تأثیرات فکری، سیاسی و اجتماعی امام خمینی بر اندیشه حوزویان
موسی دانش
نویسنده پس از معرفی حوزه های علمیه شیعه و رشته های تحصیلی آن و بیان علت علاقه مردم به فقها، ویژگی برخی از فقهای تأثیرگذار در حوزه های علمیه چون شیخ مفید و وحید بهبهانی را مطرح ساخته است و آن گاه برخی از امتیازات امام خمینی را نسبت به همه آن ها در موارد زیر دانسته است:
1) امام خمینی متوجه انزوای سیاسی دین شد؛ چیزی که دیگران بدان توجه نداشتند؛
2) مکتب امام خمینی مکتب عشق و مبارزه و شهادت بود، نه مکتب فقهی صرف؛
3) دامنه تأثیرات اندیشه امام خمینی تنها بر حوزویان محدود نمی شد؛
4) تنها امام موفق شد دیدگاه علمی خود را عملی کند. و تشکیل حکومت دهد؛
5) تأثیرات اندیشه امام فقط فکری و عملی نبوده بلکه در تمامی عرصه سیاسی و اجتماعی و... بود.
به اعتقاد نویسنده راز موفقیت امام در تأثیرگذاری بر اندیشه حوزه ها را باید در طرح ولایت فقیه و دیگر ویژگی های علمی ایشان از یک سو، و دو بعد شخصیتی ایشان، یعنی عمل گرایی و قاطعیت و شجاعت و عطوفت وی از سوی دیگر، دانست امام در واقع با طرح مسئله ولایت فقیه و حس مسئولیت پذیری و تأکید بر پیوستگی دین با سیاست اندیشه های سیاسی و اجتماعی حوزه ها را دگرگون ساخت.
ایشان در داخل ایران، با تربیت حوزویان مبارز، به روحانیت عزت و عظمت بخشید و مقتدرترین نظام سیاسی را در جهان به دست آن ها تشکیل داد و آن ها را مسئول در برابر مسائل اجتماعی و سیاسی و جهانی قرار داد.
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 333
گذاشت. افزایش تعداد تشکل های اسلامی در کشورهای اسلامی، گرایش آن ها به بنیاد گرایی، رهبری آن ها به وسیلۀ روحانیون مؤید این مدعا است. نویسنده برای بیان تأثیر اندیشه های امام خمینی در میان حوزه های علمیه خارج از کشور به تأثیر نظریات امام در میان علمای اهل سنت و شیعیان افغانستان و لبنان و عراق اشاره کرده است.
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 334