دین و حکومت از دیدگاه امام خمینی
حجةالاسلام والمسلمین علی محامد
نویسنده در این مقاله، موضوعات متعدد و متنوعی را در ذیل موضوع دین و حکومت به بحث گذارده است. وی پس از تعریف دین (مجموعه کاملی از معارف نظری و سلسله ای از قوانین الهی) و حکومت (حق داشتن در همه امور مربوط به زندگی سیاسی و اجتماعی مسلمین) به بررسی دلایل ضرورت تشکیل حکومت دینی در عصر غیبت می پردازد. اجتماعی بودن پاره ای از احکام و قوانین اسلامی، برپایی دولت از سوی پیامبر اسلام(ص)، دلالت صریح برخی از اخبار و روایات اسلامی از جمله ادله ای هستند که چنین ضرورتی را تبیین می کنند.
به گفته نویسنده، پاره ای از اندیشمندان ضرورت حکومت را از راه فطرت به اثبات رسانیده اند. در واقع انسان به فطرت و نهاد خدادادی خویش در می یابد که جامعه بدون رهبر و دولت، امکان تحقق ندارد و سامان نمی یابد.
این که چه کسی باید قدرت را به دست گیرد؟ مهم ترین سؤالی است که نامبرده می کوشد پس از اثبات ضرورت حکومت اسلامی، به آن پاسخ گوید.
از این رو، او به جای این که در ابتدا ولایت فقیهان را به میان آورد، به نفی ولایت غیر فقیهان پرداخته و مشروعیت شان را زیر سؤال می برد. نقد ایراداتی که امروزه به مفهوم ولایت مطلقه فقیه و نیز اختیارات آن می شود، در کنار تحلیل ماهیت ولایت فقیه و نقاط اشتراک و افتراق آن با سایر اشکال قدرت، فرجام این نوشتار است.
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 45