در بهار سال 1344 بود که خبر دستگیری اعضای حزب ملل اسلامی، که در اروپا به گروه «بجنوردی ـ حجتی» شهرت یافتند، انتشار یافت. گرچه فعالیت های دفاعی کنفدراسیون برای آنان هرگز همطراز با تلاش برای آزادی نیکخواه و گروه او نبود، با وجود این با تلاش های زیاد و ارتباطات پیگیر با کمیته حقوق بشر و عفو بین الملل و نیز حمایت برتراندراسل و... حکم اعدام کاظم بجنوردی به حبس ابد تقلیل یافت و بقیه به زندان های طویل المدت محکوم شدند.
در همین سال، سیزدهمین کنگره سالآنه سازمان دانشجویان ایرانی در آمریکا در لس آنجلس برگزار شد، که فضای حاکم همچنان در اختیار ملیون و مذهبیها بود، علیرغم این که دانشجویان مسلمان ایرانی عمده تلاش خود را در انجمن های اسلامی متمرکز کرده بودند. در این سال ها تعداد دانشجویان ایرانی در آمریکا رشد فزاینده ای داشت و در نتیجه بر اعضای این سازمان مرتب افزوده می شد. با وجود این، مرکز اصلی فعالیت های کنفدراسیون در اروپا و در بین کشورهای اروپایی، در آلمان غربی
خاطرات سیاسی- اجتماعی دکتر صادق طباطباییج. 1صفحه 242 قرار داشت. علت این امر، چند نکته بود.
نخست: به دلیل نزدیکی بیشتر ـ نسبت به آمریکا ـ با ایران و راحت تر و ارزانتر بودن رفت و آمد به کشور، دوم: در میان کشورهای اروپایی، جمهوری فدرال آلمان به دلیل رایگان بودن تحصیلات دانشگاهی و فراهم بودن زمینه کار در بین تعطیلات ترمهای تابستانی و زمستانی و پایینتر بودن هزینه زندگی نسبت به فرانسه و انگلیس، از امتیاز ویژه ای برخوردار بود.
سوم: در داخل آلمان نیز فاصله شهرهای دانشگاهی با یکدیگر نسبتاً کم بود، به طوری که مثلاً در غرب آلمان، در شعاعی برابر با یکصد کیلومتر نزدیک به 20 دانشگاه و بیش از 30 آکادمی و هنرستان صنعتی و یا در شعاع 80 کیلومتری جنوب آلمان 25 دانشگاه و 40 هنرستان صنعتی وجود داشت. همین امر امکان تجمع و برگزاری سمینار و کنگره را با حداکثر تعداد اعضاء، امکان پذیر می ساخت. در حالی که همین امر در آمریکا با فاصله مکانی نزدیک به 3 هزار کیلومتر و یا اختلاف زمانی حدود 5/2 ساعت با دشواری های خاص خود مواجه بود.
با کناره گیری عملی نیروهای مسلمان و طرفداران جبهه ملی سوم از کنفدراسیون، گروه های چپ کمونیستی در رقابت با یکدیگر قرار گرفتند. چپیهای جبهه ملی هم چنانچه گفته شد به مبارزه مسلحانه روی آورده و در واقع از ایدئولوژی مارکسیسم پیروی می کردند.
خاطرات سیاسی- اجتماعی دکتر صادق طباطباییج. 1صفحه 243