سیاست خارجی دولت اسلامی از دیدگاه امام خمینی
دکتر سید صادق حقیقت
در این مقاله به بررسی نظری سیاست خارجی دولت اسلامی از دیدگاه امام خمینی(ره) پرداخته شده است. نویسنده هشت مسئلۀ مهم سیاست خارجی را در نظر گرفته و به بررسی دیدگاه امام خمینی(ره) در دوره های مختلف پرداخته است که عبارت اند از:
اصول و مبانی سیاست خارجی دولت اسلامی، سیاست خارجی دولت اسلامی و مقتضیات مدرنیته، تکلیف گرایی نظریه توطئه، مسئولیت های فراملی و منافع ملی دولت اسلامی، اصل نه شرقی و نه غربی، تعهدات و قراردادهای بین المللی و ارتباط به مجامع بین المللی، روابط با دیگر کشورها و اصل عدم مداخله.
امام(ره) محورهای اساسی روابط خارجی را حفظ عزت اسلامی، مصلحت و عدالت دانسته است. اندیشۀ ولایت فقیه در سیاست خارجی از دیدگاه امام مؤثر بوده است و تحول در زمینه سیاست خارجی به تحول در این اندیشه مربوط می شود و به همین دلیل با فهم شرایط بین المللی، سیاست خارجی دولت اسلامی به واقعیات نزدیک تر شده است.
به عقیدۀ نویسنده چهار دوره را در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران می توان از هم تشخیص داد:
دولت موقت (دوران ابهام)، از سقوط دولت موقت تا پذیرفتن قطعنامه 598 (اوج رادیکالیسم) و دورۀ سال 67 تا 68 (عادی سازی روابط)، و آخرین دوره که تا امروز ادامه دارد، دورۀ ریاست جمهوری آقای خاتمی است (دوره گفت وگوی تمدن ها).
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 236