مجله نوجوان 67 صفحه 16
نسخه چاپی | ارسال به دوستان
برو به صفحه: برو

مترجم : زهرا سادات موسوی محسنی

ویراستار : سپیده اسلامی

ناشر مجله : موسسه چاپ و نشر عروج

نویسنده : افشین علاء، محسن وطنی

موضوع : نوجوان

مجله نوجوان 67 صفحه 16

میکروب های همه گیر برخی از میکروب ها این قدرت را دارند که یک همه گیری (اپیدمی) وسیع ایجاد کنند و افراد بسیاری را بیمار کنند . تا قرن پیش ، بیماری های نظیر تب تیفوئیدی و وبا شایع ترین مسمومیتهاتی غذایی بودند ولی با بهبود وضعیت بهداشتی ، پاستوریزاسیون شیر ، بسته بندی های بهداشتی و ضدعفونی کردن آب . این بیماریها به تدریج کمرنگ شدند و جای خود را به بیماری های جدیدتری دادند . در طی یک همه گیری در سال 1985 ، باکتری سالمونا بیش از 168 هزار نفر را در انگلستان آلوده کرد . 8 سال بعد همین باکتری سبب مسمومیت 224 هزار نفر در آمریکا شد . جدیدترین همه گیری های وسیع مربوط به کشور ژاپن است . در سال 1996 بیش از 6000 نفر از مردم ژاپن توسط ایکولای بیمار شدند و در سال 2000 هم 13809 نفر از مردم این کشور در اثر مصرف شیر آلوده بیمار شدند ولی این بار استافیوکوک اورئوس عامل ایجاد همه گیری بود . میکروب شناسی چیست ؟ واحد میکروب شناسی یک واحد پیشرفتۀ زیست شناسی است . بهتر است ، دانشجویانی که میکروب شناسی یا همان میکروبیولوژی می خوانند ، پیش زمینه هایی دربارۀ دانش زیست شناسی داشته باشند . چنانچه می دانید ، زیست شناسی مطالعۀ موجودات زنده است . میکرو(Micro) به معنی خیلی کوچک است - هر چیز خیلی کوچکی که با یک میکروسکوپ قابل مشاهده باشد - بنابراین میکروبیولوژی یعنی مطالعۀ موجودات زندۀ خیلی کوچک - موجودات خیلی کوچک که میکروارگانیسم یا میکروب نامیده می شوند . میکروارگانیسمها به نام ubiquitous یعنی حاضر در همه جا خوانده می شوند . گروه های مختلف میکروارگانیسمها شامل ویروسها ، باکتریها ، آرکی آها ، جلبک های خاص ، پرتوزوآ ، و قارچ های معینی می شود . بسیاری از دانشمندان ، ویروسها را به عنوان موجودات زنده قلمداد نمی کنند ، آن ها اغلب به ویروسها « عناصر عفونت زا » یا « ذرّات ریز عفونی » می گویند نه میکروارگانیسم . اوّلین بار که ممکن است میکوارگانیسم ها به شما معرفی شده باشند زمالنی بوده است که مادرتان به شما دربارۀ « جرم » یا همان « میکروب » هشدار داده است . هر چند که این یک واژه علمی نیست ولی « جرم » میکروارگانیسم هایی هستند که موجب بیماری می شوند . مادر شما هم همیشه نگران این است که شما با این نوع میکروارگانیسمها آلوده نشوید . میکروب های بیماری زا به اصطلاح pathogene هستند . ولی در واقع فقط در حدود 3 درصد از میکروب های شناخته شده توانایی بیماری زایی دارند (یعنی تنها 3 درصد پاتوژن هستند بنابراین اکثر میکروارگانیسم های شناخته شده nonpathgen یا غیر بیماری زا هستند . بعضی از این غیر بیماری زاها برای ما مفیدند و برخی اصلاً تأثیری روی ما ندارند . در روزنامه ها و تلویزیون ، ما بیشتر در مورد بیماری زاها می خوانیم و می شنویم تا دربارۀ غیربیماری زاها ، امّا در ادامه ، دربارۀ هر دو دسته - میکروارگانیسم هایی که به ما کمک می کنند (دوستان میکروبی) و آن ها که به ما ضرر می رسانند (دشمنان میکروبی) مطالعه خواهیم کرد .

مجلات دوست نوجوانانمجله نوجوان 67صفحه 16