگی است. به طور کلی پوسیدگی دندان بیشتر بیماری جوانان است، یعنی دندانها معمولا بلافاصله بعد از بیرون آمدن، بیشتر خراب می شوند. تا در سنین بالاتر که مدتی از حضورشان ر دهان گذشته است! با این حرف ها فکر می کنید لازم است بگوییم که نگهداری و مراقبت از دندان در این سنین، چقدر مهم است؟!

مجلات دوست نوجوانانمجله نوجوان 51صفحه 23