لیلا بیگلری
این رشته سرِ دراز تا کی؟!
من به شخصه شرمندۀ تمام کسانی
هستم که از اجناس چینی ضربات
مهلکی خوردهاند و از تولیدکنندگی
به فروشندگی روی آوردهاند ولی
اگر راستش را بخواهید، وقتی روی
هر اختراع و اکتشاف باستانی دست
میگذارید میبینید بازهم پای چینیها
وسط است؛ نمونهاش همین غذای لذیذ دراز یعنی ماکارونی!
سر رشتۀ این غذا که گاهی پیچیده
میشود یا به اشکال مختلفی مثل
عروسکی و گوشفیلی و باغ وحشی
و... در میآید اخیراً در چین پیدا شده
است. این ماکارونی تاریخی در یک
بشقاب مربوط به 4000 سال پیش
کشف شده است. طول رشتههای
کشف شده به 50 سانتیمتر میرسد
که از آرد ارزن ساخته شده است.
ایتالیاییها سالیان سال است که مدعی
هستند ماکارونی غذای ملیشان است
ولی پیدا شدن این رشتهها
فرضیات آنها را به
هم ریخته است و اعصاب
برایشان نگذاشته است.
برخی از ماکارونیخورهای
حرفهای چینی معتقدند که
این غذا جزو هزاران سوغاتی
است که مارکوپولو
به ایتالیا برده است.
پیش از پیدا شدن آن بشقاب باستانی
در چین، فرضیۀ دیگری وجود داشت
که ریشۀ تولید ماکارونی را به یونان
باستان نسبت میداد.
یونانیان باستان از رشتههایی در
سوپ استفاده میکردند که از خمیری
خاص تهیه میشد. آنها به آن رشتهها
«ماکروس» میگفتند. ماکروس در
زبان یونانی به معنای «دراز» و «بلند»
است و در ضمن معنای «خوشبختی»
هم میدهد.
آنها سوپهای تهیه شده از ماکارونی
را به نام «غذای خوشبختی»، غذای
خدایان میدانستند.
ایتالیاییها گرچه اکنون به عنوان
صاحبان اصلی ماکارونی در جهان
شهرت یافتهاند ولی واقعیت این است
که این یونانیها بودند که به هنگام
مهاجرت به سرزمینهای همسایه، این
غذا و طرز تهیۀ آن را به سرزمین
ناپل در جنوب ایتالیا بردند و آن را به
ناپلیها آموختند. در این میان ایتالیاییها
این غذا را به نام خود در جهان پخش
کردند و همۀ تاریخچۀ آن را نیز به
نام خود مصادره کردند.
البته شاید این کار آنها از روی
بدجنسی نباشد بلکه علاقۀ شدید آنها
به این غذاست که آنها را در این مسیر
انداخته است چون طبق آمارهای
رسمی سرانۀ مصرف ماکارونی برای
هر ایتالیایی 50 کیلوگرم در سال
است.
مجلات دوست نوجوانانمجله نوجوان 183صفحه 22