از برجسته ترین نکات این سخنرانی امام، تاکید مجدد و قاطعی است که ایشان بر حذف سلطنت و انحرافی بودن شعار «اجرای قانون اساسی» داشتند. حتی اعلام کردند که اگر کسی به طور مطلق خواهان قانون اساسی شد، این امر یک خیانت مسلم است. همچنین شعار «وحدت کلمه» و «همه با هم» از این سخنرانی امام مستفاد می گردید.
خاطرات سیاسی- اجتماعی دکتر صادق طباطباییج. 1صفحه 327

پانزدهم خرداد فرا رسید و همان طور که پیش بینی می شد، ملت یکپارچه شور و فغان بود و برای همه گونه درگیری خود را آماده کرده بود. در خبرهایی که به دست ما در اروپا رسید آمده بود که دو تن از فرماندهان و افسران ارشد ارتش، یعنی تیمسار خسروداد و تیمسار ربیعی با شاه ملاقات کرده و با طرح نگرانی های خود از روند امور، طرحی را برای سرکوب خونین مردم به شاه عرضه کرده بودند. آنان معتقد بودند سیاست «چماق و هویج» کارآیی نداشته و مردم را گستاخ تر کرده است. از سوی دیگر به عقیده آنان تحمل اهانت ها و شرارت های مردم در جهت منافع آژانس بین المللی یهود و سردمداران سیاست خارجی انگلیس بوده و سرانجام مشکلات اساسی غیر قابل کنترلی را برای نظام شاهنشاهی فراهم خواهد ساخت. از این رو وقت آن است که تمام نظامیان کنترل تظاهرات را در دست گیرند و هر گونه تجمع اعتراض آمیزی را سرکوب سازند. در همان خبر آمده بود که شاه سفرای انگلیس و آمریکا را احضار کرده و مطلب
خاطرات سیاسی- اجتماعی دکتر صادق طباطباییج. 1صفحه 328 را با آنان در میان گذارده بود. سولیوان در خاطرات خود با اشاره به این مطلب می افزاید که شاه را رنجور و او را بسیار پریشان و فاقد قدرت تصمیم گیری یافته است. ظاهراً در اثر همین دیدار بوده است که مقدمات حکومت نظامی در یکی دو شهر به عنوان آزمایشی فراهم می گردد. شاه در 26 مرداد 1356 طی مصاحبه ای مردم را تهدید کرد و ضمناً اعلام کرد تنها در سایه رهبری های او مملکت به تمدن بزرگ خواهد رسید، آنچه دشمنان ملت ایران به مردم ایران وعده می دهند، دورنمایی از وحشت بزرگ است. هنگامی که دو روز بعد سینما رکس آبادان آتش گرفت و آن فاجعه عظیم کشتار چند صد نفر رخ داد و نیز حکومت نظامی در اصفهان آغاز شد، مفهوم سخنان شاه و نتایج مشورت های سران ارتش و نیز نتایج مذاکره با سفرای آمریکا و انگلیس نمایان شد.
خاطرات سیاسی- اجتماعی دکتر صادق طباطباییج. 1صفحه 329