نقش مشارکت مردم در اندیشه سیاسی امام خمینی
حسین رسولی
به عقیدۀ مولف، امام خمینی گرچه جمهوری اسلامی را متکی به قوانین اسلامی می داند، اما مشروعیت آن را موکول به آرای ملت می سازد. امام خمینی در این باره فرموده است: «ما خواهان استقرار یک جمهوری هستیم و آن حکومتی است متکی به آرای عمومی. شکل نهایی این حکومت با توجه به شرایط و مقتضیات کنونی جامعه
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 247
(مشروعیت مردمی) و اسلامیت (مشروعیت الهی) نمی یابد و معتقد است که جمهوری اسلامی نیز همچون همه جمهوری ها متکی به قانون مورد پذیرش است. لیکن باتوجه به مسلمان بودن اکثر ایرانیان، طبعاً قانون مورد پذیرش صبغۀ اسلامی خواهد داشت.
مشارکت سیاسی در اندیشۀ امام خمینی، موضوع مهم دیگری است که نویسنده متعاقب بحث قبل خود مطرح می کند. به گفتۀ وی مشارکت سیاسی، مجموعه ای از عمل و عکس العمل ها و فعالیت هایی است که شهروندان خصوص به وسیلۀ آن اَعمال، در جست وجوی نفوذ یا حمایت از حکومت و سیاست خاصی هستند. این تعریف که بر گرفته از تعریف «رابرت دال» است، با اجزاء و پیش شرط هایش در اندیشه و سیرۀ امام خمینی بازتاب یافته است. در واقع مشارکت وسیع مردم در سرنوشت خویش در اندیشۀ امام، آن قدر اهمیت دارد که بی اعتنایی به آن از گناهان کبیره به حساب می آید.
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 248