پیوند آزادی و عدالت، در اندیشۀ امام خمینی
حجةالاسلام والمسلمین محمدحسین اسکندری
آرمان های بلند دینی – سیاسی امام خمینی در بستر تاریخ انقلاب اسلامی هماره نظرها را به سمت و سوی تعالی سوق داده است. نویسندۀ مقاله، از میان آرمان های امام، به آزادی و عدالت پرداخته و ارتباط تنگاتنگ آن ها را مطرح کرده است.
وی در مقولۀ آزادی به مفهوم، انواع و مرز آن با هوس گرایی اشاره کرده و چهار مفهوم
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 232
برای آزادی برشمرده است: الف) دست رسی به بصیرت و قدرت طبیعی که خداوند در آفرینش وی نهاده است؛ ب) رهایی و رویگردانی از ارزش های اخلاقی؛ ج) سیطرۀ فرد بر هوس های نفسانی؛ د) نجات فکری و اجتماعی در حوزۀ فرهنگ و سیاست از آن پس، از آزادی های تکوینی و تشریعی نام می برد که جنبه های سیاسی، اخلاقی و حقوقی را دربرمی گیرد.
نویسنده در پرتو رهنمودهای مکتبی امام خمینی می کوشد تا بهره گیری های منفی و زیانبار از آزادی در غرب و شرق را خاطرنشان سازد، و عنایت امام به آزادی های انسانی و اجتماعی را بنمایاند. در پژوهش حاضر، مفهومی از آزادی موردنظر است که در پیوند با عدالت و استکبارستیزی است و استقلال سیاسی و اقتصادی ملت ها را می طلبد، پیدا است که در این قلمرو، کرامت انسانی و هویت ملی – دینی نسل های حق جو تجلی می یابد و بهره کشی های ارباب زر و زور، تبعیض ها و از خود بیگانگی ها از میان رخت برمی بندد.
کتابچکیده مقالات کنگره امام خمینی(س) و اندیشه حکومت اسلامیصفحه 233