نگاهی به اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)
حجةالاسلام والمسلمین محمدمهدی ماندگار
نویسنده در این مقاله محورهای بحث خود را در قالب اندیشه سیاسی، اصول اساسی و آرای سیاسی حضرت امام(ره) طرح ریزی کرده است. وی در بحث مبانی اندیشه سیاسی امام(ره) می نویسد: حضرت امام توانست با تکیه بر فلسفه و هدف اساسی بعثت انبیا، یعنی مبارزه با ظلم و قیام به قسط و با تکیه بر مناصب سه گانه پیامبر خاتم(ص) (قضا، حکومت و تبلیغ) و با تکیه بر جامعیت اسلام و طرح پیوند دین و سیاست، پایه های اساسی اندیشه سیاسی خود را بنیان نهد.
نگارنده در بحث اصول اساسی اندیشه و تفکر سیاسی امام(ره) ضمن بیان ضرورت
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 167
عقلی و نقلی حکومت اسلامی از منظر امام(ره)، اجرای احکام الهی، برقراری نظام عادلانه اسلامی و خدمت به مردم را از اهداف مهم حکومت اسلامی از منظر امام(ره) می داند. وی در بیان ماهیت حکومت اسلامی می گوید: نظر امام بر این باور است که حکومت اسلامی، حکومت قانون الهی بر مردم است و نتیجه می گیرد که این حکومت از آن جهت که مقید به رعایت دستورهای الهی و سنت پیامبر(ص) است، مشروطه و از این جهت که حکومت قانون الهی بر مردم است، حکومت قانونی می باشد. که با توجه به تأثیر زمان و مکان، این حکومت در قالب پیشرفته ترین شکل حکومتی، یعنی «جمهوری اسلامی» مطرح شده است. وی در همین بخش به تبیین رهبری در حکومت اسلامی و تبیین مفاهیم اساسی (استقلال – آزادی – جمهوری) در اندیشه سیاسی می پردازد.
نویسنده در بخش آرای سیاسی حضرت امام(ره) به علل و زمینه های انقلاب از دیدگاه امام(ره) اشاره می کند و عوامل پیروزی انقلاب اسلامی و آفات آن را برمی شمارد.
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 168